20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 09.11.2022 14:02 | Son Güncelleme: 09.11.2022 16:43

Kripto kralı Sam Bankman-Fried'ın servetinin bir gecedeki çöküşü

Kripto kralı Sam Bankman-Fried bir gecede servetinin yaklaşık yüzde 94'ünü kaybederek milyarderler arasında bir günde yaşanan en büyük servet çöküşüne imza attı
Kripto kralı Sam Bankman-Fried'ın servetinin bir gecedeki çöküşü

Bu hafta başında 16 milyar dolar değerinde olan FTX CEO'su Sam Bankman-Fried, salı günü servetinin 14,6 milyar dolarını kaybetti. Bu bir milyarderin tek bir günde yaşadığı en büyük servet çöküşüne işaret ediyor. Salı günü 30 yaşındaki CEO, kripto borsası FTX'in ciddi bir likidite sıkışıklığını gidermek için rakip firma Binance'e satıldığını duyurdu. Bloomberg'in haberine göre Bankman-Fried'in FTX'teki yüzde 53'lük hissesi 6,2 milyar dolar değerindeyken, servetinin 7,4 milyar dolarlık kısmı da kripto ticaret şirketi Alameda Research'ten geliyordu.

Bu büyüklükteki ilk kayıp

Bu büyüklükteki ani kayıplar dünyanın en zengin insanları arasında yaygındır ancak hiçbir milyarder bir gün içinde servetinin bu kadar büyük bir kısmıyla yollarını ayırmadı. Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg 3 Şubat'ta 29 milyar dolar kaybetti ancak o gün net servetinin 84,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu.

Diğer kayıp yaşayan milyarderler

Kasım 2021'de Tesla CEO'su Elon Musk, Twitter kullanıcılarına otomobil üreticisindeki hisselerinin yüzde 10'unu satıp satmaması gerektiğini sorduğunda iki gün içinde 50 milyar dolar kaybetti ancak hafta sonunda dünyanın en zengin insanı olmaya devam etti.

Benzer şekilde, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, eski eşi MacKenzie Scott ile boşanma davasını çözmek için Amazon hisselerinin yüzde 25'inden vazgeçtiğinde servetinin bir gecede 36 milyar dolar düştüğünü görmesine rağmen 2019'da dünyanın en zengin ikinci adamı konumunu korudu.

Bankman-Fried'in yeni rekoruna yaklaşan bir milyarder de Mart 2021'de şirketi Archegos Capital Management'ın kredilerini ödeyememesinin ardından iki gün içinde 20 milyar dolarlık servetinin tamamını kaybeden tüccar Bill Hwang oldu. Adalet Bakanlığı daha sonra Hwang'ı dolandırıcılık da dahil olmak üzere 11 suçla itham etti ve savcılar onu bankalardan daha fazla borç almak için portföyünü şişirmekle suçladı. Kendisi ve eski CFO'su suçlamaları kabul etmedi.

Bankman-Fried'in kayıpları bu yıl 600 milyar dolarlık yıkıcı bir kripto çöküşünün ardından geldi. Bloomberg Milyarder Endeksine göre, FTX'i satın alan kripto borsası Binance'in kurucusu Changpeng Zhao, çöküşün bir sonucu olarak bu yıl servetinin 79,4 milyar dolarını kaybetti.