26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2024 18:45 | Son Güncelleme: 17.06.2024 18:47

Migros merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla fark yaratan projelere imza atıyor

Migros merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla fark yaratan projelere imza atıyor

Öncü çalışmalarıyla ülkemizde perakende sektörüne yön veren Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla fark yaratan projelere imza atıyor. Karbon emisyonlarının azaltılmasına, atıkların azaltılmasına ve kaynakların korunmasına yönelik adımlar atmanın yanı sıra yerel üreticiyi destekliyor, kadınların toplumda güçlenmesi adına çalışmalar yürütüyor. Migros, CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak ‘Global A Listesi’ne giren Türkiye’den 5 şirket arasında yer aldı. Migros Kurumsal İletişim Grup Direktörü ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahu Başkut Alyanak, şirketin sürdürülebilirlik politikaları kapsamında gerçekleştirilen projeleri aktardı.



Yerel Üretim Milli Meselemiz

Migros olarak, 70 yılda üreticilerimiz, çiftçilerimiz, tedarikçilerimiz ve çalışanlarımızla dev bir ekosisteme ulaştık. Bu ekosisteme dahil olan 23 bin 500 iş ortağımız var. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını güvenle almalarına yüksek önem veriyoruz. Yerel üretimi milli ekonominin kaldıracı olarak görüyoruz. Yerelleşme yaklaşımımız kapsamında belli bölgelere has ürünlerin aynı bölgede satışını önceliklendiriyoruz. Yerel hammaddeyle o bölgede yapılan üretim yerel ekonomiye katkı sağlıyor, lojistik maliyetlerini de azaltıyor. Böylece ürünler uygun fiyatla raflarda yerlerini buluyor. Kooperatiflerden de alımlarımızı artırıyoruz. Alım garantisi, verimli üretim ve markalaşma eğitimleri vererek yerel üreticiyi üretmeye teşvik ediyor, ürününün rafa çıkmasını sağlıyoruz. Ordu’da kurduğumuz yumurta üssü, yerli avokado, kivi, Karayaka kuzusu, Bingöl balı ve yerli susam başarılı yerel projelerimizden bazıları. Bugün Türkiye’deki toplam 373 adet coğrafi işaretli ürünün yaklaşık yarısını biz satıyoruz. Türkiye’de öncülüğünü yaptığımız İyi Tarım Uygulamalı üretimi artırmak için üretici ve çiftçilere sertifika süreçlerinde danışmanlık veriyoruz. Güçlü tedarik yapımız sayesinde bugün 189 kategoride 3.036 adet marka ile 50 bine yakın ürün çeşidimiz bulunuyor. Ürün çeşitliliğimizin yüksek olmasını önemsiyoruz. Müşterilerimizin seçme hakkı her zaman önceliğimiz.

Sürdürülebilir İyi Gelecek İçin Zorlayıcı Hedefler Belirliyoruz

‘Sürdürülebilirlik’ anlayışımız iş modelimizin merkezinde yer alıyor. Migros olarak sosyal etkisi çok yüksek bir şirketiz. Tüm paydaşlarımız için değer yaratacak, toplumun gelişimine, güçlenmesine ve iyi yaşam bilincinin artmasına katkı sağlayacak projeler hayata geçiriyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele, gıda israfının önlenmesi, plastik atıkların azaltılması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması takip ettiğimiz öncelikli başlıklardan bazıları.

Ülkemizde Entegre Faaliyet Raporu yayınlayan ilk gıda perakendecisi olarak tüm paydaşlarımızla çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin yayınlandığı yıldan bu yana, endekste aralıksız yer alan tek gıda perakendecisiyiz. İlk kez 2022 yılında yayınlanan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde de en başından bu yana yer alıyoruz. Dünyanın en itibarlı çevresel raporlama platformu olan CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak ‘Global A Listesi’ne giren Türkiye’den 5 şirket arasındayız. Böylece, 5’inci kez iklim liderleri, 3’üncü kez de su liderleri arasında seçildik. Cinsiyet ve fırsat eşitliği alanında çalışmalarımız ve şeffaf raporlarımızla da uluslararası endekslerde yer alıyoruz. Hem kendi operasyonlarımızdaki kadın çalışanların hem de sektörümüz ve toplumumuzdaki tüm kadınların güçlendirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yer almaya hak kazandık.

