28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.11.2022 11:11 | Son Güncelleme: 10.11.2022 11:25

İki yazılımcı uygulamaları inceledi: Apple sizi izliyor

Teknoloji devi öyle olmadığını iddia etse bile yeni bir araştırmaya göre önceden yüklenmiş uygulamalarla iPhone’ununzdan sizi takip ediyor
İki yazılımcı uygulamaları inceledi: Apple sizi izliyor

Yeni bir çalışmaya göre Apple gururla ilan ettiği kadar gizlilik yanlısı bir şirket olmayabilir. Araştırma, teknoloji devinin uygulamalarını kullanırken, kullanıcıların verilerini topladığını ortaya koyuyor.  Bu keşif, teknoloji devinin her hareketinizi önceden yüklenmiş kendi App Store, Apple Music, Apple TV, Books ve Stocks uygulamalarında kaydettiğini bulan iki yazılım geliştiricisi tarafından yapıldı. 

Daily Mail'de yer alan habere göre bu uygulamaların, kullanıcının cinsel tercihinden dinine kadar hangi uygulamaları kullandığı, hangi hisse senetlerini izlediği ve hangi reklamları görüntülediklerini içeren Apple istekleri gönderdiği tespit edildi. 

Çalışma, Apple'ın iPhone kullanıcılarının uygulamalara reklam amaçlı etkinliklerini  izlemelerine izin vermelerini gerektiren tartışmalı gizlilik denetimini yayınlamasından yaklaşık bir yıl sonra yapıldı. Şirketin bu kararı reklamla para kazanan birçok şirketin gelirlerini etkiledi. 

Apple'ın gizlilik yanlısı duruşunda neden geri adım attığı belli değil, ancak yakın zamanda App Store uygulamasına reklamlar ekledi. Bu nedenle veri toplama, reklamlarının nasıl çalıştığını daha iyi anlamanın bir yolu olabilir. Apple Cihaz ve Gizlilik destek sayfası, cihazlardan bu tür bilgileri toplamak için kullanıcıdan izin alması gerektiğini belirtir. Sayfada "Toplanan bilgilerin hiçbiri sizi kişisel olarak tanımlamaz" yazıyor. 

Veri toplandığını ortaya çıkaran güvenlik araştırmacıları Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry, Twitter'da bilgilerin Apple tarafından nasıl saklandığını gösteren videolar yayınladı. Bu durum şimdilik sadece iOS 14.6’da tespit edildi.  Ekip, şirket hesapları Mysk'te paylaştıkları bir tweet'te "Apple'ın hala iOS 16'da analitik verileri toplayıp toplamadığı belli değil" dedi.

Videoda, App Store uygulamasından Apple'a gönderilen, tümünde tarih bilgisi bulunan birkaç isteğin yer aldığı bir ekran gösteriliyor. İstekler, kullanıcının App Store uygulamasında olduğu her seferde gönderiliyor. Video ayrıca, kullanıcının App Store'da arama yaparken Daily Themed Crossword Puzzles uygulamasını görüntülediğini ve ona ne kadar süre baktığını gösteriyor. App Store'da ruh sağlığı, cinsel yönelim ve dini uygulamalar arıyorsanız, bu veriler doğrudan teknoloji devinin sunucularına gönderilir ve saklanır. 

Araştırmacılar, Google Chrome ve Microsoft Edge uygulamalarıyla benzer testler yaptı ve analitik paylaşım devre dışı bırakıldığında uygulamaların cihazdan veri toplayamadığını buldu.