07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2024 14:08 | Son Güncelleme: 01.03.2024 15:01

Sürdürülebilir seyahatin yolları

Sürdürülebilirliğe önem veren gezginler daha etik ve karbon emisyonu daha düşük olacak seyahat yöntemleri arıyor. The Times, etik gezginler için yeni sürdürülebilir seyahat şekillerini yazdı
Sürdürülebilir seyahatin yolları

Seyahatlerinin iklim üzerine olan etkisini önemseyen ve karbon emisyonları dağları aşan insanlar arsındaki fark, iki ayrı gezgin grubunu ortaya çıkarıyor. Bir yanda, özel jet firması Victor’un söylediğine göre sayısı her yıl artmakta olan, her yere özel jetleri ile giden insanlar varken diğer yanda dünyayı çok daha yavaş, sindire sindire görmeyi tercih eden bireyler var. Bu insanlardan bir tanesi de Slow Cyclist şirketinin kurucusu Oli Broom.

Uzun ve sakin bir bisiklet yolculuğu

Bazı şirketler kurucularının bir şeylere olan tutkusundan doğar, bazıları ise nefretinden. Oli Broom’un hikayesi bilirkişi olarak çalıştığı işine karşı olan nefreti ile başladı. Nasıl bir yaşama sahip olmak istediğini düşünmek isteyen Broom, 2008 yılında Avusturalya’ya doğru zor yoldan seyahate çıktı: Bisikletiyle.

Babası da gençliğinde arabası ile Cape Town’a giden Broom, ailesinde maceralara açılan ilk insan değildi. Broom’un çocukluğu babasının Etiyopya'da yaşadıklarını dinleyerek geçmişti.  Oli Broom’un kitap yazmasını sağlayan 14 aylık ve 28.000 kilometrelik bisiklet yolculuğu, yeni kariyer yolunu çizmesinde bir dönüm noktası oldu. Broom’un kendi ahlaki prensipleri ile sıkı bir paralellik barındıran Slow Cyclist, bugün Birleşik Krallık’ın en itibarlı lüks bisiklet şirketlerinden bir tanesi.

Yerel halkın yemekleri tüketiliyor

4-12 arasında katılımcıdan oluşabilecek özel gruplar için dört günden bir haftaya kadar sürebilecek olan her bir yolculuk, yol üzerindeki görülmesi gereken yerlerde de duracak şekilde şirket tarafından özenle planlanıyor. Konaklama, hiçbir gece otellerde geçirilmiyor ve tüm öğünler yol boyunca yer alan yerel halk tarafından yapılıyor. Bunun sebebini ise Oli Broom, önemli olan şeyin seyahat boyunca yerel halk ile girilen etkileşim olması açıklıyor. Broom’a göre bu şekilde; yabancıların nezaketini, yol boyunca farklı insanları keşfetmenin nasıl mutlu tesadüflere yol açabileceğini ve günlük hayatında çok fazla turist görmeyen insanların içten konukseverliğini deneyimleyebilme imkânı ediniyorsunuz.

Yol boyunca nehir kıyısında piknikler, tarihi binalara ziyaretler ve lokal çiftlik evlerinde peynir ve şarap tadımlarına denk gelebilirsiniz. Seyahatlerin hepsi; Polonya’nın uzak uçları, Transilvanya’nın ormanları veya Yunanistan’ın Mani yarımadası gibi az ziyaret edilen bölgelere gerçekleşmekte. Broom, ayrıca, özel ilgi alanları olan gezginler için kişiselleştirilmiş seyahatler de düzenlemekte. 2025 yılında 20 Kanadalı için İtalya’da düzenlemeyi planladığı opera ve klasik müzik odaklı seyahat de bunlardan bir tanesi.

Broom’un aktardığına göre yolcuların çantaları araçlar ile taşınmakta, her seyahatte iki rehber ve ev sahibi olarak bir yerel insan bulunmakta. Broom ayrıca seyahatlerde elektrikli bisikletlerin kullanılmakta olduğunu ve bu sayede kondisyondan bağımsız bir biçimde grubun her bir parçasının rahatça bisikletini sürebileceğini dile getiriyor. Kondisyonu elvermeyenler tamamen elektrikli bir biçimde yola devam edebilmekteyken isteyenler de normal bir biçimde bisikletini sürüp zorluğun tadını çıkarabilir.

Paris’in saklı antika dükkanları

Sanatseverler ve antika ürün hayranları için Paris her zaman keşfetmesi muhteşem bir şehir olmuştur. Fakat yazar Marin Montagut, sürdürülebilir alışveriş amacıyla şehri ziyaret etmeyi daha da cazip hale getiriyor. Toulouse doğumlu yazar, 10 yaşındayken Paris’e aşık olmasının ardından, hayatının geri kalanını şehrin geleneksel dükkanlarını ve tarihi caddelerini keşfetmek için harcadı.

Montagut, “Timeless Paris: Ateliers, Emporiums and Savoir Faire” (Zamansız Paris: Atölyeler, mağazalar ve zanaat) isimli eserinde okuyucularını; Place de Clichy yakınlarında bir aktarın butiği, nadir kitap koleksiyonlarını barındıran Galeri Vivienne ve Place de Furstemberg yakınlarındaki bir antika mağazası da dahil olmak üzere 19. yüzyılın Fransız başkentinin en tipik 19 kuruluşunun arasında seyahate çıkarıyor.

Paris’in Brocante adı verilen sokak pazarlarının uzun süredir hayranı olan Montagut, “Extraordinary Collections: French Interiors, Flea Markets and Ateliers” (Sıradışı koleksiyonlar: Fransız iç mekânları, bit pazarları ve atölyeleri) isimli eserinde ise antika kapı kolları ve geleneksel sepet tüccarlarından sandalye satıcıları ve şapka üreticilerine kadar herkesi kapsayan koleksiyoncu ve istifçi dostlarının mekânlarına götürüyor bizi.

Özel jet ile yolculukta yeni bir devir

Özel jet şirketi Victor’a göre, iklim krizinin ortasında özel jet kullanımının sonuna geldiğimizi düşünmek yanlış. Victor’un aktardığına göre değişen şey, büyük firmaların özel uçuşlara karşı tutumu. Şirketin satış yöneticisi Dan Cook’a göre özel jet kullanarak ticari işlere girmenin nasıl bir imaj yarattığı konusunda kesinlikle bir farkındalık var. Dolayısı ile, daha sürdürülebilir gözükmek için bu şirketlerin ortaya koyduğu bir efor da bulunmakta.

Cook’un aktardığına göre eğer daha az yakıt yakan bir jet varsa şirketler bunu tercih etmekte veya alternatif olarak sürdürülebilir uçuş yakıtı ile uçabilmek adına daha fazla ücret ödemekte. Geçen yıl 362 adet sürdürülebilir uçuş yakıtı ile sağlanan özel uçuş rezervasyonu aldıklarını söyleyen şirket, toplam karbon salınımının normal yakıta kıyasla %80 daha az olduğunu belirtiyor. Çoğu özel şirket gibi Cook da özel uçuş sağlayan şirketlerin çevreye zarar sağlamadığı gibi bir iddiaya sahip olamayacaklarını kabul ederken müşterilerinin karbon salınımını azaltmalarına yardımcı olabildikleri durumda bunu yapacaklarını belirtiyor.