29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Balonla uzay yolculuğu iki yıl sonra

Bezos ve Branson’ın uzay turizmi şirketlerine rakipler geliyor. Balon şirketleri 10 dakika değil saatler süren bir deneyim öneriyor
Balonla uzay yolculuğu iki yıl sonra

Uzaya gitmek isteyen ancak kendisini bir rokete bağlamaktan imtina edenler için artık bir alternatif daha var, üstelik daha hesaplı.  World View adlı şirketin CEO’su Ryan Hartman, 2023’te test edecekleri balonla uzaya seyahatin 2024’te mümkün olduğunu iddia ediyor.  Projeye göre World View’ın 14 milyon metreküp helyum dolu balonu yaklaşık 32 kilometre yükseğe, yani teknik olarak uzaya çıkmıyor. Şirket bu noktaya uzayın kıyısı diyor.  Fakat Virgin Galactic’in ilk uzay turizmi denemesi de pek çok ülkede uzay kabul edilmeyen 80 kilometreyi aşmış, şirketin sahibi Richard Branson’dan günler sonra Blue Origin ile uzaya çıkan Jeff Bezos ise 106 kilometreye ulaşmıştı.  Hartman, bu seyahate katılanların “diğerlerinin biraz daha yükseğe çıktığında gördüğü her şeyi görebileceğini” söylüyor.  Bu vaade uzayın karanlığı, yıldızlar ve Dünya’nın kıvrımı da dahil.  World View’ın yanı sıra Space Perspective de 2024’te piyasaya girmek üzere bir balon deneyimi üzerinde çalışıyor. 

Worlrd Wiev’un kapsülünü stratosfere bir balon taşıyacak.
Worlrd Wiev’un kapsülünü stratosfere bir balon taşıyacak.

Yemek servisi de var

Balon yolculuğu, Virgin Galactic ve Blue Origin’in 10 dakikalık uzay deneyiminden farklı olarak “birinci sınıf” koltuklarda iklim kontrollü ve basınçlı bir kapsülde, yemek ve kokteyl eşliğinde bir seyahat sunmayı planlıyor. Yolculuğun altı saat yüksek irtifada geçeceği hesaplanıyor. Hartman,  “Günün geceye dönüştüğünü göreceksin” diyor.  Şirketin polietilen balonları sadece bir kez kullanılabilecek. Bu da çevresel açıdan kaygı yaratıyor.  World View, şimdiden 500 dolar depozito karşılığında koltuk başına 50 bin dolarlık rezervasyonlar almaya başlamış.  World View uçuşunun Amazon yağmur ormanları, Giza piramitleri, Büyük Kanyon, Büyük Bariyer Resifi ve Çin Seddi dahil olmak üzere farklı hareket noktalarından başlaması toplamda beş günlük bir keşif yolculuğun parçası olması öngörülüyor.