05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 20:22 | Son Güncelleme: 25.02.2024 20:26

Kadınlar neden erkeklerden daha fazla seyahat ediyor?

Yapılan bir araştırma kadınların erkeklere göre daha fazla seyahate çıktığını ortaya koydu. Yeni yerler keşfetmek isteyen kadınlar evli olsalar da seyahat kararlarından geri adım atmazken erkekler ise bu noktada kadınların gölgesinde kaldı
Kadınlar neden erkeklerden daha fazla seyahat ediyor?

Seyahat organizasyonu Road Scholar tarafından yapılan bir anket, şirketin tur katılımcılarının yüzde 30'unun yalnız gezginlerden oluştuğunu ve bu yalnız gezginlerin yüzde 85'inin kadın olduğunu ortaya koydu. Feribot seferleri düzenleyen bir operatör olan Condor Ferries'e göre dünya genelinde seyahat edenlerin yüzde 64'ü kadın, sadece yüzde 36'sı erkek. Şirket, 2023 yılında kadınlar tarafından seyahat için 125 milyar dolar harcanacağını tahmin ediyor.

Seyahat kararını kadınlar alıyor

Ortalama bir ABD'li gezgin 47 yaşlarında bir kadına denk geliyor. Kosta Rika'daki Manuel Antonio Ulusal Parkı'ndaki grupların da doğruladığı gibi, kültür, macera ya da doğa gezilerine çıkanların yüzde 75'i kadınlardan oluşuyor. Olası tehlikelere rağmen kadınların yüzde 86'sı seyahat etmekten korkmadıklarını belirtiyor. Kadınlar ister eşleriyle, ister aileleriyle, ister arkadaşlarıyla, ister tek başlarına ya da grup halinde seyahat etsinler, seyahat kararlarının yüzde 80'i kadınlar tarafından alınıyor.

Peki seyahatte cinsiyetler arası uçurum neden bu kadar büyük? Kadınların kocalarından yaklaşık altı yıl daha uzun yaşadıkları doğru. ABD'de erkeklerin ortalama yaşam süresi 73,2 yıl iken kadınlarınki 79,1 yıldır ve bu 1996'dan bu yana görülen en geniş fark.

Bu, erkek/kadın seyahat farkının bir kısmını açıklıyor, ancak tamamını değil. Road Scholar bu çalışma için her yıl kendileriyle seyahat eden 50 yaş üstü 80-100 bin yetişkinden veri derledi ve seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 70'inin kadın olduğunu tespit etti. Ancak 65 yaş ve üzeri Amerikalıların sadece yüzde 58'ini kadınlar oluşturuyor.

Eşiyle seyahat etmeyenler çoğunlukta

Road Scholar araştırmasının belki de en etkileyici bulgusu, şirketin 2022 yılında tek başına seyahat edenlerin en az yüzde 60'ının evli ancak eşleri olmadan seyahat ediyor olması. Bu kadınlar neden eşleriyle birlikte seyahat etmedi? Ankete katılan kadınların yüzde 42'si eşlerinin seyahat etmekle ilgilenmediğini söylerken, yüzde 40'ı seyahat söz konusu olduğunda farklı ilgi alanlarına sahip olduklarını belirtti.

Tur katılımcısı Barbara W. "Evlilik gibi aptalca bir şeyin dünyayı öğrenme tutkunuzun önüne geçmesine izin vermeyin" dedi.

Yalnız seyahat eden 66 yaşındaki Marcia Henderson, "Keşfetmek ve istediğimi yapmak için zaman ayırıyorum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Yürümeyi, yürüyüş yapmayı seviyorum. Benim doğa, kültür ve tarih tutkumu eşim paylaşmıyor. Sırf eşim bundan hoşlanmıyor diye seyahat etmemek bir zulüm olurdu. Bu benim tutkum ve ben onun golf oynamasını nasıl destekliyorsam o da beni destekliyor"

Ne yazık ki, kadınların tek başlarına ya da gruplar halinde neden seyahat ettiklerine ilişkin veriler, erkeklerin neden seyahat etmediklerine ilişkin verilerden çok daha fazla. Tahmin edilebileceği gibi, seyahat endüstrisi çekingen erkeklerden ziyade, hevesli kadın müşterilerden oluşan muazzam havuza hitap etmeye odaklanıyor. Sadece kadın müşterilere yönelik seyahat şirketleri yüzde 230 oranında artış gösterdi.

