25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 14:49 | Son Güncelleme: 09.11.2022 15:24

Facebook'un ana şirketi Meta 11 bin personeli işten çıkardı

Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi Meta Platforms Inc., 11 binden fazla çalışanını işten çıkardı. Şirket ayrıca 2023'ün ilk çeyreğine kadar işe alımları dondurdu. Duyuruyu yapan Zuckerberg, "Bu kararların ve buraya nasıl geldiğimizin hesabını vermek istiyorum" dedi
Facebook'un ana şirketi Meta 11 bin personeli işten çıkardı

Twitter'daki işten çıkarma dalgasının ardından Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc. de 11 binden fazla çalışanını işten çıkardı. Duyuru şirketin CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg tarafından yapıldı. Zuckerberg, "Bugün Meta'nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını paylaşıyorum. Ekibimizin boyutunu yaklaşık yüzde 13 oranında küçültmeye ve 11 binden fazla yetenekli çalışanımızın gitmesine izin vermeye karar verdim. Ayrıca isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve işe alım süremizi ilk çeyreğe kadar uzatarak daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım atıyoruz. Bu kararların ve buraya nasıl geldiğimizin hesabını vermek istiyorum. Bunun herkes için zor olduğunu biliyorum ve özellikle etkilenenler için üzgünüm" dedi. 

"Bunun sorumluluğunu alıyorum"

İşten çıkarmaların sorumluluğunu üstlenerek, pandemi sırasında çevrimiçi faaliyetlerdeki artışın devam edeceğini varsaymakla hata yaptığını da sözlerine ekleyen Zuckerberg, şu ifadelere yer verdi, "COVID'in başlangıcında, dünya hızla çevrimiçi hale geldi ve e-ticaretteki artış, büyük bir gelir artışına yol açtı. Birçok insan bunun pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek kalıcı bir hızlanma olacağını tahmin etti. Ben de öyle yaptım ve yatırımlarımızı önemli ölçüde artırma kararı aldım. Ne yazık ki, bu beklediğim gibi gerçekleşmedi. Çevrimiçi ticaret yalnızca önceki trendlere dönmekle kalmadı, makroekonomik gerileme, artan rekabet ve reklam sinyali kaybı da gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına neden oldu. Bunu yanlış anladım ve bunun sorumluluğunu alıyorum.

İşe alımları dondurdu

Şirket ayrıca ofis alanını azaltarak, bazı çalışanlar için masa paylaşımına geçecek ve 2023'ün ilk çeyreğine kadar işe alımları dondurarak kemer sıkacak. Zuckerberg işten çıkartılan çalışanlar için 16 hafta boyunca baz ücret ödemesi, üç ay kariyer desteği ve 6 ay boyunca çalışan ve ailesi için sağlık sigortası sağlayacağını belirtti. ABD dışındaki çalışanlara sağlanacak destekler ise daha sonra paylaşılacak. Öte yandan Zuckerberg, işten çıkarmaların ardından şirketteki gidişatın ne olacağını önümüzdeki haftalarda açıklayacağını ifade etti.

Meta'daki işten çıkarmalar, şirketin 18 yıllık tarihinde gerçekleşen ilk geniş çaplı personel azaltımı. Toplu işten çıkarmalar yükselen enflasyon ve durgun talep döneminde Meta'nın ve daha geniş anlamda teknoloji sektörünün karşı karşıya olduğu artan rekabet ve mevzuat zorluklarının da bir işareti.