14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 19:02 | Son Güncelleme: 18.04.2023 19:20

İngiltere'deki yasa tasarısı WhatsApp'ın kapatılmasına yol açabilir

Dünyanın önde gelen mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp, Signal, Element, Session, Threema, Viber ve Wire İngiltere'de hükümete, yakında onaylanması beklenen Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı'nda değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Tasarı geçerse WhatsApp'ın ülkede kapatılması söz konusu
İngiltere'deki yasa tasarısı WhatsApp'ın kapatılmasına yol açabilir

WhatsApp, Signal ve diğer mesajlaşma servisleri hükümeti Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı'nı (OSB) yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Tasarının uçtan uca şifrelemeyi zayıflatabileceğinden endişe eden teknoloji devlerinin aksine hükümet yetkilileri ise bu tasarı sayesinde hem gizliliği sağlamanın hem de çocukların güvenliğini artırmanın mümkün olacağına dikkat çekiyor.

Bir hükümet yetkilisi, "Sağlam uçtan uca şifrelemeyi destekliyoruz ancak bu kamu güvenliği pahasına olamaz" dedi ve ekledi: "Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı hiçbir şekilde uçtan uca şifrelemenin yasaklanmasını öngörmüyor. Şifrelemeyi zayıflatmayacak"

Tasarı yasalaşırsa WhatsApp'a yasak gelebilir

Tasarının yasalaşması halinde mevcut koşullarda WhatsApp'ın İngiltere'de tamamen yasaklanması gündeme gelebilir. Uçtan uca şifreleme, sohbetteki mesajları, gönderen ve alıcı dışında hiç kimsenin okuyamamasını sağlıyor. Uygulamanın operatörü bile, sistemler arasında geçiş yapan mesajları çözemiyor.

Element CEO'su Matthew Hodgson, Oxen Privacy Tech yöneticisi Alex Linton, Signal Başkanı Meredith Whittaker, Threema CEO'su Martin Blatter, Viber CEO'su Ofir Eyal, Meta'nın WhatsApp Müdürü Will Cathcart, Wire teknik sorumlusu Alan Duric ise imzalayarak hükümete gönderdikleri açık mektupta "Şifrelemeyi zayıflatmak, mahremiyete zarar vermek ve insanların özel iletişimlerinin kitlesel olarak gözetlenmesini sağlamak ileriye doğru atılmış bir adım değil" şeklinde tasarıya tepkisini gösteriyor.

Tasarı mahremiyet için bir tehdit

Mektupta dikkat çeken diğer ifadeler de şöyle:

"Uçtan uca şifrelenmiş ürün ve hizmetlerin küresel sağlayıcıları, ürün ve hizmetlerinin güvenliğini hükümetlere uyacak şekilde zayıflatamaz. Yasa tasarısı, kişisel mesajların rutin, genel ve ayrım gözetmeksizin gözetlenmesine kapı açıyor. Tasarı, İngiltere ve dünya genelinde mahremiyete tehdit oluşturuyor. Dünya genelinde benzer yasalar için zemin hazırlıyor".

Tasarının emsal oluşturabilme riski

Tasarı, aynı zamanda "taklit yasalar hazırlamak isteyebilecek diğer pek çok hükümeti de cesaretlendirme" riski taşıyor. Birleşik Krallık hükümeti, mahremiyete zarar vermeden mesajları taramak için teknolojik yollar bulunabileceğini söylese de bu pek mümkün değil.

Element CEO'su Matthew Hodgson ise tepkisini bir adım öteye taşıyor ve yasa tasarısı için "mahremiyetin olağanüstü ihlali, herkesin yatak odasına CCTV kamera koymaya eş" sözlerini kaydediyor. 

BBC'ye konuşan Meta'nın WhatsApp Müdürü Will Cathcart da, şifreli mesajlaşmanın mahremiyetini zayıflatmaktansa İngiltere'de engellenmeyi tercih edeceklerini söyledi. Threema'nın sözcüsü Julia Weiss da uygulamanın güvenliğini herhangi bir şekilde zayıflatmanın söz konusu olmadığını söyledi.