22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 08:54 | Son Güncelleme: 31.01.2023 09:15

Hollanda ve Japonya çip yaptırımlarında ABD ile anlaştı mı?

ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımlara Japonya ve Hollanda'nın da katıldığı iddia edildi. Buna iki ülke, ileri düzey çip imalat makinelerinin Çin'e ihracatının sınırlandırılması için ABD ile anlaşmaya vardı
Hollanda ve Japonya çip yaptırımlarında ABD ile anlaştı mı?

Associated Press (AP) ajansının anlaşmaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Japonya, ABD ve Hollanda henüz resmiyete kavuşmayan bir anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma kapsamında Hollanda ve Japonya, ileri düzey çip imalat makinelerinin Çin'e ihracatının sınırlandırılmasında ABD ile mutabakat sağladı.

AP haberinde tarafların, anlaşmayı kamuoyuna duyuracağı tarihin belirsiz olduğu ve Beyaz Saray'ın anlaşmaya yönelik yorum yapmadığı kaydedildi. Japon basın kuruluşu Nikkei Asia'nın piyasa kaynaklarına dayandırdığı haberinde, anlaşmaya yönelik Beyaz Saray, Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Japonya Sanayi Bakanlığı Sözcülüğü'nün, yorum yapmadığı aktarıldı.

Beyaz Saray daha önce, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan liderliğinde Washington'da düzenlenen ve gelişen teknolojilerin güvenliğinin ele alındığı toplantıya Hollanda ve Japonya'dan yetkililerin katıldığını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, bu ay içinde Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi Beyaz Saray'da ağırlamıştı.

ABD, Çin ve Çip

2022 yılında ABD ile Çin arasındaki artan ekonomik ve jeostratejik rekabetin cephesi haline geldi. ABD yönetimi, ağustosta onaylanarak yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası’nın ardından Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimini engellemeye yönelik düzenlemeler, ihracat kontrolleri ve yasaklar ile Pekin’in bu sektördeki teknolojik kabiliyetine set çekme niyetini açıkça ortaya koydu.

Öncüsü olduğu çip endüstrisini, Çin ile teknolojik rekabetteki kırmızı çizgisi kabul eden ABD, bu alandaki teknolojik üstünlüğünü sürdürmeyi ve yıllar içine Asya ülkelerine kayan çip imalatındaki payını artırarak tedarik zincirlerini güvenceye almayı önemli görüyor. İki ülke arasında son dönemde artan jeostratejik rekabet, özellikle dünya çip üretiminde en büyük paya sahip Tayvan bağlantılı gerilimlerde de kendisini göstermeye devam ediyor.

Kaynak: AA