24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2022 13:53 | Son Güncelleme: 05.08.2022 15:02

Microsoft'ta kürtaj çelişkisi: Yanlısı mı karşıtı mı?

Teknoloji devi Microsoft, kürtajı destekleyen şirket politikaları ile kürtaja karşı çıkan kişi ve kuruluşlara yaptığı politik bağışların çelişkisi nedeniyle eleştilerin odağında
Microsoft'ta kürtaj çelişkisi: Yanlısı mı karşıtı mı?

Kürtaj yanlısı aktivist bir grup, Microsoft'un kürtaja karşı çıkan kuruluş ve kişilere yaptığı politik bağışları eleştirerek şirketi hedef aldı. Grup, yazılım devinden çalışanlarının üreme sağlığı hizmetine ulaşmasını desteklediği ifadeleri ile çatışabilecek bağışları ve lobicilik faaliyetlerini sona erdirmesini istedi. 

3 milyon dolar bağış yaptı 

Perakandeciler için İngiltere temelli bir aktivist yatırım platformu Tulipshare, Politik Sorumluluk Merkezi’ne (Center for Political Accountability - CPA) göre Microsoft’un 2010 yılında Cumhuriyetçi Başsavcılar Genel Birliği ve Cumhuriyetçi Valiler Birliği’ne 3 milyon dolarlık bağışlarla bulunduğunu ve endişelerinin bu verilerden kaynaklandığını söyledi. 

Politik bağışları takip eden merkez, aktivist grupların bağışları kullanarak Roe v. Wade’e karşı çıkmış devlet memurlarının seçilmesine odaklandıklarını söyledi. Platformun pazarlama kurulu başkanı Jenna Armitage "Apple Inc., Amazon.com Inc. ve Salesforce Inc. gibi şirketleri de eleştiren Tulipshare Microsoft’un yatırımcı ilişkileri birimi ile irtibata geçecek ve şirketin endişelerini gidermemesi durumunda hissedar teklifi sunacak" dedi.

"Duyarlılık artık pazarlama fırsatı"

Tulipshare, Microsoft’un çalışanlarına sağladığı avantajları kürtaj hizmeti aldıkları takdirde seyahat masraflarını kapsayacak şekilde genişletmesininin, yaptığı politik bağışlar ile çelişki içerisinde olduğundan bahsetti. Armitage "Herhangi bir güncel meseleyi platformlarında dile getirerek, kendilerine duyarlı bir imaj çizmek artık şirketler için bir pazarlama fırsatı haline geldi. Çoğu şirket politik faaliyetlerine zıt olmasına rağmen, çalışanlara daha cazip gelmek veya medyada kendilerini göstermek için bu fırsatı yakalıyor" ifadelerini kullandı. 

Tulipshare’in teklifi şirketlerin, yatırım yaptığı siyasal eylem komitelerine, hangi adaylar ve amaçları desteklediklerini söylemelerini ve bu bilgileri her yıl yayınlamalarını şart koymasını içeriyor. Normalde politik bağışlarını Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bölen şirket, oy kayıtları ve ifadeleri LGBTQ hakları ve küresel ısınma gibi konularda Microsoft’un duruşuna zıt olan adayları desteklediği için eleştiri aldı. 

Microsoft sözcüsü konuşmayı reddetti 

ABD Başkanı Joe Biden’ın 2021 yılında seçiminin onaylanmasına karşı çıkan siyasetçiler ve kuruluşlara yaptığı bağışlar nedeniyle tekrardan eleştirildikten sonra Microsoft bu yıl Kasım’daki ara seçimler sonrası bu grup ve bireylere bağışlarını keseceğini bildirdi. Buna rağmen Microsoft’un sözcüsü konuyla ilgili konuşmayı reddetti. 

Tulipshare’in faaliyetleri Politik Sorumluluk Merkezi’nin (Center for Political Accountability, CPA) daha büyük bir kampanyasının parçası. Merkezin bu kampanyası kapsamında şirketlerin politik bağışları ve bu bağışların şirket değerleri ile nasıl örtüştüğüyle ilgili saydamlık hakkında çalışmalar yapmak yer alıyor. CPA başkanı Bruce Freed, "Şirketlerin paralarının nerede kullanıldığı, neye olanak verdiği ve onları ne ile ilişkilendirdiğini bilmeleri gerekiyor. Bu günümüzde risk yönetiminin gerekli bir unsuru" dedi.

Yüzde 44 destek aldı 

Teknoloji şirketleri kürtaj veya başka meseleler ile ilgili hissedar eylemlerinin hedefi olabilir. Rhia Ventures’da kurumsal direktörü Shelley Alpern, temmuz ayında yatırımcıların, şirket yetkililerinin başka bir eyalette kürtaj yaptırmayı amaçladığından şüphelendikleri  biri hakkında bilgi almak için baskı yaptıklarında, bu durumu nasıl yöneteceklerine dair açıklama isteyeceklerini söyledi. 

Aynı zamanda Rhia çeşitli şirketlerden üreme sağlığı hizmeti ile ilgili siyasal harcamalarını göstermelerini istedi. Bu önerisi AT&T'deki yatırımcılardan yüzde 44 oranında destek aldı. Geçen sene Washington temelli şirket The Redmond, iki grupla anlaşırken üçüncü bir grup Arjuna Capital, şirketten cinsel taciz politikalarının etkinliğini araştırmalarını istedi ve yatırımcı onayı kazanmayı başardı.