Taze ve sağlıklı ürünlerle ilgili tüketici bilinci artmış durumda. Değişen tüketici algısı, sürdürülebilirlik konusunda da daha bilinçli ve duyarlı bir tutumda seyrediyor. Geleneksel tüketici algısıyla kıyaslandığında, modern tüketicilerin çevresel etkilere karşı daha duyarlı oldukları görülüyor. İklim değişikliğine bağlı çevresel konular, tüketicilerin ürün seçimlerini etkileyen önemli faktörler haline geliyor. Migros olarak, karbon ayak izimizi 1,5 derece senaryosu ile uyumlu şekilde bilime dayalı hedefler kapsamında 2030 yılına kadar %42 azaltmayı taahhüt ettik. Büyüyen bir şirket olmamıza rağmen son 3 senede %14,7 azalttık. 2050 yılına karbon sıfır hedefiyle ilerliyoruz. Karbon salımını %90 azaltan ve patenti bize ait sulu soğutma sistemimizi yeni açılan mağazalarımıza yaygınlaştırıyor, diğer mağazalarımızda da dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız doğrultusunda, güneş enerjisi paneli kurulumlarımız sürüyor. Karbon salımı ile enerji maliyetlerini de düşürüyoruz. 10 yılı aşkın bilgi ve deneyimimizi Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı ile tedarikçilerimize açtık. Böylece dolaylı etkimiz de olsa satışımızdaki ürünlerin karbon ayak izini de birlikte azaltmayı ve etkiyi büyütmeyi amaçlıyoruz. Yerelleşme yaklaşımımızla, bir yerden alınan ürünlerin o bölgede tüketilmesini önceliklendirerek karbon emisyonunun iyileşmesine katkı sağlıyoruz. Operasyonlarımızda sadece hijyen amaçlı kullanmamıza karşın su tüketimini %10 azaltım hedefimiz var. Su ihtiyacı açısından bölgesine göre doğru ürünün üretilmesi ve doğru sulama teknikleri kullanılması önemli. Bu konudaki yönlendirmelerimizi sürdürüyoruz. Plastik atıkları azaltma kapsamında başlattığımız ‘Poşetsiz Alışveriş Hareketi’ne müşterilerimizi dahil ederek etkiyi büyütüyoruz. Gıda israfını önlemek için gıda imha oranlarımızı 2030’a kadar %50 azaltmayı hedefliyoruz ve bu hedefimizde yaklaşık %30 seviyelerine ulaşmış durumundayız. Değer zincirini uçtan uca iyileştirmek amacıyla World Resources Institute iş birliğinde bu hedefimize tedarikçilerimizi de dahil ediyoruz. Aynı zamanda tarlada hasat sonrası kayıpların ölçümlenmesi ve azaltılması için de dijital uygulamaların kullanıldığı pilot bir çalışma içindeyiz. 

Toplumsal Cinsiyet ve Fırsat Eşitliği İçin Çalışıyoruz

Kadınların iş dünyasında güçlenmesi ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için kadın kooperatiflerinin desteklenmesini önemsiyoruz. Meyve ve sebze üretimi yapan kadın kooperatiflerinin ürettikleri standartlarımıza uygun ürünleri mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Kagider ile gerçekleştirdiğimiz ‘Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Eğitim Programı’mız sayesinde kadın girişimcilerin kariyer yolculuklarında ihtiyaç duyacakları öğretileri paylaşıyoruz. Migros standartlarına uygun ürünleri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarımızda müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bu yıl 5.’sini düzenleyeceğimiz program ile bugüne kadar 280 kadın girişimciye fayda sağladık. 

Toplumsal boyutta cinsiyet eşitliğini desteklemek için attığımız adımların en önemlilerinden biri Aile Kulüpleri. Migros Aile Kulüpleri, 24 ilde 36 noktada 225’ten fazla alanda mesleki ve hobi amaçlı Milli Eğitim sertifikalı eğitimler veriyor. Bugüne kadar yaklaşık 560 bin kişiye sertifikalı, yüz yüze eğitim sunan Aile Kulüpleri, 2027 sonuna kadar 850 bin kişiye ulaşma hedefinde. Ayrıca, günümüze kadar 19 bini kadın olmak üzere 25 bin üye aldığı eğitimler sonrasında gelir elde etmeye başladı.

İlandır