19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 04.10.2022 11:13 | Son Güncelleme: 04.10.2022 18:45

NASA Arizona Çölü'nde Artemis Ay yürüyüşünün simülasyonunu yapacak

NASA, Amerika'nın Florida eyaletinde çıkan kasırga nedeniyle uçuşu dört kez ertelenen Artemis I'i Ay'daki araştırma görevine hazırlamak için Arizona'da simülasyon yapacak. İki hafta sürecek simülasyonun Ekim ayının 4 ila 9'u arasında yapılması planlanıyor
Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

NASA, Amerika'nın Florida eyaletinde çıkan kasırga nedeniyle uçuşu dördüncü kez ertelenen Artemis I'i Ay'daki araştırma görevine hazırlanmak için Arizona Flagstaff yakınlarında astronotlar, mühendisler ve bilim insanlarıyla birlikte Artemis astronotları için simüle edilmiş ay yüzeyi ortamında görev senaryoları uygulayacaklar. Simülasyon iki hafta sürecek.

2022 Ekim ayında yapılacak 2 analog görev planlandı. Bunlar, ortak Ekstravehiküler Aktivite ve İnsan Yüzey Hareketliliği Programı Test Ekibi (JEET) ve Çöl Araştırma ve Teknoloji Çalışmaları (D-RATS). Ekipler simüle edilmiş bir ay ortamında operasyonlar yürütürken elde edilen verileri not alacaklar. 

 JETT 3: Ay yürüyüşleri için koşulları anlama

Görev serisinin ilki JETT 3. JETT 3, Artemis'in astronotları ay yüzeyine çıkarma misyonlarından ilki olan Artemis III için planlanan operasyonları takip eden dört simüle edilmiş ay yürüyüşünden oluşacak. Bu analog misyonun öncelikli odak noktası olacak. NASA'nın ay Güney Kutbu bölgesindeki benzersiz aydınlatma koşullarına ilişkin gereklilikleri anlamasına yardımcı olmaktır.

Görevin Ekim ayının 4-9 tarihleri arasında yapılması planlanıyor. Flagstaff, Arizona'nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunan S P Kraterinin yakınında olacak. JETT 3, Artemis III için başarılı yüzey işlemleri ve teknoloji geliştirmeyi sağlamak için daha geniş bir görev ölçeği testi olan 2022 JETT serisinin son testidir.

Simülasyon 4 ay sürecek

Uygun koşulları çoğaltmak için, JETT 3 simüle edilmiş ay yürüyüşleri geceleri gerçekleşecek ve simüle edilmiş bir güneş sahada aydınlatma ve gölgeler üretecek. İki NASA astronotu Drew Feustel ve Zena Cardman, dört aylık yürüyüşün hepsinde mürettebat üyesi olarak görev yapacaklar. Uzay giysisi sistemleri giyilecek ve yürüyüş yaklaşık iki kilometrelik bir daire içinde geçecek. Tamamen basınca dayanıklı uzay giysilerini simüle eden maketleri giyecekler. Örnekleri toplamak için de çeşitli ay yürüyüşü araçları ve teknikleri kullanacaklar.

Gerçek zamanlı olarak analiz edilecek

Bir uçuş kontrol ekibi, NASA'nın Houston, Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi'ndeki Görev Kontrol Merkezi'nden simüle edilmiş ay yürüyüşlerine liderlik edecek ve astronotların simüle edilmiş ay yürüyüşlerini gerçek zamanlı olarak analiz edecek. Her günün ve simüle edilen görevin sonunda, bilim ekibi, uçuş kontrol ekibi, mürettebat üyeleri ve saha uzmanları alınan noktarı tartışmak ve kaydetmek için bir araya gelecekler. NASA bu notları alacak ve Artemis misyonları için teknoloji geliştirme ve operasyon planlamada uygulayacak.

D-RATS: Basınçlı gezicilerin test edilmesi

D-RATS, Artemis III'ün gelecekteki görevleri için operasyonlar yapacak ve Ekim ayının 11-22 tarihleri arasında yapılması planlanan üç görev çalışmasından oluşacak. Görev Black Point Lava Flow’da S P kraterinin yakınında gerçekleşecek. Misyon, öncelikli olarak 2030 yılında Artemis VII ile başlayan gelecekteki Artemis misyonlarının kilit unsurlarından biri olan basınçlı gezici operasyonları yürütmeye odaklanacak.

Basınçlı geziciler, yaygın olarak RV'ler olarak bilinen, astronotları haftalarca güvenli bir şekilde barındıran, ay yüzeyindeki yolculuklarında ihtiyaç duydukları tüm hava, su, yiyecek, hijyen ekipmanı ve aletlerle tamamlanan araçlardır. Astronotlar, gezici içinde rahatça yaşayabilir ve çalışabilir, örnekleri toplamak için veya deneyleri dağıtmak için araçtan kolayca çıkabilirler.

Ay'a ilk defa kadın ve siyahi astronot gidecek

Japan Aerospace Exploration Aşansı (JAXA), Jaxa'nın Artemis için potansiyel olarak basınçlı gezici sağlama yeteneğini destekleyen çalışma anlaşmasının bir parçası olarak D-RATS için Nasa'ya katılacak. JAXA astronotları ve mühendisleri, NASA'nın prototip basınçlı gezicisinin içinde operasyonel bir ortamda yaşamayı ve çalışmayı deneyimleme fırsatına sahip olacaklar. D-RATS görevi boyunca NASA ve JAXA, gelecekteki basınçlı geziciler için potansiyel tasarım konseptlerini desteklemek üzere basınçlı gezicinin tasarımı, kabin konfigürasyonu, sürüş modları, zaman çizelgesi kısıtlamaları ve görev operasyonları hakkında veri toplayacaklar.

Artemis aracılığıyla NASA, ilk kadını ve ilk siyahi insanı Ay'a indirecek. Uzun vadeli, sürdürülebilir bir ay varlığının önünü açacak ve Mars'a gelecekteki astronot misyonları için öncelik olacak. Analog görevlerin, insanları derin uzay araştırmaları ve kozmosa daha fazla yolculuk yapma zorluklarına hazırlamaya yardımcı olacağını söyleniyor.