26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2022 18:48 | Son Güncelleme: 01.11.2022 19:07

Musk’ın anketinden sonra Twitter, Vine’ı geri getirmek için çalışmalara başladı

Twitter'ı satın alan Elon Musk, bir zamanların popüler uygulaması Vine'ın geri getirmeleri için çalışanlarına talimat verdi. Kapanmadan önce kendi fenomenlerine sahip uygulama TikTok'a rakip olabilir mi?
Musk’ın anketinden sonra Twitter, Vine’ı geri getirmek için çalışmalara başladı

Twitter’ın yeni milyarder patronu Elon Musk, çalışanlarını Vine’ın yeni bir versiyonunu geliştirmekle görevlendirdi. Axios’a konuşan yakın kaynaklara göre uygulama bu yıl içinde geri dönebilir. Twitter mühendisleri, kapanmasından bu yana değiştirilmeyen veya güncellenmeyen Vine'ın eski kod tabanı üzerinde çalışmaya başladı.

Twitter, doğrudan TikTok’un öncüsü olarak kabul edilen kısa video uygulaması olan Vine’ı, 2012 yılında 30 milyon dolara satın aldı. Ancak şirket, uygulamayı 2016 yılında kapattı. Vine’ın dirilişine dair söylentiler ortaya atılmadan önce Musk, Twitter hesabından bir anket yayınladı. Dünyanın en zengin insanı, takipçilerine Vine’ı geri isteyip istemediklerini sordu. Dört milyon oy kullanılan ankette yaklaşık 2,8 milyon kullanıcı uygulamanın dönmesini istedi. 

YouTube fenomeni MrBeast, Musk'ın tweet'ine "Bunu yaptıysanız ve gerçekten TikTok ile rekabet ederseniz bu çok komik olurdu" diye yanıt verdi. Musk ise "TikTok'tan daha iyi hale getirmek için ne yapabiliriz?" diyerek karşılık verdi.

Orijinal Vine, altı saniyelik çoğunlukla mizahi video kliplerden oluşuyordu ve uygulamanın en popüler kullanıcılarının çoğu TikTok'a geçti. Meta'nın Instagram Reels'ı ve Alphabet'in YouTube Shorts'u da bu alandaki önemli oyuncularla birlikte, video alanı bugün Vine'ın saltanatı sırasında olduğundan çok daha rekabetçi. 2013 yılında kurulan Vine, o dönem hem dünyada hem de Türkiye'de kendi fenomenlerini yarattı. Ancak geri dönerse TikTok gibi dişli bir rakibi olacak.

Vine neden kapandı?

Vine çıktığı dönem bir anda popüler olmuş olsa da çok fazla para kazandıran bir yatırım değildi. Diğer markalar için sponsorlu videolar yapmanın yanı sıra insanların doğrudan Vine aracılığıyla para kazanmalarının bir yolu yoktu. Vine’daki içerik oluşturucuları, şirketin insanların uygulamadan para kazanmasına izin verme planlarının olmadığını öğrendiğinde, Vine'ın en büyük yıldızları çantalarını topladı ve Instagram'a ve YouTube'a odaklanmaya başladı. 

Kurucular tek tek ayrıldı

YouTube ve Instagram'ın büyük rakipler olması gibi, devreye giren başka faktörler de vardı. 2014 yılında kurucu ortaklardan Dom Hofmann, genel müdürlük görevinden ayrılacağını açıkladı. Kurucu arkadaşı Colin Kroll, o da istifa etmeden önce birkaç ay bu rolü üstlendi. Ve ikisi de danışmanlık rollerine geçti. Kalan son kurucu Rus Yusupov’da, 2015'te Twitter’ın yaptığı işten çıkarmaların kurbanı oldu.

Bunlar olurken Instagram gibi uygulamalar karşısında popülerliğini kaybeden Vine’ın karı git gide düştü. Ekim 2016'da Twitter, Vine'ın fişini çekeceklerini duyurdu. Resmi basın açıklamasında, "2013'ten beri milyonlarca insan videolara gülmek ve yaratıcılığın ortaya çıktığını görmek için Vine'ı kullandı. Bugün, önümüzdeki aylarda mobil uygulamayı sonlandıracağımız haberini paylaşıyoruz" denildi.

Bir yıl sonra, Vine tamamen kapandı. Vine fenomenleri tüm içeriklerini tamamen kaybetmediler. 2017'de uygulama Vine Camera olarak yeniden adlandırıldı. Uygulama, kullanıcıların döngüsel videolar oluşturmasına izin verdi ancak Vine'da artık paylaşım yapma imkanı yoktu; yalnızca telefonunuza kaydedin veya Twitter'da paylaşın. Şirket ayrıca şimdiye kadar yayınlanmış tüm Vine videolarının bir internet arşivini de çıkardı ama sonunda o da kapandı.

Musk geçen hafta satın alma anlaşmasını tamamlayarak Twitter’ın kontrolünü resmi olarak ele geçirdi. Tesla CEO’su başa geçer geçmez şirkette kapsamlı değişiklikler yaptı. CEO PArag Agrawal gibi bazı üst düzey yöneticileri kovdu. Musk’ın şu anda personelin yaklaşık yüzde 25’ini işten çıkarmayı planladığı ve mavi tikler için ayda 20 dolar ücret alacağı konuşuluyor.