08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.12.2022 13:34 | Son Güncelleme: 16.12.2022 14:24

ABD-Çin arasındaki çip savaşında kara listeye alınan şirketler

ABD hükümeti Yangtze Memory Technologies Co., Shanghai Micro Electronics Equipment Group Co. ve birçok Çinli teknoloji şirketini kara listeye alarak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret çatışmasını tırmandırıyor. Bloomberg çip savaşındaki gelişmeleri ve listeye giren şirketleri yazdı
ABD-Çin arasındaki çip savaşında kara listeye alınan şirketler

ABD yönetiminin, Amerikan teknolojisine erişimlerini kısıtlamak amacıyla 36 Çinli şirketi kara listeye alması ülkeler arasındaki teknoloji savaşını daha da kızdırdı. Karşılıklı restleşmelerle Çin ve ABD arasında örülen duvar büyüyor.

Ticaret Bakanlığı'nın 36 şirketi listeye alması, şirketlerin ABD teknolojisi tedarik etmek istediklerinde Washington'dan lisans alması gerektikleri anlamına geliyor. Lisans almakta muhtemelen zor olacak. Listede daha çok PXW olarak bilinen Pengxinwei IC Manufacturing Co. da yer alıyor. Yeni kurulan çip şirketi eski bir Huawei Technologies Co. yöneticisi tarafından yönetiliyor ve kamu kayıtlarıyla uydu fotoğraflarına göre bu şirketin genel merkezine yakın tesisler inşa ediyor. Bloomberg'in geçen aylardaki haberine göre, halihazırda ABD'nin katı yaptırımları altında olan Huawei'nin bu çip fabrikasının üretiminin tamamını olmasa da çoğunu satın alması bekleniyordu.

ADB'nin Çin'i uzak tutma isteği

Son kısıtlamalar, ABD'nin Asya ülkesinin ordusundan uzak tutmak istediği Çin'in gelişmiş çip üretimi ve yapay zeka teknolojisine erişimini sınırlama çabasının bir parçası. Ekim ayında Joe Biden yönetimi, ABD şirketlerinin ülkeye satabileceklerini sınırlayan kapsamlı önlemleri açıkladı ve bu konuda müttefiklerin plana uyması için baskı yapıyor.

Amaç ciddi şekilde kısıtlama sağlamak

Sanayi ve Güvenlikten sorumlu Ticaret Müsteşarı Alan Estevez yaptığı açıklamada amaçlarının, Çin'in yapay zeka, gelişmiş bilgi işlem ve diğer güçlü teknolojileri askeri modernizasyon ile insan hakları ihlalleri için kullanmasını kısıtlamak olduğunu söyledi. Estevez, "Bu çalışmalarımız, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaş için İran da dâhil olmak üzere gerekli ürün ve teknolojileri elde etme çabalarını tespit etme ve engelleme çabalarımız gibi devam edecektir" ifadelerini kullandı.

36 şirketin varlık listesine alınması

Yangtze Memory ve Shanghai Micro, Huawei ve Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. dahil olmak üzere ABD'nin ulusal güvenlik için risk oluşturduğuna ya da Çin hükümetinin baskısını desteklediğine karar verdiği şirketlerle çalışacakları endişesiyle listeye eklendi. Yangtze Memory ve Shanghai Micro, Çin'in yerli bir çip üretim işi kurma ve özellikle ABD'den yapılan ithalattan kurtulma çabaları açısından kilit öneme sahip. Toplamda 36 şirket varlık listesine girdi. Makineleri en gelişmiş çiplerin üretimi için gerekli olan Hollandalı şirket ASML Holding NV'in bu alandaki teknolojik avantajı şu anda hiçbir şirkette bulunmuyor ve diğer şirket olan SMEE'ye yönelik baskılar Çin'den bir rakip çıkma ihtimalini daha da azaltacak.

Bu arada Yangtze Memory, flash bellek çipleri tedarikçisidir. Şirket, üretim teknolojisinde hızlı ilerlemeler kaydederek Samsung Electronics Co., Kioxia Holdings Corp. ve Micron Technology Inc. gibi üreticileri sektörde takip ediyordu.  Yangtze Memory, iPhone'larının neredeyse tamamını Çin'de üreten Apple Inc. ile tedarik görüşmeleri yapıyordu. Ekim ayında açıklanan daha önceki kurallar zaten üretim makinelerine erişimine zarar vermişti. Şimdi de şirketin listelenmesi rekabet etme kabiliyetini daha da engelliyor.

Yerel üretim için baskı arttı

Pekin için ihracat kısıtlamaları, yerli bir çip üretim endüstrisi geliştirme baskısını arttırdı. Ülke, karışık sonuçlarla birlikte, yerel yeteneklerine tonlarca dolar akıttı. Reuters'in haberine göre Çinli yetkililer şimdi de yerel çip üreticilerinin ülkenin ekipman firmalarından satın almalarını sübvanse etmek için 1 trilyon yuanlık (144 milyar dolar) bir paket hazırlıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son duyuru, yapay zeka teknolojisine yönelik kısıtlamaları da genişletiyor. YZ  sistemleri geliştiren Cambricon Technologies Corp.'u da listeye ekledi. Ancak ABD bazı alanlardaki kısıtlamaları da hafifletti. Pekin, ABD temsilcilerinin kurallara uygun olup olmadıklarını kontrol etmelerine izin verdiği için 26 kuruluş listeden çıkarılacak. Dokuz Rus şirketi de listeden çıkarıldı ancak Moskova teknolojilerinin nasıl kullanıldığını teyit etme girişimlerini engellediği için varlık listesine alındılar.

1- Anhui Cambricon Information Technology Co.
2- AVIC Research Institute for Special Structures of Aeronautical Composites
3- AZUP International Group Co.
4- Beijing HiFar Technology Co.
5- Beijing Machinery Industry Automation Research Institute Co.
6- Beijing UniStrong Science & Technology Co.
7- Beijing Vision Strategy Technology Co.
8- Cambricon (Hong Kong) Co.
9- Cambricon (Kunshan) Information Technology Co.
10- Cambricon (Nanjing) Information Technology Co.
11- Cambricon (Xi’an) Integrated Circuit Co.
12- Cambricon Jixingge (Nanjing) Technology Co.
13- Cambricon Technologies Corp.
14- CETC Cloud (Beijing) Technology Co.
15- CETC LES Information System Group Co.
16- China Electronics Technology Group Corp. No. 28 Institute
17- Chinese Academy of Sciences Institute of Computing Technology
18- Guangdong Qinzhi Technology Research Institute Co.
19- Hefei Core Storage Electronic Ltd.
20- Key Laboratory of Information Systems Engineering
21- Nanjing Aixi Information Technology Co.
22- Nanjing LES Cybersecurity and Information Technology Research Institute Co.
23- Nanjing LES Electronic Equipment Co.
24- Nanjing LES Information Technology Co.
25- PXW Semiconductor Manufactory Co.
26- Shanghai Cambricon Information Technology Co.
27- Shanghai Integrated Circuit Research and Development Center
28- Shanghai Micro Electronics Equipment (Group) Co.
29- Shanghai Suowei Information Technology Co.
30- Suzhou Cambricon Information Technology Co.
31- System Equipment Co. of the 28th Research Institute (Liyang)
32- Tianjin Tiandi Weiye Technologies Co.
33- Xiong’an Cambricon Technology Co.
34- Yangtze Memory Technologies Co.
35- Zhongke Xinliang (Beijing) Technology Co.
36- Yangtze Memory Technologies (Japan) Inc.