ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin CEO'su Arvind Krishna, teknoloji devinin gelecek yıllarda yapay zekanın üstesinden gelebileceğine inandığı binlerce pozisyonu doldurmak için insanları işe almayı durdurmayı planladığını ve bunun yapay zekanın işgücü için oluşturduğu en ciddi ve somut tehditlerden biri olduğunu söyledi.
7 bin 800 kişi yapay zeka yüzünden işinden olacak
Krishna bir röportajda, insan kaynakları işleri gibi müşteriye dönük olmayan yaklaşık 26 bin pozisyonun yüzde 30'unun beş yıllık bir süre içinde yapay zeka ile değiştirilebileceğine inandığını söyledi. Bu da yaklaşık 7 bin 800 kişinin işinden olması anlamına geliyor.
İK pozisyonları ilk bitecek mesleklerden
Forbes'un haberine göre Krishna çalışanların farklı departmanlara geçişlerini belgelemek ve istihdam doğrulama mektupları yazmak gibi İK görevlerinin muhtemelen yapay zekaya devredilen ilk işler arasında olacağını söyledi. Krishna'ya göre 260 bin çalışanı bulunan şirkette müşterilerle etkileşim kurmaya ve yazılım geliştirmeye odaklanan işler gelecek yıllarda etkilenmeyecek. Krishna, yapay zeka tabanlı rollere planlanan geçişin hemen başlayıp başlamayacağını belirtmedi.
300 milyon kadar iş tehdit altında olabilir
Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir raporuna göre, üretken yapay zeka vaat edilen yeteneklerini yerine getirirse gelecek yıllarda ABD ve Avrupa'da 300 milyon kadar iş tehdit altında olabilir. Rapor, işlerin üçte ikisinin yapay zeka otomasyonu nedeniyle risk altında olduğunu ve yapay zekanın mevcut işlerin dörtte birine kadarını doğrudan gerçekleştirme kapasitesine sahip olabileceğini ortaya koydu.
Yapay zeka ve toplumsal sorunlar
Robotların insan işçilerin yerini alacağı bir geleceğe dair öngörüler uzun zamandır mevcut, ancak ChatGPT gibi yapay zeka programlarının yakın zamanda ortaya çıkması, yapay zekanın dünyadaki rolüyle ilgili toplumsal srounların yakın veya çoktan başlamış olabileceğine dair endişelere yol açtı. YZ ile ilgili olası yeni düzenlemeler şu anda dünya çapında birçok devlet kurumu için ön planda bir öncelik haline gelirken, şirketler de sürekli gelişen teknolojiyi kullanmak için kendi yönergelerini oluşturuyor.
Risk temelli düzenlemeler gerekli
Yedi Ülke Grubu'nun teknoloji liderleri pazar günü yaptıkları açıklamada, ülkelerin YZ ile başa çıkmak için risk temelli düzenlemeleri benimsemeleri gerektiğini duyururken, Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lina Khan ve Adalet Bakanlığı'ndaki sivil haklar yetkilileri geçen hafta YZ'nin yasadışı önyargıyı sürdürme, yasadışı ayrımcılığı otomatikleştirme ve diğer zararlı sonuçları üretme potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarıda bulunan bir bildiri yayınladı.