20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 22.10.2022 17:02 | Son Güncelleme: 22.10.2022 17:11

Instagram, TikTok’u geçerek en çok indirilen uygulama oldu

2022’nin üçüncü çeyreğinde toplam 38,7 milyar uygulama indirildi. Instagram, TikTok’u geçerek birinci sıraya oturdu
Instagram, TikTok’u geçerek en çok indirilen uygulama oldu

Mobil istihbarat firması Datai.ai’nin verilerine göre akıllı telefon kullanıcıları, 2022’nin üçüncü çeyreğinde rekor bir rakamla 38,7 milyar uygulama indirdi. Uygulama içi satın alımlar, bir önceki çeyrekte geçen yılın en yüksek seviyesi olan 34 milyar dolardan 32,4 milyar dolara geriledi. Ancak Data.ai’ye göre bu rakam, pandemi öncesi seviyelerden hala yüzde 40 daha fazla. 

Instagram, en çok indirilen uygulama unvanı için TikTok’a üstünlük sağlarken, Facebook ve kardeş uygulamaları, on uygulamalık listedeki beş sırayı ele geçirdi. TikTok’un yeni ortaya çıkan bu gücü, kullanıcılardan para kazanma yeteneğine bağlı.

İşte 2022’nin ilk üç çeyreğinde en çok indirilen ilk on uygulama:

1.  Instagram

2.  TikTok

3.  Facebook

4.  WhatsApp Messenger

5.  Snapchat

6.  Facebook Messenger

7.  Telegram

8.  Meesho (alışveriş uygulaması)

9.  CopCut (video düzenleyici)

10.  WhatsApp Business

Uygulama yüklemeleri, pandemide gördüğü zirvelerden düşmedi, 2021’in üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 8 daha yüksek bir performans gösterdi. Kullanıcılar, iOS App Store’da neredeyse 9 milyar, Google Play’de 30 milyar kez uygulama indirdiler. 

Bunun temel nedeni ise gelişmekte olan piyasalar. Şirket, yaptığı bir açıklamada “Hindistan ve Brezilya, indirme sayılarına göre Google Play’deki en büyük iki pazardı. Hindistan, Pakistan ve Irak, 2022’nin 2. çeyreğinden itibaren değişimin en büyük itici güçleri oldular. iOS’a döndüğümüzde ise beklenildiği üzere Çin ve ABD en büyük iki pazardı. Brezilya’nın da dahil olmasıyla bu üç ülke, üç aylık dönemdeki en büyük yüzde artışını kaydettiler” dedi.

Uygulamaların çoğu oyun kategorisinde

Her zamanki gibi uygulama indirmelerinin birçoğu çeşitli oyun kategorilerinde gerçekleşti. Yardımcı uygulamalar ve eğlence uygulamalarına da ilgi büyüktü. İlginç şekilde haber ve ebeveynlik kategorileri de önemli bir ilerleme kaydetti. 

Google Play’in 30 milyara varan uygulama indirme sayısının neredeyse yarısı oyun. iOS’ta ise oyun indirmeleri toplam sayının yalnızca dörtte birini oluşturuyor. Buna göre oyunlar, Google Play’in çeyrek dönemdeki 11,4 milyar dolarlık gelirinin yaklaşık üçte ikisini oluştururken App Store’un 21 milyar dolarlık gelirinin yarısından biraz fazlasına karşılık geliyor.