29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 10:54 | Son Güncelleme: 10.11.2022 10:10

Jeff Bezos bu yılki en büyük Amazon hissesi bağışını yaptı

Yaşamı boyunca sadece 2,4 milyar dolar bağış yaptığı düşünülen milyarder Jeff Bezos bu yılki en büyük Amazon hissesi bağışını yaptı. 1,9 milyon adet hissesini hayır kurumlarına veren Bezos kurum isimlerini açıklamadı
Jeff Bezos bu yılki en büyük Amazon hissesi bağışını yaptı

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos 174 milyon dolar değerindeki Amazon hissesini kar amacı gütmeyen kuruluşlara aktararak bu yıl Amazon hisseleri aracılığıyla yaptığı en büyük bağışı gerçekleştirdi. Forbes'un edindiği bilgilere göre Bezos, 3 ve 4 Kasım tarihlerinde 1,9 milyon adet Amazon hissesini hayır kurumlarına verdi. Bezos'un yaklaşık 170 milyon dolarlık hisseyi hangi kurumlara verildiği ise belli değil.

Amazon hisselerinin yüzde 10'una sahip

Dünyanın en zengin dördüncü kişisi olan 112,6 milyar dolar değerindeki servete sahip olan Bezos, hayırseverlik faaliyetlerinin çoğunu, kâr amacı gütmeyen kuruluşların sermaye kazancı vergisi ödemeden istedikleri zaman satabilecekleri Amazon hisseleriyle yapıyor. SEC dosyalarına göre Bezos bu yıl yaklaşık 600 milyon dolarlık Amazon hissesi hediye etti ve bu hediyelerin nereye gittiğini söylemedi. Bağışlarını genellikle hisseleri devrettikten bir süre sonra kamuoyuna duyuruyor. Bezos'un hala sahip olduğu Amazon'daki yüzde 10 hissesinin değeri ise yaklaşık 90 milyar dolar ediyor. 

Geçen ay Vatikan'dan hayırseverlik ödülü aldı

Bezos geçen yıl Amazon'un CEO'luğundan ayrıldığından bu yana hayırseverlik bağışlarını artırdı. Milyarder geçen ay Vatikan'da bir hayırseverlik ödülünü kabul etti ve geçen yıl Smithsonian Hava ve Uzay Müzesi'ne ve Obama Vakfı'na manşetlere çıkan bağışlarda bulundu. Ancak en büyük hayırseverlik çabası, iklim değişikliğiyle mücadele için on yıl içinde 10 milyar dolarlık bir taahhüt olan Bezos Earth Fund. Bu yıl hediye ettiği hisselerin, web sitesine göre 2020'deki kuruluşundan bu yana 1,54 milyar dolar hibe dağıtan bu fonun bir parçası olması muhtemel.

Yaşamı boyunca sadece 2,4 milyar dolar bağış yaptı

Bağışlarını artırmasına rağmen Bezos, rakamlar açısından özellikle dikkate değer bir hayırsever değil. Forbes'un tahminlerine göre, Bezos yaşamı boyunca hayır kurumlarına 2,4 milyar dolar bağışladı ki bu rakam, Amerika'nın en zengin 400 kişisinin büyük çoğunluğu gibi, servetinin yüzde 5'inden daha azına denk geliyor. Forbes, 10 milyar dolarlık Bezos Earth Fund taahhüdünün henüz bağışlanmamış kısmı da dahil olmak üzere gelecekteki bağış taahhütlerini saymıyor. Ayrıca, geçen hafta yaptığı bağışta olduğu gibi hangi kar amacı gütmeyen kuruluşların aldığı belli olmayan hisse senedi hediyelerini de saymıyor. Çünkü bu hisseler, paranın ne zaman dağıtılması gerektiğini düzenleyen herhangi bir yasal gerekliliği olmayan hayırsever bir kara kutu olan bağışçı tavsiyeli bir fona gitmiş olabilir.