26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2022 13:41 | Son Güncelleme: 17.10.2022 15:48

Apple ve Mercedes-Benz'den iş birliği: Uzamsal ses ilk defa otomobillerde kullanılacak

Apple sesin her yönden geldiği hissini uyandıran, sinema salonlarındakine benzer bir deneyim yaşatan Uzamsal Ses (Spatial Audio) özelliğinin Mercedes-Benz araçlarda kullanılacağını duyurdu. İlk defa bir otomobilde kullanılacak özelliğin 4 bin 550 dolara mal olması ise eleştirildi
Fotoğraf: Mercedes Maybach GLS 600
Fotoğraf: Mercedes Maybach GLS 600

Apple, Spatial Audio'da (Uzamsal Ses) müzik dinlemenin yeni bir yolunu duyurdu. O da arabalar. Spatial Audio, Apple'ın sürükleyici ve çekici bir ses efekti yaratmak için tasarladığı ses formatı. Dolby Atmos'u destekliyor ve Apple Music aracılığıyla çalışıyor. Uzamsal Ses özelliğini iPhone, iPad, Mac veya Apple TV üzerinden dinlediğinizde desteklenen içeriklerde duyabiliyorsunuz. Ancak şimdiye kadar bir otomobilde hiç kullanılmamıştı.

Araçlarda kullanılabilecek

Bu yılki Paris Otomobil Fuarı'nda Apple, Spatial Audio'nun özellikle Mercedes-Maybach, EQS, EQS SUV, EQE ve S-Serisi modelleri dahil olmak üzere belirli Mercedes-Benz araçları tarafından desteklendiğini duyurdu. Apple, daha sonra başka modellerin de geleceğini söylüyor.

Apple'ın, Apple Music ve Beats'ten sorumlu başkan yardımcısı Oliver Schusser konuyla ilgili "Ses kalitesi Apple Music için son derece önemli, bu nedenle Apple Music'teki Spatial Audio'yu ilk kez otomobillerde yerel olarak kullanıma sunmak için Mercedes-Benz ile birlikte çalışmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Spatial Audio, sanatçıların yaratma ve hayranların müzik dinleme biçiminde devrim yaratıyor. Artık dünyanın dört bir yanındaki abonelerimize tamamen sürükleyici müzik sunmak için daha fazla fırsata sahibiz" açıklamasında bulundu.

Ses sisteminin maliyeti en az 4 bin 550 dolar

Spatial Audio'dan yararlanabilen ilk modeller ucuz değil ve çalışması için araçta Burmester 3D veya 4D ses sistemi olması gerekiyor. Bu ses sistemlerinin maliyeti 4 bin 550 doların üzerinde. Yani Dolby Atmos ile Uzamsal Sesin keyfini çıkarmak için ekstra bir fiyat etiketi var. Bu tür rakamlarla karşılaşınca ayda 9,99 dolarlık Apple Music aboneliği belki de daha az endişe verici ve mantıklı olabilir.