24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.11.2022 09:06 | Son Güncelleme: 07.11.2022 09:35

Çin'de Apple krizi büyüyor: iPhone 14 satışları azaltılıyor

Çin'deki Covid-19 önlemleri yüzünden zorluk çeken Apple, iPhone 14 satışlarını azaltacağını açıkladı. Şirket, daha az sayıda iPhone göndereceği ve müşterilerin cihaz siparişi verirken daha uzun bekleme süreleri yaşayacağı uyarısında bulundu
Çin'de Apple krizi büyüyor: iPhone 14 satışları azaltılıyor

Apple, geçen haftaki işlemlerini 2 bin 307 trilyon dolarlık piyasa değeriyle tamamlamasının ardından şu anda diğer teknoloji devleriyle arasında büyük fark yaratmış durumda fakat elde ettiği değere rağmen Çin'deki iPhone 14 satışlarında zor günler geçirmeye engel olamadı.

Apple pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in Zhengzhou kentindeki birincil iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max montaj fabrikasında Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone 14 üretimini geçici olarak azalttığını söyledi.

Şu anda Apple'ın web sitesinden sipariş edilen bir iPhone 14 Pro'nun teslim alınması 31 gün sürüyor. Bu süre daha ucuz iPhone'lar için ortalama 2 gün olan teslim süresinden daha uzun.

 Düşük kapasiteyle çalışacak

Apple yaptığı açıklamada Foxconn tarafından işletilen fabrikanın azaltılmış kapasiteyle çalıştığını söyledi. Şirket, daha az sayıda iPhone göndereceği ve müşterilerin cihaz siparişi verirken daha uzun bekleme süreleri yaşayacağı uyarısında bulundu.

Apple uyarısında talebi karşılamakta zorlandığı için Aralık çeyreğinde daha az iPhone satabileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Şirket daha önce de geçtiğimiz ay Aralık çeyreğinde büyümenin yavaşlayacağı sinyalini verdi. Şirket, diğer iPhone modellerinden daha yüksek fiyatlı olan ve 999 ve 1099 dolardan başlayan modeller için güçlü talep görmeye devam ettiğini söyledi.

Çalışanlar uzun süredir izole

Geçtiğimiz hafta Çin, Apple'ın iPhone üretiminin büyük bölümünü gerçekleştirdiği Zhengzhou'da karantina emri verdi. Reuters'a göre Çin'deki fabrika, Covid-19 politikaları ve salgınlar nedeniyle tesisten kaçan çalışanlarla boğuştu. Çin, Zhengzhou'daki iPhone tesisi gibi tesislerin, işçilerin yatakhanelerde izole edildiği ve dış dünyadan ayrılmış fabrikalarda çalışmasını gerektiren bir sıfır Covid-19 politikası izlemeye devam ediyor.