17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 16:04 | Son Güncelleme: 22.04.2023 16:31

ChatGPT'den sonra şimdi de Otomatik GPT yeni dönemin kapılarını aralıyor

Çıktığı ilk günden bu yana büyük ilgi gören yapay zeka teknolojilerinin son örneği ChatGPT farklı noktalara evrilmeye başladı. Auto-GPT (Oto-GPT) adını taşıyan yeni ürün kendisine verilen görevleri 'otonom' olarak gerçekleştirmesine olanak tanıyor ve bu teknolojiyi bir adım daha öteye taşıyor
ChatGPT'den sonra şimdi de Otomatik GPT yeni dönemin kapılarını aralıyor

Silikon Vadisi'nin her şeyi otomatikleştirme arayışı dur durak bilmiyor, bunun son örneği de Otomatik GPT yani Auto-GPT oldu. Özünde, Auto-GPT, OpenAI'nin en son yapay zeka modellerinin çok yönlülüğünü kullanarak çevrimiçi yazılım ve hizmetlerle etkileşime girerek X ve Y gibi görevleri otonom olarak gerçekleştirmesine olanak tanıyor. Ancak büyük dil modelleriyle öğrendiğimiz gibi, bu yetenek bir okyanus kadar geniş ama ancak bir su birikintisi kadar derin görünüyor.

Son zamanlarda sosyal medyada patladığını görmüş olabileceğiniz Auto-GPT, oyun geliştiricisi Toran Bruce Richards tarafından oluşturulan ve OpenAI'nin GPT-3.5 ve GPT-4 başta olmak üzere metin oluşturma modellerini "otonom" hareket etmek için kullanan açık kaynaklı bir uygulama.

Hem soruyor hem yanıtlıyor

Auto-GPT, OpenAI'nin modellerinin ilk istemine yönelik takipleri, bir görev tamamlanana kadar hem sorarak hem de yanıtlayarak basitçe ele alır.

Auto-GPT, temel olarak GPT-3.5 ve GPT-4'ün GPT-3.5 ve GPT-4'e ne yapmaları gerektiğini söyleyen bir yardımcı bot ile eşleştirilmiş hali. Bir kullanıcı Auto-GPT'ye hedefinin ne olduğunu söylüyor ve bot da GPT-3.5 ve GPT-4'ü ve çeşitli programları kullanarak belirledikleri hedefe ulaşmak için gereken her adımı gerçekleştiriyor.

Reklam stratejisi geliştirebilir, web sitesi kurabilir

Auto-GPT'yi makul ölçüde yetenekli kılan şey, web tarayıcıları ve kelime işlemciler gibi hem çevrimiçi hem de yerel uygulamalar, yazılımlar ve hizmetlerle etkileşime girebilmesi. Örneğin, çiçek işimi büyütmeme yardım et gibi bir komut verildiğinde, Auto-GPT biraz makul bir reklam stratejisi geliştirebilir ve temel bir web sitesi oluşturabilir.

Auto-GPT'yi deneyen bir yazılım geliştiricisi olan Joe Koen'in TechCrunch'a verdiği görüşte de belirttiği gibi, Auto-GPT esasen OpenAI'nin ChatGPT'si gibi sohbet robotu odaklı bir yapay zeka modeliyle ileri geri yönlendirmeyi gerektirecek çok adımlı projeleri otomatikleştiriyor.

Örneğin;

İsim: Akıllı Telefon-GPT
Rolü: En iyi akıllı telefonu bulmak için tasarlanmış bir yapay zeka
Amaç: Piyasadaki en iyi akıllı telefonları bulun
Hedef 1: Bugün piyasada bulunan farklı akıllı telefonlar için pazar araştırması yapın
Hedef 2: En iyi beş akıllı telefonu alın ve artılarını ve eksilerini listeleyin

Perde arkasında Auto-GPT, görevleri yürütmek için bellek yönetimi gibi özelliklerin yanı sıra metin oluşturma, dosya depolama ve özetleme için GPT-4 ve GPT-3.5'e güveniyor.

Agent-GPT ile daha sade bir arayüz

Geçtiğimiz haftalarda, Auto-GPT'nin kullanımını daha da kolaylaştırmak için, kullanıcıların gerçekleştirmek istediklerini doğrudan bir tarayıcı sayfasında girebilecekleri basit bir arayüz sağlayan AgentGPT ve GodMode gibi yeni uygulamalar ortaya çıktı. Agent-GPT gibi, her ikisinin de tüm yeteneklerinin kilidini açmak için OpenAI'den bir API anahtarı gerekiyor.

Riskler

Ancak her güçlü araç gibi Auto-GPT'nin de sınırlamaları ve riskleri var.

Aracın sağladığı hedefe bağlı olarak, Auto-GPT beklenmedik şekillerde davranabilir. Bir Reddit kullanıcısı, bir sunucu örneğinde harcanmak üzere 100 dolarlık bir bütçe verildiğinde, Auto-GPT'nin kediler hakkında bir wiki sayfası oluşturduğunu, yönetici düzeyinde erişim elde etmek için örnekteki bir kusurdan yararlandığını ve çalıştığı Python ortamını ele geçirdiğini ve ardından kendini yok ettiğini söyledi.

Bir de "insanlığı yok etmek" ve "küresel hakimiyet kurmak" gibi hedeflerle görevlendirilmiş Auto-GPT'nin değiştirilmiş bir versiyonu olan ChaosGPT var. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ChaosGPT robot kıyametini getirmeye yaklaşmadı, ancak insanlık hakkında oldukça tatsız konuşuyor.

Mutlaka insan da içinde olmalı

Auto-GPT'nin "insanlığı yok etmeye" çalışmasından muhtemelen daha tehlikeli olan şey, tamamen normal senaryolarda ortaya çıkabilecek beklenmedik sorunlar. OpenAI'nin dil modelleri üzerine inşa edildiği için - tüm dil modelleri gibi yanlışlıklara eğilimli olan modeller hata yapabilir.

Salesforce Service Cloud CEO'su ve bir Auto-GPT meraklısı olan Clara Shih, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Auto-GPT, üretken yapay zekanın gücünü ve bilinmeyen risklerini gösteriyor" dedi ve ekledi:

"İşletmeler için, Auto-GPT gibi üretken yapay zeka teknolojilerini geliştirirken ve kullanırken döngü yaklaşımına bir insanı dahil etmek özellikle önemlidir"