24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2023 19:59 | Son Güncelleme: 18.03.2023 21:39

Instagram'ın kurucularından yeni uygulama: Artifact

Instagram'ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger uygulamayı kısa sürede tüm zamanların en başarılı tüketici ürünlerinden birine dönüştürdü. Şimdi ise yeni bir sosyal ağın zamanının geldiğini düşünüyorlar. Bloomberg, Instagram kurucularının yeni uygulaması Artifact'i yazdı
Instagram'ın kurucularından yeni uygulama: Artifact

Kevin Systrom ve Mike Krieger, Instagram'ı yarattıklarında, basit bir yardımcı program inşa ederek büyük bir teknolojik değişimin dalgasını başlattılar. iPhone, akıllı telefon fotoğrafçılığının hızla yükselmesine yol açmıştı, bu nedenle ikili, bu anlık görüntülerin görünümünü iyileştirmek için ücretsiz yazılım filtreleri sunan bir uygulama yaptı. Instagram'ı tüm zamanların en başarılı tüketici ürünlerinden birine dönüştürecek olan sosyal ağ özellikleri daha sonra geldi. Systrom, "Instagram pek çok insan için önce bir filtre uygulaması, sonra da bir sosyal ağdı. Bana göre en iyi sosyal ağlar genellikle başka bir şey yapan bir yardımcı program olarak başlar ve zaman içinde bir sosyal ağa dönüşür" dedi.

Farklı bir haber okuma uygulaması

Kurucular, 2012 yılında Instagram'ı Facebook'a satarak benzerleri bir birçok fotoğraf uygulamasını geride bıraktı ve teknoloji çevrelerinde öne çıktı. Bloomberg'ün haberine göre, şu anda 39 yaşında olan Systrom ve 37 yaşındaki Krieger yeni bir şey yaratmak için tekrar bir araya geldi. Yarattıkları yeni platform Artifact adlı bir haber okuma uygulaması.

İleride bir sosyal ağa dönüşebilir

Uygulama, her okuyucunun zevkine göre kişiselleştirilmiş, kaydırılabilir bir haber akışına odaklanıyor. Kullanıcıların ilgilendikleri en az 10 haber kategorisini ve önemsedikleri yayınları girmeleri gerekiyor. Algoritmalar daha sonra kullanıcıların davranışlarını izliyor ve onlara hangi haberlerin gösterileceğini belirliyor. Uygulama, okuyuculardan iki hafta boyunca en az 25 habere tıklamalarını istiyor, böylece tekliflerini kişiselleştirebiliyor ve sayfanın sağ alt köşesinde ilerlemelerini gösteriyor. Sonunda Artifact sosyal özellikler de içerecek, böylece insanlar okuduklarını başkalarıyla tartışabilecekler. Systrom "Umarım bir sosyal ağa dönüşür" ifadesini kullanıyor.

Yeni bir sosyal ağ için iyi zamanlama

Bu tür bir uygulama özellikle yeni bir fikir değil. Bariz ve ürkütücü bir rakip olan Apple News, her iPhone'da yüklü olarak gelme gibi belirgin bir avantaja sahip. Büyük bir sosyal ağ oluşturmak da, büyük ölçüde Meta ve diğer yerleşiklerin hakimiyeti nedeniyle zor. Ancak havada bir fırsat hissi var. Meta'nın Facebook'u tökezliyor, yayıncılarla anlaşmaları sona erdiriyor ve TikTok ile rekabet etmek için daha fazla insanı kısa videolara yönlendiriyor. Bu, bir sosyal ağ, özellikle de haber odaklı bir sosyal ağ kurmak için son zamanların en iyi zamanı olabilir.

Yapay zekadan yararlanacaklar

Systrom, Twitter Inc. şirketinde yaşanan dramdan ziyade Silikon Vadisi'ni büyüleyen başka bir hikayeye odaklandığını söylüyor. O da yeni yapay zeka araçlarının yükselişi. Yapay zeka yazılımlarındaki son gelişmeler bilgisayarların metinleri anlama ve üretme becerilerini önemli ölçüde geliştirdi ve bu da Artifact gibi bir uygulama için faydalı olabilir.

"Geliştikçe kapılar açılır"

Yapay zeka yıllardır teknoloji sektörünün temel taşlarından biri olsa da, kendi yazılarını, fotoğraflarını ya da videolarını yaratan yapay zeka olarak adlandırılan mevcut araçlar, birçok insanı bir dönüşümün yaşanmakta olduğuna ikna etti. Systrom, tıpkı iPhone'un daha geniş mobil uygulama ekonomisini başlatması gibi, dil modellemesindeki gelişmiş iyileştirmelerin de bir dizi yeni girişim üretebileceğini söylüyor. Systrom "Temel teknoloji değişimleri gerçekleştiğinde genellikle kapılar açılır" dedi.

"Sıfırdan inşa etmek gerçekten zor"

Teknolojiyi inşa etmek sadece ilk adım. Artifact'in sürdürülebilir bir iş modeli bulması ve büyük olasılıkla uygulamanın genişlemeye devam etmesi halinde medya ortaklarına ikna edici bir sunum yapması gerekecek. Systrom ve Krieger'in bazı doğal avantajları var. O da kişisel servetleri. Şimdilik Artifact'i tek başlarına finanse ediyorlar. İkinci olarak da teknoloji sektöründeki ve çevresindeki pek çok insanın dikkatini çekecek isim bilinirliği. Zamanlamanın iyi olduğunu söylese de Systrom yeni bir sosyal medya girişiminin şansının hiçbir zaman çok yüksek olmadığını kabul ediyor. Systrom son olarak "Bu tür şeyleri sıfırdan inşa etmek gerçekten zor" dedi.