26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2022 15:20 | Son Güncelleme: 18.08.2022 15:31

NASA, Dünya'dan 770 milyon km uzakta yeni bir Ay keşfetti

NASA, Polymele astreodinin yörüngesinde dönen ve Dünya'dan 770 milyon km uzaklıkta olan yeni bir Ay keşfetti
NASA, Dünya'dan 770 milyon km uzakta yeni bir Ay keşfetti

NASA gökbilimcileri, Dünya'dan 480 milyon mil uzakta bir asteroidin yörüngesinde dönen yeni bir Ay keşfettiler. Henüz resmi olarak adlandırılmayan yaklaşık 5 km genişliğindeki ay, 200 bin km mesafeden yaklaşık 30 km genişliğindeki asteroit Polymele'nin yörüngesinde dönüyor. 

Gökbilimciler, bir yıldızın önünden geçip ışığını engellediğinde, yerdeki teleskopları kullanarak yeni keşfi tesadüfen gözlemlemeyi başardılar. NASA’dan edinilen bilgiye göre gözlem sırasında ay ve asteroit Dünya’dan 770 milyon km uzaktaydı. Bu nedenle bu keşif, Manhattan’daki bir gökdelenden Los Angeles’ta bir kaldırımda bozuk para görmeyle eşdeğer. Polymele, Jüpiter'in güneş etrafındaki yörüngesini paylaşan güneş sisteminin fosilleri olarak adlandırılan büyük bir asteroit grubundan birinde yer alıyor. 

Yeni ay

Çap: 5 kilometre
Yörünge: Polymele
Lokasyon: Jüpiter'in L4 Lagrange noktası
Dünya’ya uzaklığı: 770 milyon kilometre

Ayrıca, NASA'nın geçen yıl Ekim ayında fırlatılan uzay sondası Lucy tarafından 2027'de ziyaret edilecek asteroitlerden biri. Lucy şu anda Dünya'nın etrafında dönüyor ama 2027'de Polymele ve uydusunu ziyaret etmeye hazırlanıyor. NASA, doğal uydunun 27 Mart'ta bir yıldızın önünden geçip ışığını engellediği sırada keşfedildiğini söyledi.

Sürpriz oldu

Ancak keşif sürpriz oldu çünkü o zamanlar araştırmacılar Polymele hakkında veri toplamaya odaklanmışlardı. Polymele'in bir yıldızın önünden geçmesi ve ekibin, asteroid kısa bir süreliğine bloke ettiği veya onu örttüğü için yıldızın yanıp sönmesini gözlemlemesine izin vermesi bekleniyordu. 

San Antonio’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nde Lucy biriminin lideri olan Marc Buie, “14 ekibin, asteroidin arkasından geçerken yıldızın yanıp söndüğünü gözlemlediğini bildirmesi bizi çok heyecanlandırdı. Ancak verileri analiz ettiğimizde gözlemlerden ikisinin diğerlerine benzemediğini gördük. İki gözlemci, Polymele'den yaklaşık 200 km uzakta bir nesne tespit etti. Uydu olmalıydı” dedi.  

Henüz ismi yok

Ekip, okültasyon verilerini kullanarak ayın boyutunu (kabaca 3 mil veya 5 km çapında) ve Polymele'nin boyutunu (en geniş ekseni boyunca 17 mil veya 27 km) tahmin edebildi. Gezegen isimlendirme kurallarını takiben, takım yörüngesini belirleyene kadar uyduya resmi bir isim verilmeyecek. Bu, NASA'nın Lucy uzay sondası 2027'de asteroide yaklaşana kadar gerçekleşmeyebilir.