27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.09.2022 22:52 | Son Güncelleme: 23.09.2022 23:02

Kuzey Yarımküre’de sonbaharın başlangıcı: 23 Eylül Sonbahar ekinoksu

2022 yılının ikinci ve son ekinoksuna girdik. Kuzey Yarımküre'de sonbahar resmen başladı. Ekvatorun güneyindeki insanlar için bu ekinoks aslında ilkbaharın gelişini işaret ediyor
Kuzey Yarımküre’de sonbaharın başlangıcı: 23 Eylül Sonbahar ekinoksu

Her yıl 23 Eylül’de gerçekleşen sonbahar ekinoksunda Güneş doğrudan Dünya’nın ekvatorunun üzerine denk geliyor. Böylece bugün dünyada 12 saat gündüz ve 12 saat gece yaşanıyor.  Kuzey Yarımküre için Eylül ekinoksu sonbaharın ilk günüdür. Ekvatorun diğer tarafında, Güney Yarımküre’de, sonbahar ekinoksu ilkbaharın başlangıcı anlamına gelir. 

Her zaman 21 Eylül ile 24 Eylül arasına denk gelen sonbahar ekinoksu, her yıl yaşanan iki ekinokstan biridir. Vernal ekinoksu veya Mart ekinoksu olarak bilinen diğeri, her yıl 19 Mart ile 21 Mart arasında gerçekleşir ve Kuzey Yarımküre'de ilkbaharın ve Güney Yarımküre'de sonbaharın başlangıcını işaret eder.

Ekinokslar, yıldızın yörüngesinde dönerken Dünya'nın Güneş'e göre eğik olması nedeniyle oluşur. Dünya 23,5 derecelik bir eksen eğikliğine sahiptir, bu da gezegenin tüm bölgelerinin çeşitli zamanlarda güneşten aynı miktarda ışık almadığı anlamına gelir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başlar. Bu tarihten itibаren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.

(Kaynak: Space.com, AA)