29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.04.2023 14:03 | Son Güncelleme: 18.04.2023 15:16

Bilim insanları dev Pasifik Okyanusu çöplüğünde yaşam keşfetti

ABD'de yeni yapılan bir araştırmada bilim insanları Büyük Pasifik çöp alanından alınan örnekleri inceledi. Plastik atıklarda anemon gibi kıyı türlerine rastlandı. Çalışmanın yazarı Linsey Haram, "Kıyı türleri açık denizde avlanmaya çalışıyorlar. Bunun ne gibi sonuçları olacağını bilmiyoruz" dedi
Bilim insanları dev Pasifik Okyanusu çöplüğünde yaşam keşfetti

Pasifik Okyanusu’nda yüzen ve çevre felaketi olan 80 bin tonluk plastik bulutu artık yaşamla iç içe. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, çöp bulutundan örnekler alan biyologlar 46 türe ait 484 deniz omurgasızının çöplere tutunduğunu tespit ettiler. Bu çöp alanları dünya okyanuslarının beş bölgesindeki atıkların neden olduğu girdaplardan oluşuyor. Plastikler ve okyanus çöpleri bu alanlara doğru sürükleniyor. 

610 bin mil karelik alana yayılıyor

Kaliforniya kıyılarından beş günlük bir tekne yolculuğuyla ulaşılabilen ve yaklaşık 610 bin mil karelik bir alana yayılan Büyük Pasifik çöp alanı bu kümelenmelerin en büyüğü. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre 5 milimetreden kısa mikroplastik parçalar bir çorbadaki taneler gibi suda asılı kalan çöplerin çoğunu oluşturuyor.  

105 bin parça örnek toplandı

Araştırma ekibi, Kasım 2018 ve Ocak 2019 tarihleri arasında ağlar, şamandıralar ve kova ve diş fırçası gibi ev eşyaları da dahil olmak üzere 105 parça örnek topladı. Nesneleri karaya geri getirmeden önce fotoğrafladılar ve dondurdular. Kaliforniya ve Maryland'deki Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi laboratuvarlarında karaya çıkarılan örnekler parça parça çözdürüldü ve yaşam belirtisi olup olmadığı araştırıldı. 

Habitatlarının dışında mücadele ediyorlar

Ekolog ve çalışmanın yazarlarından Linsey Haram, buldukları canlıların çoğunun, deniz yaşamı için bir besin çölü olan ve aşırı sıcaklıklara maruz kalan tuzlu açık okyanusta gelişmenin bir yolunu bulan kıyı türleri olduğunu söyledi. Deniz ekologları, çoğu kıyı türünün kıyı şeridi habitatlarının dışında hayatta kalmak için mücadele etmesini beklediklerini aktardı. Büyük Pasifik çöp alanında bu tip canlıların büyüdüğü ve çoğaldığı görüldü. Haram “Özellikle bu kadar çok kıyı türünün açık denizde yaşadığını görmek şaşırtıcıydı.  Kıyı canlılarının yüzde 70’lik bir kısmı açık denizde çöp atıklarının içinde yaşamaya çalışıyordu. Kıyı türleri açık denizde avlanmaya çalışıyorlar. Bunun ne gibi sonuçları olacağını tam olarak bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Hollandalı sivil toplum kuruluşu The Ocean Cleanup'ın çevre ve sosyal işler müdürü ve çalışmanın yazarı Matthias Egger, “Bu gerçekten bilimsel bir değişim” dedi. Dr. Egger, anemonların kendilerini kum taneleriyle korumayı sevdiklerini ancak çöp yığınının dışında tohum benzeri mikroplastiklerle kaplandıklarını söyledi. Egger, “Bir anemonu sıktığınızda parçalar dışarı fırlıyor. Hepsinin dışı ve içi tamamen plastikle dolu” diye konuştu.

2060'a kadar 3 kat artacak

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Şubat ayında yayınladığı raporda dünyada yılda yaklaşık 460 milyon ton plastik üretildiğini önlem alınmaz ise bu rakamın 2040'a yılına kadar 2,6 kat, 2060 yılına kadar 3 kat artacağını ifade etti. UNEP küresel plastik atıklarının yaklaşık yüzde 9’luk bir kesiminin geri dönüştürebildiğini, dünya çapında plastik atıkların yüzde 22’lik bir kısmının denizde çöp olarak biriktiğini belirtti.