19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.10.2022 16:31 | Son Güncelleme: 04.10.2022 16:36

Apple, USB-C şarj girişi kullanmak zorunda kalacak

Avrupa Parlamentosu bugün, elektronik cihazlarda USB-C şarj girişini zorunlu hale getiren düzenlemeyi onayladı. Düzenleme teklifi daha başından Apple'ı kızdırsa da teknoloji devi şarj girişlerini değiştirmek zorunda kalacak
Apple, USB-C şarj girişi kullanmak zorunda kalacak

Avrupa Parlamentosu üyeleri, 2024 bitimine kadar üye ülkelerde satılan akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek yasal düzenlemeyi onayladı. Bu düzenleme Apple gibi şirketlerin ürünlerinde standart bir şarj girişi kullanması gerektiği anlamına geliyor. Toplam 602 milletvekili bugün, düzenleme için oy kullandı. Sadece 13’ü düzenlemeyi reddederken 8’i çekimser kaldı. 

Gelecek yıl yasalaşacak

Haziran ayında geçici olarak kabul edilen düzenlemenin geçerli olması için hala AB üye ülkelerinden son imzayı alması gerekiyor. 2023'ün başında kanunlaşması muhtemel. Avrupa Parlamentosu'nun baş müzakerecisi Alex Agius Saliba, Salı günü Strazburg'da nihai öneriyi tartışırken bir yığın güç adaptörünü kaldırdı ve “Bu şarj cihazı yığınını değiştiriyoruz” dedi. 

Apple ürünleri test ediyor

Bu düzenleme teklifi başlangıçta Apple'ı kızdırdı ve bunun yeniliği azaltacağını söyledi. Ancak Bloomberg'in Mayıs ayında bildirdiğine göre şirket şu anda tescilli Lightning şarj girişini standart USB-C değiştiren iPhone modellerini test ediyor. Mevcut Apple dizüstü bilgisayarlar ve iPad Pro modelleri, popüler Android akıllı telefonlar gibi bunları zaten kullanıyor. 

Düzenlemenin içeriğine göre Avrupa'da satılan tüm telefonlar ve tabletler, 2024 sonbaharına kadar buna uymak zorunda kalacak. Dizüstü bilgisayarlara ise geçiş için daha fazla süre tanınacak. Komisyon ayrıca gelecekte kablosuz şarj için yeni standartlar belirleyebilecek. 

Düzenleme önerisi ilk olarak geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından yapıldı. Komisyon Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager bugün parlamentoda söylediğine göre bu düzenlemeyle, çevresel atıkları azaltarak ve tüketicilere her cihaz için farklı bir şarj cihazı satın almak zorunda kalmaktan kurtararak yılda yaklaşık 247 milyon dolar tasarruf amaçlanıyor. Vestager, “Ortak şarj cihazı Avrupalıların hayatını kolaylaştıracak. Çekmecelerde yığılan eski şarj cihazları artık olmayacak, bu da Avrupa vatandaşları için maliyetleri azaltıyor” dedi.