2021 yılında Marmara Denizi'ni yoğun olarak ele geçiren müsilaj sorunu yeniden görülmeye başladı. Bandırma Üniversitesi Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi profesörü Mustafa Sarı'nın sosyal medyada paylaştığı görüntüler, 0-30 metre arasında yoğun bir müsilaj oluşumunun meydana geldiğini gösteriyor.
'Sular ısındıkça müsilaj artacak'
20 Nisan'da çekilen bir sualtı görüntüsünü paylaşan Sarı, "8 metreden kıyıya kadarki değişimi görüyorsunuz. Kısmen yüzeyde gözüken müsilaj her derinlikte etkili. En yoğun bölge 5-15 m arası. 11.350 km² yüzey alanına sahip Marmara Denizi'nin her tarafında mevcut. En az İzmit Körfezi'nde şu anda. Su sıcaklığı, müsilaj oluşum sürecini hızlandıracak 14 C sınırını geçmek üzere. Sular ısındıkça müsilaj yoğunluğu ve yüzeye çıkışlar artacak" açıklamasını yaptı.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Nisan ayına işaret etmişti
Prof. Sarı, mart ayında Oksijen'den Esen Dolma'ya verdiği röportajda su sıcaklıklarının artmasıyla birlikte nisan başından itibaren müsilajın deniz yüzeyinde belirgin bir biçimde görüleceğini açıklamıştı. Sarı, "Su sıcaklıkları yükseldiğinde azot fosforun daha hızlı tüketilmesine bağlı olarak fitoplanktonlar çoğalmaya başlıyor. Bu da müsilaj üretiminin katlanmasına neden oluyor. Müsilajı artıran bu fitoplanktonik organizmaların bazıları köpük yapıcı etkiye sahip. 2021’deki gibi bu fitoplanktonlar etkili olursa yine Marmara yüzeyi kalın bir köpük tabakasıyla kaplanabilir" demişti.