13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2023 09:49 | Son Güncelleme: 04.01.2023 10:00

Meta kararı tartışıyor: Donald Trump'ın Facebook yasağı bu hafta sonu bitiyor

7 Ocak 2021'de Donald Trump'ın hesabını askıya alan Facebook'un getirdiği yasağın süresi bu hafta sonu doluyor. Ancak şirket henüz hesabın açılıp açılmaması konusunda net bir karar vermedi
Meta kararı tartışıyor: Donald Trump'ın Facebook yasağı bu hafta sonu bitiyor

Facebook’un ana şirketi Meta, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump'ın ABD Kongre Binası'ndaki 6 Ocak ayaklanmasının ardından yasaklanmasından yaklaşık iki yıl sonra, hesabını açıp açmamayı tartışıyor. Meta sözcüsü Andy Stone, Forbes'a şirketin Trump'ın hesabını gelecek açma konusundaki kararlarını gelecek birkaç hafta içinde açıklayacaklarını söyledi. 

Şirket, 2021'in ortalarında yaptığı açıklamada, Trump'ın iki yıllık yasağının 7 Ocak'ta sona ereceğini ve şirketin kamu güvenliğine yönelik riskin azaldığının belirlemesi durumunda yasağı kaldırılabileceğini söyledi. Kararın Meta’nın 2021’de ortaya koyduğu süreçle uyumlu olacağını ekleyen Stone, şirketin Trump'ı şiddete karışan insanları övdüğü ve platformu bunu kınamak yerine göz yummak için kullanma kararı nedeniyle askıya aldığında söyledi. 

Trump'ın askıya alındığı sırada, Facebook Küresel İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, şirketin hesabını geri alıp almayacağını belirlerken şiddet olayları, barışçıl toplantılara getirilen kısıtlamalar ve diğer sivil huzursuzluk belirtileri dahil olmak üzere dış faktörleri değerlendireceğini söyledi. 

Kuralları ihlal ederse tamamen kaldırılacak

CNN'in haberine göre Facebook’ta iletişim, içerik politikası, güvenlik ekipleri gibi birden fazla departman başkanından oluşan bir çalışma grubu hesabın açılıp açılmamasına karar vermekle görevlendirildi. Clegg yaptığı açıklamada, Trump'ın gelecekte şirketin politikalarını ihlal etmesi durumunda Facebook'un hızla artan katı yaptırımlar uygulayacağı konusunda uyardı. Bu, hesabının kalıcı olarak kaldırılması olasılığını içeriyor. 

Facebook, Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerini kaybetmesi nedeniyle isyancıların Kongre Binası'na baskın yapmasından bir gün sonra Trump'ın hesabını süresiz olarak yasakladı. Bununla birlikte, Haziran 2020'de Facebook, şirketin Gözetim Kurulu'nun Meta’daki belirsizliği eleştirmesinin ardından, kararını kamu güvenliği riskine bağlı olarak uzatılabilecek iki yıllık bir yasak olarak revize etti. Clegg ayrıca, ABC News'e dezenformasyon yaymanın tek başına yasaklama için yeterli olmadığını söyleyerek, Facebook'un kırmızı çizgisini aştığı takdirde şiddet eylemlerine yardım, yataklık, kışkırtma veya övgünün yasak nedeni olduğu konusunda kamuoyuna mal olmuş kişileri uyardı. 

Hesabı açıldı ama Twitter'a dönmedi

Trump, Facebook'u hesabını askıya alarak kendisini sansürlemek ve susturmakla suçladı ve yasağı “2020 Başkanlık Seçimlerinde bize oy veren birçok kişiye hakaret" olarak nitelendirdi. Trump'ın iki yıllık Facebook yasağının sona ermesi, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın Trump'ın platformdaki hesabını yeniden etkinleştirmesinden iki ay sonra gerçekleşecek. Ancak eski başkan Musk'ın teklifini reddetti ve bunun yerine sosyal medya sitesi Truth Social'da kalmayı seçti.