28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.10.2022 14:02 | Son Güncelleme: 14.10.2022 14:44

Netflix, 3 Kasım’da reklamlı daha ucuz paket seçeneğini başlatıyor

Netflix, kurulduğu günden bu yana, paketlerine herhangi bir reklam eklemeyi reddetti ancak bu durum önümüzdeki kasım ayında değişiyor. Netflix'in hazırladığı yeni paket diğer planlara göre oldukça ucuz ancak kullanıcılar 15 ile 30 saniyelik reklam izlemeye mecbur kalacak
Netflix, 3 Kasım’da reklamlı daha ucuz paket seçeneğini başlatıyor

Netflix geçtiğimiz nisan ayında, yılın ilk çeyreğinde toplamda 200 bin aboneyi kaybettiğini ve bu sebeple reklamsız içerik politikasını terk edeceğini açıklamıştı. Bu sayı temmuz ayında bir milyona ulaşınca, reklamların öngörülenden daha önce platforma katılacağı söylendi.

Netflix’in yeni reklamlı paketi Basic with Adverts (Reklamlı Temel abonelik) 3 Kasım’da İngiltere, ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kore, Meksika ve İspanya olmak üzere 12 ülkede yayınlanacak, şu an için Türkiye'de yok. Paketin kullanıcıları, saat başına ortalama dört ile beş dakika reklam izlemiş olacaklar. En ucuz reklamsız paketten 2 pound daha az olan Basic with Adverts paketi, aylık 4,99 pounddan kullanıma sunulacak. 

3 Kasım'dan itibaren yayında

Yayın devi Netflix, 3 Kasım’dan itibaren reklamlı, yeni ve daha ucuz abonelik seçeneği Basic with Adverts’ü izleyicilerle buluşturacak. Netflix fanları, izledikleri dizinin en heyecanlı yerindeki meraklı bekleyişe set çeken reklamlara katlanabilirlerse 4,99 poundluk bu pakete abone olabilecek. Aylık faturalarını azaltmak isteyen kullanıcılar, en pahalı abonelik paketinden 11 pound daha az bir fiyata satışa sunulacak olan bu indirimli paketi alabilirler. 

Ancak indirimli fiyat anlaşması, bir tür aldatmaca olabilir. Yayın şirketi 4,99 poundluk paketin, beraberinde dört ile beş dakikaya varan reklamlarla geleceğini söyledi. Netflix’in açıklamasına göre reklamlar 15 veya 30 saniye uzunluğunda olacak. Bazı reklamlar içerik izlenmeden önce, bazıları ise izlenme esnasında oynatılacak. Reklamlar, bilim kurgu türünün en iyisi Stranger Things dizisi de dahil olmak üzere, şovların en heyecanlı ve merak uyandıran anlarını kesintiye uğratırsa bu durum izleyicileri öfkelendirebilir. Reklamlar aksiyon, drama, romantik ve bilim kurgu gibi tür ve ülke kriterleri üzerinden hedef kitleyle buluşturulacaklar. Bunun nedeni ise Netflix’in, reklam verenlerin doğru kitleye ulaşmalarına yardımcı olma isteği. Buna ek olarak reklam verenler, markalarına uymayabilecek cinsellik, çıplaklık veya sansürsüz şiddet gibi içeriklerde reklamlarının belirmesini önleyebilecek.

Netflix'in üç aboneliği 

Netflix’te şu an üç abonelik paketi mevcut: Temel Plan, Standart Plan ve Özel Plan. Ancak bunların hiçbirinde reklam yok. Aylık 4,99 pound olan Basic with Adverts paketi ise, 6,99 pound ile en düşük fiyata sahip olan ve reklam içermeyen Temel Plan’dan 2 pound, Özel Plan’dan ise 11 pound daha ucuz. Netflix, önümüzdeki ay 12 farklı ülkede piyasaya sürülmesi beklenen reklamlı paketin, halihazırda var olan diğer paketler üzerinde herhangi bir değişikliğe sebep olmayacağını açıkladı.

Bu paketle içerikler indirilemeyecek

Ancak yeni paketin getirdiği kısıtlamalar bununla sınırlı değil. Zira bu paketle birlikte kullanıcılar, filmleri ve televizyon şovlarını indirme şansını kaybedecekler. Ayrıca Netflix’in kaldırmaya çalıştığı lisans kısıtlamaları sebebiyle de bazı filmler ve televizyon programları, artık platformda yer almayacak. Netflix’in operasyon direktörü Greg Peters, “Ayda 4,99 pound vererek kullanabileceğiniz bu yeni Netflix paketi sayesinde artık her hayrana uygun bir fiyatımız ve planımız var. İşin henüz en başında olmamıza rağmen hem tüketicilerin hem de reklamcılık camiasının ilgisinden memnunuz ve önümüzdeki bu süreç için oldukça heyecanlıyız. Deneyimlerimizden çıkarım yapıp kendimizi geliştirerek yeni paketimizi ileriki zamanlarda daha fazla ülkeye sunmayı umuyoruz” açıklamasında bulundu.

Lansman tarihini öne çekti 

Netflix, reklamların 2023’te platformda yer alacağını söylemişti. Fakat iddialara göre giderek azalan abone sayısı nedeniyle lansman tarihini öne çekti. Sektörün içindeki bazı kişilere göre yayın sektöründeki rakibi Disney+’ın 8 Aralık’ta ABD’de piyasaya süreceği reklamlı paketinden önce Netflix kendi platformuna reklamları eklemek istedi.