26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2023 16:07 | Son Güncelleme: 15.03.2023 17:51

Meta'ya sıfır tolerans politikasına rağmen çocuk istismarı suçlaması

Meta'ya karşı açılan ve çocukların Facebook ile Instagram'dan zarar gördüğünü iddia eden bir davaya göre, Meta bilerek çocukları sosyal medyaya bağımlı hale getiriyor. Başka bir iddiaya göre ise 9, 13 yaş arası çocukların yüzde 20'si sitelerdeki yetişkinler tarafından cinsel istismara uğruyor
Meta'ya sıfır tolerans politikasına rağmen çocuk istismarı suçlaması

CEO March Zuckerberg'in şirketinin güvenlik ve refah yerine kara öncelik verdiği iddialarının doğru olmadığını söylemesine rağmen, ortaya atılan dava dosyalarındaki iddialar her iki platformda da çocukların cinsel istismara uğradığını gösteriyor. Daily Mail'in haberine göre  yazılım mühendisi Meta'nın etkileşime dayalı algoritmasının daha fazla etkileşim sağlamak için içerikleri ölçüsüz bir şekilde kullanıp çocukları istismar ettiğini iddia ediyor. Mühendis ayrıca, Facebook ve Instagram'ın, içeriğin zararlı olup olmadığına bakmadan, reşit olmayanlar kullanıcıların karşısına sürekli olarak çıkan ve teşvik edici algoritmalar kullandığının bir sır olmadığını ve bu konuda suçluluk duymadıklarını söyledi.

İddiaların yer aldığı belgeler, Facebook ve Instagram'daki 9 ila 13 yaş arası çocukların yüzde 20'sinin sitelerdeki yetişkinler tarafından cinsel istismara maruz kaldığını gösteriyor. Bu durum Meta'nın çocuk istismarı gibi istismarları yasaklayan sıfır tolerans politikasına rağmen gerçekleşti. Daily Mail'e konuşan bir Meta sözcüsü, "İnsanların refahını desteklemek için çalışmaları durdurduğumuz iddiası yanlış" ifadelerini kullandı.

Daha önce bu tür belgelerle karşılaşılmadı

Mahkemenin atadığı baş davacı avukatının sözcüsü Daily Mail'e yaptığı açıklamalarda ''Daha önce görülmemiş bu belgeler, sosyal medya şirketlerinin gençlerin ruh sağlığındaki krizi, ürünlerinin yol açtığı acil bir toplumsal sorundan ziyade bir halkla ilişkiler sorunu olarak ele aldığını gösteriyor. Bu durum, söz konusu zararları belgeleyen şirket içi araştırmaları gizlemeyi, katılımı azalttığı gerekçesiyle güvenlik önlemlerini engellemeyi ve gençlerin ruh sağlığını korumaya odaklanan ekiplerin fonlarını kesmeyi de içeriyor" ifadelerini kullandı.

Ebevenyler konuştu

Kaliforniya'da 14 Şubat'ta açılan davaya katılan ebeveynler, 13 ila 17 yaşındaki çocukların üçte birinden fazlasının davalıların uygulamalarından birini sürekli kullandığını kabul ettiğini belirtiyor. Daha sonra çeşitli toplu davalar halinde birleştirilen şikayetlerde, Meta'nın sosyal medya platformlarının tehlikeli bir şekilde bağımlılık yaratacak şekilde tasarlandığı, çocukları ve gençleri uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, depresyon ve intihar riskini artıran içerikleri tüketmeye yönlendirdiği iddia edildi. Özellikle de küçük yaştaki erkek çocuklar cinsel istismar riski altındadır.

Algoritmaya dikkat

Meta, intihar veya kendini yaralama riski taşıyan Instagram kullanıcılarının zararlı ve kendini yaralama içerikleriyle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu kabul ediyor. Belgede 2017 yılında intihar ederek hayatını kaybeden Londralı genç Molly Russel'a atıfta bulunuluyor. Belgenin 84. sayfasında, "Meta, algoritmik ürün özelliklerinin kullanıcıları üzücü içeriklere yönlendirmesi nedeniyle Molly Russel benzeri olayların yaşanma riski olduğu konusunda uyarıda bulunan bir araştırma yürütmüştür" deniyor.