20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.02.2023 11:00 | Son Güncelleme: 03.02.2023 11:43

Antarktika'da Çin endişesi: Yer istasyonu kuruluyor

Çin'in Antarktika'da uydu görüntüleme üssü kuracağı haberi birçok ülkede casusluk korkusu yarattı. İddiaları yalanlayan Çin, istasyonu uzay yolculuğu hedefleri ve uydu takibi için kullanacağını açıkladı
Antarktika'da Çin endişesi: Yer istasyonu kuruluyor

Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke olan Çin'in, okyanus izleme uyduları ağını desteklemek üzere Antarktika'da yer istasyonları kuracağı açıklandı. Çin'in artan sayıdaki uydusunu ve uzay hedeflerini desteklemek için kurduğu küresel yer istasyonları ağı, bazı ülkelerin casusluk için kullanılabileceği endişesine yol açarken Çin bu iddiayı yalanladı.

İsveç şirketi Çin'le çalışmayı reddetti

Çin uzay araçlarının uçmasına ve veri aktarımına yardımcı olan yer istasyonlarını sağlayan İsveç'in devlete ait uzay şirketi, 2020 yılında jeopolitikadaki değişiklikler nedeniyle Çin ile sözleşmelerini yenilemeyi veya yeni Çin işlerini kabul etmeyi reddetti.

İhaleyi Çin şirketi 6 milyona kaptı

Devlet kontrolündeki China Space News'in haberine göre, China Aerospace Science and Technology Group Co. 6 milyon 500 bin dolarlık teklifiyle ihaleyi kazanmasının ardından Antarktika'daki iki daimi Çin araştırma istasyonundan biri olan Zhongshan araştırma üssündeki istasyonları inşa edecek.

Raporda projenin teknik detaylarına yer verilmemiş olsa da China Space News, Hint Okyanusu'nun güneyinde, Doğu Antarktika'daki Prydz Körfezi'nde yer alan Zhongshan'daki dört yer istasyonunu gösteren bir sanatçının çizimine eşlik eden iki illüstrasyon yayınladı. China Space News'e göre proje, Çin'in deniz ekonomisini inşa etmeyi ve Çin'i bir deniz gücü haline getirmeyi amaçlayan daha geniş girişimlerin bir parçasıydı.

İlk casusluk korkusu değil

Arjantin'in Patagonya bölgesinde Çin tarafından inşa edilen bir yer istasyonu, Çin'in istasyonun amacının barışçıl uzay gözlemi ve uzay aracı görevleri olduğu yönündeki güvencesine rağmen amacı konusunda endişelere yol açtı. Geçtiğimiz yıl, analistlerin uydu, roket ve füze fırlatmalarını izlediğini söylediği bir Çin askeri araştırma gemisinin Sri Lanka'nın Çin tarafından inşa edilen Hambantota limanına yanaşması, potansiyel casusluktan endişe duyan komşu Hindistan'ın yüksek sesli muhalefetine neden oldu.