19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.02.2022 11:15 | Son Güncelleme: 17.09.2022 03:29

Kavanozda doğum ve robot dadı dönemi

Çinli bilim insanları gebeliği tarihe karıştırabilecek bir proje üzerinde çalışıyor. Yapay bebek üreme modeli olarak adlandırılan teknoloji ile bebeklerin anne karnı dışında büyüyebileceği bir teknoloji üzerinde çalışılıyor. Basın projeye 'Kavanozda bebek' adını verdi.
Kavanozda doğum ve robot dadı dönemi

Çin’in Wuzhong eyaletinde görevli Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nden uzmanlar, anne karnı dışında büyüyebilen insan embriyosu için yol aldı. ABD’li ünlü yazar Ted Chiang Nefes adlı romanında bebekleri büyüten mekanik bir dadıyı anlatmıştı. Çinli bilim insanlarına ilham verdiği düşünülen bu proje yapay rahimde büyüyen insan embriyoları için de yakın gelecekte robot dadılar kullanılabilmesini öngörüyor. Geliştirilen yapay zeka sistemi insan embriyolarının doğumdan itibaren bakımını üstlenmesi amaçlanıyor. Bu gelişme dünyada yankı uyandırdı. Robot dadıdan önce, rahim dışında bir gebelik fikri gündem yarattı. Çinli uzmanlar, rahim ortamını yapay ortama kopyalamanın mümkün olduğunu söylüyor. Bu da bir annenin gebelik süreci dışında, doğumun bir kavanozda bile gelişebilmesine imkan tanıyabilir.

Şimdilik kanunen yasak

Teknoloji, şimdilik emekle aşamasında bile değil. Fareler üzerinde geliştirilmesi planlanıyor. Çünkü iki haftadan büyük insan embriyosunun anne rahmi dışında tutulması kanunen yasak. Kat edilen aşamada, yapay rahimde büyüyen embriyonun takibini yapacak robot sistemi, yani bir tür ‘otomatik dadı’ elde edildi. Robot dadı, embriyoları gelişim kapasitelerine göre sıralama yeteneğine sahip. Bilim kurgu filmlerini andıran bu sistem, insanlık tarihini değiştirebilir.