29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.05.2023 20:01 | Son Güncelleme: 06.05.2023 20:10

ABD'nin baskılarına dayanamayan TikTok yöneticisi istifa ediyor

TikTok'un kullanıcı güvenliğini sağlamaktan sorumlu en üst düzey yetkililerinden biri, ABD hükümetinin popüler video paylaşım uygulamasını yasaklaması için artan baskıların ortasında şirketten ayrılıyor
ABD'nin baskılarına dayanamayan TikTok yöneticisi istifa ediyor

Fortune'ın haberine göre TikTok'un ABD güven ve güvenlik operasyonlarını yıllardır yöneten Eric Han bu ay görevinden istifa ediyor. Han, Aralık ayında şirketin yeni kapatılan ABD veri operasyonlarında güven ve güvenlik liderliğine terfi etmişti.

Han, bir süredir TikTok'un ABD kullanıcıları için güvenli olduğuna ve yasaklanmaması gerektiğine ikna etme çabalarının en önde gelen yetkililerinden biri. TikTok, Çinli teknoloji devi ByteDance tarafından sahiplenilmesiyle bağlantılı olarak bir ulusal güvenlik incelemesi ve Kongre'de uygulamaya erişimi sınırlayabilecek çok sayıda yasa tasarısıyla karşı karşıya.

Beklemediği terfi hayal kırıklığı yaşattı

Aralık ayında TikTok, küresel güvenlik ekibini Han'ın Los Angeles'tan yönettiği ABD merkezli güvenlik grubuyla birleştirdi. Han ile yakın çalışan eski çalışanlar, kendisine birleşik ekibe liderlik etme rolü teklif edilmediğinde ve bunun yerine istemediği bir terfi verildiğinde hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Bu ekip özellikle ABD'nin ulusal güvenlik kaygılarını yatıştırmak için kurulmuştu. Han'ın rolü kağıt üzerinde prestijli olsa da sonrasında bu görevi "zehirli bir kadeh" olarak gördü. 

CEO Kongre'nin karşısına çıktı

Geçtiğimiz haftalarda ABD Kongresi'nde ifade veren TikTok üst yöneticisi (CEO) Shou Zi Chew, Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile ilişkisi, ABD'lilerin verilerinin Çin'e aktarılması, platformun özellikle gençlerin zihinsel sağlığını olumsuz etkilemesi, zararlı içeriklerin engellenmesi ve siyasi içerikler gibi bir dizi konuda Kongre'ye karşı konuştu. Ancak Chew'in verdiği yanıtlar milletvekillerini tatmin etmedi.