19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.11.2022 10:39 | Son Güncelleme: 04.11.2022 13:21

Apple katlanan değerine rağmen Çin'de çöküşte

Alphabet, Amazon ve Meta şirketlerinin toplam değeri 2 bin 306 trilyon dolarken Apple son çeyrekte tek başına 2 bin 307 trilyonluk değere ulaştı. Apple elde ettiği değere rağmen Çin'de gerçekleşen satışlarda zor günler geçiriyor
Apple katlanan değerine rağmen Çin'de çöküşte

Apple, çarşamba günkü işlemlerini 2 bin 307 trilyon dolarlık piyasa değeriyle tamamlamasının ardından şu anda diğer teknoloji devleri Alphabet, Amazon ve Meta'nın toplamından daha değerli hale geldi. Değere rağmen teknoloji firması Çin'de zor günler geçiriyor. Edison Lee liderliğindeki analistlerin Cuma günü yayınladıkları sonuçlara göre, dört iPhone 14 modelinin Çin'deki satışları piyasadaki ilk 38 gün içinde iPhone 13 ürün ailesine kıyasla yüzde 28 oranında azaldı ve en son veriler bu oranın yüzde 33'e gerilediğini gösteriyor.

Çarşamba günü işlemlerin kapanışında Alphabet, Amazon ve Meta'nın toplam değeri 2 bin 306 trilyon dolara ulaştı. Yahoo Finance verilerine göre Google'ın ana şirketi Alphabet'in piyasa değeri 1 bin 126 trilyon dolar, Amazon'un 939,78 milyar dolar ve Facebook'un ana şirketi Meta'nın 240,07 milyar dolar oldu.

Büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri geçen hafta hayal kırıklığı yaratan üç aylık kazançlar nedeniyle sert bir düşüş yaşadı. Yahoo Finance verilerine göre Google'ın ana şirketi Alphabet'in piyasa değeri 1 bin126 trilyon dolar, Amazon'un 939,78 milyar dolar ve Facebook'un ana şirketi Meta'nın 240,07 milyar dolar oldu. Apple'ın bu şirketler arasında karını katlamasını Çin'de yaşadığı gerilemeyi azaltmaya yetmedi.

Çin küresel düşüşten çok etkilendi

Küresel akıllı telefon pazarı ve özellikle Çin, bu yıl tüketici harcamalarındaki düşüşten en çok etkilenenler arasında yer aldı. Dünyanın en büyük telefon, ekran ve bellek üreticisi Samsung Electronics Çin'de düşen telefon satışlarının işlerini olumsuz etkilediğini açıkladı. Zhengzhou'daki kilit iPhone montaj fabrikasının bu hafta Covid-19 nedeniyle aniden kapatıldığı ülke, Apple için tedarik tarafında da potansiyel zorluklar yaratıyor.

Yapılan analize göre, yerli Çin markaları yılın başlarında büyük düşüşler yaşayarak satışlarındaki azalmanın büyük kısmını atlatmış olsa da, Apple'ın ürün yelpazesi Alphabet, Amazon ve Meta'ya göre cazibesini az da olsa korudu. Büyük şirketlerin cansız kazançları dijital reklamcılığa olan talebin azaldığına işaret etti. Kötü karşılanan sonuçlar, hisseleri düştükçe piyasa değerlerinden milyarlarca doların silinmesine yardımcı oldu ve Amazon'u trilyon dolarlık piyasa değeri piyasanın dışına itti.

Apple'ın piyasa değeri 2021 sonundaki 2,193 trilyon dolarlık değerinden geriye düştü. Yüksek enflasyon, artan faiz oranları, resesyon korkusu ve Ukrayna savaşı gibi bir dizi ters rüzgar, yatırımcıların daha yüksek riskli varlıklara olan iştahını kaybetmesi nedeniyle teknoloji hisselerinin 2022'de zorlandığı anlamına geliyor.