20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.01.2023 09:49 | Son Güncelleme: 20.01.2023 10:47

NASA geleceğin uçağı planını açıkladı

NASA ve Boeing havacılık sektörünü dönüştürmeyi ve ticari havayollarının emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan uçak projesini duyurdu. Milyar dolarlar yatırılan projede yeni kanat tasarımları ve farklı teknolojiler kullanılacak
Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

NASA ve Boeing emisyonları büyük ölçüde azaltacak milyar dolarlık uçak planını hayata geçiriyor. Bu ortaklığın başlamasındaki ilk neden havacılığın da sürdürülebilir olduğunu göstermek. Havayollarının emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan ABD uzay ajansı Sürdürülebilir Uçuş Test Aracı projesine yedi yıl boyunca 425 milyon dolar yatırım yaparken, Boeing ve diğer ortaklar da 725 milyon dolarlık bir katkıda bulundu.

Fotoğraf: NASA

“Gelecekteki uçaklara öncülük etmesini hedefliyoruz”

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "NASA daha uzağa, daha hızlı ve daha yükseğe gitmeye cesaret etti. Bunu yaparken de havacılığı daha sürdürülebilir ve güvenilir bir hale getirdi. NASA'nın Boeing ile tam ölçekli bir uçak üretme ve test etme konusundaki ortaklığının, çevreye, ticari havacılık endüstrisine ve dünya çapındaki yolculara fayda sağlayacak şekilde, yakıt açısından daha verimli olan gelecekteki ticari uçaklara öncülük etmesine yardımcı olmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Farklı teknolojiler kullanılacak

Proje, yeni nesil tek koridorlu uçakların aerodinamiğini iyileştirmek için yeni bir kanat tasarımı gibi farklı teknolojileri test edecek. Üzerinde çalışılan Transonic Truss-Braced Wing konsepti, diyagonal desteklerle stabilize edilmiş ekstra uzun, ince kanatlar içeriyor. Daha az sürtünme ve dolayısıyla daha az yakıt tüketimi yaratan verimli bir şekil ortaya çıkarıyor. Tahrik sistemlerindeki diğer gelişmelerle birleştirildiğinde, bugünün en verimli tek koridorlu uçaklarına kıyasla emisyonları üçte bir oranında azaltabilir.

NASA, Sürdürülebilir Uçuş Test Aracı projesiyle geliştirilen ve sergilenen teknolojilerin gelecek on yıl içinde ticari uçaklara ulaşmasını umuyor. Havacılık sektörünün hedefi 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak.