26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.01.2023 00:25 | Son Güncelleme: 12.01.2023 00:38

James Webb Teleskobu ilk ötegezegenini 41 ışıkyılı uzaklıkta keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, güneş sistemi dışındaki ilk gezegenini keşfetti. Bilim insanları 41 ışıkyılı uzaklıktaki gezegenin atmosferine dair araştırma yapmaya başladı
NASA
NASA

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ilk ötegezegenini keşfetti. Resmi olarak LHS 475 b. olarak adlandırılan gezegen, Dünya'nın çapının yüzde 99'u kadar ve karasal olmasına rağmen, bilim insanları henüz bir atmosferi olup olmadığını bilmiyorlar.

JWST, 41 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegenin Dünya'dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu ve yörüngesini iki günde tamamladığını ortaya çıkardı. LHS 475b hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Bu tür ötegezegenler uzay teleskopları tarafından görünmüyordu  ancak JWST teknolojisinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı.

"Görev daha yeni başlıyor"

Washington'daki NASA Genel Merkezi'nin Astrofizik Bölümü yöneticisi Mark Clampin yaptığı açıklamada, "Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb ile kayalık gezegen atmosferlerini incelemek için gelecekteki birçok olasılığa kapı açıyor. Webb, bizi güneş sistemimizin dışındaki Dünya benzeri dünyalara dair yeni bir anlayışa giderek daha da yaklaştırıyor ve görev daha yeni başlıyor” ifadelerini kullandı. 

Keşif hayret verici olsa da, şimdi bilim insanları gezegenin atmosferinin nelerden oluştuğunu belirlemek için çalışıyorlar. NASA, Kasım ayında teleskopun bir ötegezegenin atmosferinin yapısını daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla başarılı bir şekilde ortaya çıkardığını duyurdu ve gücü uzaylı yaşamı da arayabileceğini gösteriyor.