21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 27.09.2024 00:02

TEB, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirliğe odaklanıyor

TEB, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirliğe odaklanıyor

Dünya genelinde artan nüfus ve yaşanan hızlı değişimler doğrultusunda ekonomik, çevresel ve sosyal koşullar da sürekli değişiyor. Ekonomik gelişimin toplum üzerinde yarattığı sosyal risklere zaman kaybetmeden hep beraber çözüm bulmamız, bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin kaynaklarını tehdit etmeden karşılamamız gerekiyor. Sınırlı kaynakları giderek azalan dünyamızda daha iyi yaşam standartlarına kavuşmak hepimizin ortak beklentisi. Bu konuda kurumlara ve bireylere önemli sorumluluklar düşüyor.

Türkiye’de finans sektörünün en önemli oyuncularından Türk Ekonomi Bankası (TEB), ürün ve hizmetleriyle ekonominin büyümesine katkıda bulunurken, ülkemizin sürdürülebilirlik dönüşümünde de öncü bir rol üstleniyor. TEB, Birleşmiş Milletler’in (BM) iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet başta olmak üzere 17 konu başlığını kapsayan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu bir iş stratejisiyle sürdürülebilirliğe odaklanıyor.

Ümit Leblebici: Ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunuyoruz

TEB’in sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi veren TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici şunları söyledi: “Dünya genelinde çevresel etkisini azaltarak doğal kaynakları verimli kullanan, geri dönüşüm ve tasarruf sağlayan, karbon ayak izini azaltan, çevreyi koruyan şirket ve girişimlerin çoğalmasıyla geleceğin daha iyi olması mümkün. Biz de banka olarak daha iyi bir geleceğe katkı sağlamak için bu bakış açısı ve sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bireyselden KOBİ’ye, kurumsal firmalardan girişimcilere ve kadın patronlara uzanan geniş bir yelpazede farklı müşteri segmentlerimiz için ürün ve hizmetlerle ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. Benimsediğimiz ‘iyi ve örnek banka’ anlayışıyla da ekonomi, çevre ve toplum için pozitif etki yaratan, ortak fayda sağlayan çalışmalar yürütüyoruz.

Yeşil ekonomiye geçişe katkıda bulunmak amacıyla müşterilerimizin sürdürülebilirlik kapsamındaki proje ve yatırımlarında finansman desteğini sağlıyoruz. Kısa süre önce kurumsal bir firmanın beş bankanın katılımıyla gerçekleştirilen sendikasyon kredisinin içinde bulunan yeşil kredi dilimi için ‘Yeşil Kredi Eş Koordinatörü’ rolünü üstlendik. Söz konusu kredideki rolümüz bankamızın bu alandaki güvenilir ve güçlü konumunu da tescil ediyor. Önümüzdeki dönemde uluslararası alanda yürüteceğimiz iş birlikleri ve gerçekleştireceğimiz borçlanma işlemlerinde de yeşil dönüşüme ve sürdürülebilirliğe odaklanacağız. Bu kapsamda daha fazla sürdürülebilir projeye finansal destek sağlamayı hedefliyoruz.”

TEB, sürdürülebilirlikte dört temel alanı önceliklendiriyor

Sürdürülebilir bir ekonomi, toplum ve çevre yaratmaya katkı sağlayan uygulamaları destekleyen TEB, bugünün ve geleceğin nesillerine daha iyi bir yaşam sağlamak için çalışıyor. Kadınların ekonomiye ve iş gücüne daha fazla dahil edilmesinden girişimcilik ekosisteminin desteklenmesine, toplum genelinde finansal okuryazarlık bilincinin yükseltilmesinden sosyal girişimciliğin yaygınlaşmasına kadar geniş bir alanda projeler gerçekleştiren TEB, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında dört temel alanda çalışmalarına öncelik veriyor.

