28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 11.10.2022 23:51 | Son Güncelleme: 12.10.2022 00:01

NASA Dart görevinin sonuçlarını açıkladı: Asteroidin yörüngesi başarıyla değiştirildi

NASA,  Dünya'dan milyonlarca mil uzakta küçük, zararsız bir asteroide çarpan uzay aracının, uzay kayasının yörüngesini değiştirmeyi başardığını açıkladı
NASA Dart görevinin sonuçlarını açıkladı: Asteroidin yörüngesi başarıyla değiştirildi

NASA, Dünya’ya yaklaşmakta olan cisimlerin yönlendirip yönlendirilemeyeceğini test etmek için mürettabatsız bir uzay aracıyla bir asteroide çarpmasından iki hafta sonra, 7 milyon mil uzaklıktaki asteroidin yörüngesinin başarıyla değiştiğini doğruladı.  

NASA’nın DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos isimli küçük (yaklaşık 170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre asteroidin yörüngesi başarılı bir şekilde değiştirildi. 

Twitter hesabından yapılan açıklamada, "#DARTMission ekibi tarafından son 2 hafta içinde elde edilen verilerin analizler Dimorphos asteroidinin yörüngesini başarıyla değiştirdiğini gösteriyor. İnsanların uzayda bir gök cismi yörüngesini ilk kez değiştirdiğini izliyoruz!" ifadeleri kullanıldı. 

NASA, 26 Eylül'de buzdolabı büyüklüğündeki uzay aracının kasıtlı kazasının ardından, asteroidin yörüngesini Dünya'daki teleskopları kullanarak izliyor.  Çarpmanın ardından ajans yetkilileri, çarpma anında asteroidin ne kadarının uzaya savrulduğu dahil olmak üzere, çarpışmanın etkilerini analiz etmeye odaklandıklarını söyledi. 

NASA, Dünya için gerçek bir tehdit oluşturan herhangi bir asteroit veya kuyruklu yıldızı saptırmayı umuyor. Nasa yöneticisi, eski astronot ve Demokrat Florida senatörü Bill Nelson, “Dünyaya Nasa'nın bu gezegenin savunucusu olarak ciddi olduğunu gösterdik” dedi.