25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2022 20:51 | Son Güncelleme: 10.10.2022 20:56

Apple yeni AB yasasına uyacak: iPhone 15 USB-C şarj girişine sahip olacak

Geçen hafta Avrupa Parlamentosu, elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi onayladı. Bloomberg yazarı bunun üzerine iPhone 15'in gelecek yıl şarj girişini değiştireceğini yazdı
Apple yeni AB yasasına uyacak: iPhone 15 USB-C şarj girişine sahip olacak

Apple, geçen hafta onaylanan Avrupa Birliği kararı nedeniyle bir sonraki iPhone’ununda USB-C bağlantı noktası kullanacak ancak şirketin on yıl içinde kablosuz şarja tamamen geçmeyi planladığı söyleniyor. Sektör uzmanlarına göre gelecek yıl çıkması planlanan iPhone 15, Apple’ın tescilli güç konnektörü teknolojisi Lightning yerine USB-C şarjına sahip olacak.

Teknoloji devi, geçen hafta AB’de onaylanan tek tip şarj düzenlemesi nedeniyle, Avrupa ülkelerinde satılan tüm iPhone’larına bir USB-C bağlantı noktası koymak zorunda kalacaktı. AB yasası, şu anda Android tabanlı cihazlar tarafından kullanılan USB-C konektörlerini AB standardı haline getiriyor. Ancak yasa 2024'te yürürlüğe girecek. Bu nedenle gelecek yıl  piyasaya çıkacak iPhone 15’in yasadan bir yıl önce USB-C’ye geçmesi bekleniyor. 

Kablosuz şarj planı

Bloomberg yazarı Mark Gurman, şirketin gelecekte kablosuz şarj planı olduğunu ve en yeni iPhone ve Apple Watch modellerinde kullanılan bir tür kablosuz güç aktarım teknolojisi olan endüktif şarjı gelecekte tüm cihazlarına dahil edeceğini iddia etti. Gurman, "Apple, yeni Avrupa yasasına uymak için iPhone ve diğer cihazlardaki Lightning şarj bağlantı noktasından USB-C'ye geçecek ancak şirket hala kablosuz bir gelecek planlıyor" dedi. 

AB, yaklaşık beş yıldır, çevresel faydaları nedeniyle cihaz üreticilerini USB-C etrafında birleşmeye zorluyor. Daha az türde şarj cihazı olması daha azının çöp olacağı anlamına geliyor. Apple’ın perde arkasında USB-C’ye geçişi planladığı söylenmesine rağmen, şirket daha önce bu yasanın inovasyona zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.