* Kadın Girişimciler ve Kadın İşletme Sahipleri: TEB, 2015’ten bu yana banka içinde ayrı bir departman kurarak başlattığı TEB Kadın Bankacılığı ile kadınların ekonomiye daha fazla dahil olması ve iş dünyasındaki varlığının güçlendirilmesi için çalışıyor. Kadın girişimcilerin ve kadın işletme sahiplerinin finansmana erişimini kolaylaştırıyor. TEB, kadın liderliğindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 50 milyon avro tutarında bir kredi anlaşması imzaladı. EBRD'nin TEB ile yürüttüğü Türkiye İş Dünyasında Kadınlar II (TurWiB II) Programı kapsamında yer alan bu kredi, kadın liderliğindeki işletmelerin finansmanı için kullanılıyor. TEB Kadın Bankacılığı ile finansman desteği dışında eğitim, danışmanlık ve mentorluk gibi finansal olmayan hizmetler de sunuyor.

* Çevre Dostu Ulaşım ve Elektrikli Araçlar: TEB, elektrikli taşıtların sürdürülebilir kullanımını destekleyerek araçların karbon ayak izini azaltmaya yönelik çözümler sunuyor. Araç kiralama seçenekleri, döngüsel ekonomiyi destekleyen politikalar ve uzun ömürlü taşıt kullanımı için cazip bakım ve sigorta paketleriyle ülkemizin ulaşım ekosistemindeki enerji dönüşümünü destekliyor. TEB, çevreci tüketim alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla, elektrikli araç alımlarına yönelik uygun faiz oranları ve esnek ödeme seçenekleriyle finansman sunarken, elektrikli araç kiralamalarında mobil uygulaması CEPTETEB üzerinden özel indirim sağlıyor. Ayrıca elektrikli araç sahipleri için tamamlayıcı hizmetler geliştiren TEB, e-şarj istasyonlarına yönlendirme ve çeşitli kampanyalarla da ek fırsatlar sunmak için çalışıyor.

 

* Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji Projeleri: TEB, müşterilerine sürdürülebilirlik kapsamındaki proje ve yatırımlarında finansman desteği sağlıyor. Bu konuda uluslararası prensiplere uyumlu “Yeşil Kredi”, “Sürdürülebilirlik Bağlantılı Kredi” gibi kredi ürünleri sunuyor; yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği başta olmak üzere, temiz ulaşım, döngüsel ekonomi, atık yönetimi gibi sürdürülebilirlik etkili birçok yatırımın finansmanına katılıyor. Fakat insan sağlığı ve güvenliği, koruma altındaki canlı türleri veya genel anlamda çevre üzerinde yüksek tesir riskleri olan, ulusal olarak kabul edilmiş yasaklara tabi ürünleri içeren hiçbir fonlamaya, başta kömür olmak üzere doğaya zarar veren kaynaklara yapılan yatırımların finansmanına onay vermiyor. Sosyal hayat ve çevre üzerinde ciddi etkileri olabilecek hassas sektörlerle ilgili de politikalar geliştiren TEB, bu politikalarla çevresel ve sosyal konularla ilgili taahhütlerin kredi koşulları içerisinde dikkate alınması sağlıyor.

* KOBİ’lere Yeşil Dönüşüm Finansman Çözümleri: Bankacılık süreçlerinde otomasyon ve dijital dönüşüm vizyonuyla KOBİ’lere yönelik daha hızlı ve çözüm odaklı hizmet sunmak için çalışan TEB, KOBİ’lerin çevre dostu yatırımlarını da destekliyor. KOBİ’lere Yenilenebilir Enerji Kredisi, Enerji Verimliliği Kredisi, Atık Yönetimi Kredisi başta olmak üzere çok sayıda çevreye duyarlı finansman çözümü sunuyor. Özellikle tekstil sektörüne yönelik çalışmalarıyla TEB, döngüsel ekonomi ve enerji verimliliğine odaklanarak sürdürülebilir iş uygulamalarının benimsenmesini ve düşük karbon ekonomisine geçişi teşvik ediyor. Yeşil Dönüşüm Finansman Paketi ile tekstil şirketlerinin yeşil dönüşümüne finansman desteği sunarken; karbonsuzlaştırma, enerji verimliliği ve döngüsellik konularında da firmalara rehberlik ediyor.