Erkekler neden seyahate mesafeli?

Yazar Sarah Balaban, Medium'daki 2023 tarihli bir yazısında, "Herhangi bir kadına seyahatlerinin çoğunu neden kendi başlarına yaptıklarını sorun, onlardan sonsuz teoriler duyacaksınız. Erkekler grup seyahatlerine şüpheyle yaklaşıyor, bunu bir para meselesi olarak görüp plan yapmak istemiyorlar ya da nereden başlayacaklarını bilmiyorlar, aynı zamanda iş sorumlulukları vs. ve pek çok mazeretleri var ve liste öylece uzayıp gidiyor"

Ancak genel olarak, erkekler ve kadınlar arasındaki "seyahat uçurumunun" mali bir uçurumdan kaynaklanmadığı görülüyor. Eşitsizlik zaman içinde azalıyor olsa da, kadınlar 2022 yılında erkeklerden ortalama yüzde 17 daha az kazandı.

Gelirden ziyade varlıklar söz konusu olduğunda eşitsizlik daha da büyük. Earnest'in 2021 yılında genç profesyoneller üzerinde yaptığı bir veri çalışması, erkeklerin kadınların iki katından daha fazla net servete sahip olduğunu ortaya koydu.

Erkekler evini, kadınlar keşfetmeyi seviyor

Her iki istatistik grubu da kadınların seyahat tutkularını tatmin etmek için finansal engellerin üstesinden geldiklerini gösteriyor. Ancak her ikisi de, bunu karşılayabilecek durumda olan erkeklerin neden kadınlar kadar çok seyahat etmediğini açıklamıyor.

Kaçınılmaz sonuç ise bir erkekle kanepesi arasına girmenin zor olduğu. Women's Travel Group'un "Kocalar Neden Seyahat Etmez?" başlıklı yazısında belirttiği gibi. "Bunu kişisel algılamayın, erkekler kadınlardan daha az seyahat eder ve erkekler egzotik yerlere kadınlara kıyasla pek uğramaz. İstatistiksel olarak, erkekler sevdikleri yerlere geri dönmeyi severler, kadınlar ise yeni maceraları tercih ederler"

Bir Road Scholar blog yazarı, gitmek istediği (ve kocasının gitmediği) yerlere gitmek, yeni kadın arkadaşlarla tanışmak ve kendisi hakkında daha fazla şey öğrenmek gibi "Kocam Olmadan Seyahat Etmemin Sekiz Nedeni"ni başlıklı bir yazı yazdı.

Bir diğeri, "Bilgisayarından ve köpeklerinden uzak kalmak istemiyor. Yalnız seyahat evlilik için iyi. Biz 56 yıldır evliyiz!!!" sözlerini kaydetti.

Road Scholar'a göre kadınların yalnız seyahat etmesinin diğer nedenleri:

  • 26'sı yalnız seyahat ettiklerini çünkü yalnız seyahat ederken yeni arkadaşlar edinmenin daha kolay olduğunu söyledi.
  • 22'si özerklikten hoşlandıklarını belirtti.
  • 15'i gidecekleri yeri seçebilmeyi sevdiklerini söyledi.
  • 6'sı başka birinin programını koordine etmek zorunda kalmamayı tercih ettiğini dile getirdi.

Erkekler vahşi doğa keşifleri, sırt çantalı geziler ve diğer spor ve macera türleri gibi belirli seyahat türlerine katılmayı seviyor. Bazıları her yıl motosiklet rallisi için Güney Dakota'daki Sturgis'e gitmekten hoşlanırken, bazıları da üniversite ve profesyonel futbol maçlarını izliyor. NASCAR yarış hayranlarının yüzde 68'i erkeklerden oluşuyor.

Erkeklerin dizi turizmi ilgisi yüksek

Bir de erkeklerin balık tutma ve tekne gezileri ile üniversite ya da askeri buluşmaları var. "Game of Thrones" veya "Breaking Bad" gibi dizilerin TV ve film alanlarını ziyaret etmek gibi bazı tarih turları da erkeklerin ilgisini çekiyor.