TEB, müşterilerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerine de liderlik ediyor

TEB, sürdürülebilirlik yönetiminin doğru ve efektif yapılabilmesi amacıyla 2018’de Sürdürülebilirlik ve Paydaş Katılımı Komitesi’ni (SASECOM) kurdu. SASECOM liderliğinde bankanın ekonomik, çevresel, toplumsal ve sosyal konulardaki performansını geliştirmek, küresel standartları yakalamak ve banka içinde ilgili politika, sistem ve standartların uygulanmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Sürdürülebilirliği iş sistemlerinin ve karar verme süreçlerinin odağına alan ilk bankalar arasında yer aldıklarını belirten TEB Kurumsal Firmalar Satış Grup Direktörü ve SASECOM Başkanı Berna Özay Duzcu şunları söyledi: “TEB olarak birlikte çalıştığımız kurumların sürdürülebilirlik performansını değerlendiriyor, müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve sürdürülebilirlik yol haritalarını inceleyerek özellikle karbonsuzlaşma yolculuklarında sürdürülebilir finans çözüm ortakları olarak bu kapsamda kendilerine destek sağlamaya çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik ve Paydaş Katılımı Komitesi’nde de bankamızın sürdürülebilirlik konularındaki performansını geliştirmek için çalışmalar yürütüyor, etki alanımızı artırmaya katkıda bulunacak teknolojik ve inovatif çözümler sağlayan firmalarla bir araya gelerek potansiyel iş birlikleri yürütmeye önem veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde başlattığımız Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik Programı da bunun en güzel örneklerinden biri oldu. Müşterilerimizin sürdürülebilirlik dönüşümlerine destek olmaya, bu konuda bir çözüm ortağı olarak ihtiyaca özgü ürün ve hizmetler sunmaya da devam edeceğiz.”

Plan A ile karbon ayak izi hesaplamaları ve kontrolü kolaylaşıyor

Şirketlerde karbon emisyonlarının hesaplanması, şeffaf bir şekilde raporlanması ve buna bağlı emisyon azaltım hedeflerinin belirlenmesi giderek önem kazanıyor. TEB’in global ortağı BNP Paribas’nın da yatırımcısı olduğu inovasyon şirketi Plan A firması, geliştirmiş olduğu platform ile Avrupa’da özellikle tekstil ve otomotiv sektörlerinde karbon ayak izi hesaplama çalışmalarını kolaylaştırıyor. Bu yıl TEB de şirketler için karbon ayak izi hesaplama çalışmalarını çevrimiçi platformuyla kolaylaştıran Plan A’nın tekstil sektörüne özel geliştirdiği Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik Programı’nı Türkçeye tercüme edilmesini sağlayarak müşterilerinin erişimine açtı. Bu program aracılığıyla tekstil şirketleri, sektöre özgü risk ve fırsatlar, kurumsal sürdürülebilirlik ve ESG politikaları hakkında kapsamlı bilgi edinebiliyor.

TEB’den topluma fayda sağlayan projeler

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin olmazsa olmazları arasında yer alan girişimcilik ve inovasyona odaklanan TEB, 2013’ten bu yana girişimcileri desteklemek ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla çalışmalar yapıyor. Girişimcilere yönelik finansman desteğinin yanı sıra eğitim, danışmanlık, networking gibi finansal olmayan hizmetler sunuyor; kadın girişimciler ve çevreci girişimciler için özel hizmetler geliştiriyor.

TİM-TEB Girişim Evleri’nde teknoloji şirketlerinin sürdürülebilirliğini ve hızla büyümesini sağlamaya yönelik özgün programlar geliştirilirken; Green Up Sürdürülebilir Yeşil Büyüme Programı ile sürdürülebilirlik konusunda çalışan, özellikle temiz enerji ve temiz teknoloji alanlarındaki girişimlere destek sağlanıyor.

“Daha iyi bir gelecek” için toplumun finansal sağlığının iyileştirilmesini destekleyen TEB’in toplumsal etki yaratma stratejisinin en önemli bileşenleri arasında finansal okuryazarlık da yer alıyor. 2012’den bu yana TEB Aile Akademisi ile toplumun farklı kesimlerinden bireylere ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi veren TEB, bireylerin finansal okuryazarlık bilincinin yükseltilmesi için çalışmalar yapıyor.

İlandır