23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 18:18 | Son Güncelleme: 07.04.2023 18:30

Nobel ödüllü profesörden yapay zeka yorumu: Çalışma süresini 4 güne indirebilir

Nobel Ekonomi Ödüllü İngiliz Profesör Christopher Pissarides, yapay zeka sayesinde çalışma sürelerinin 4 güne inebileceğini, bu durumun olumlu tarafının ise insanların ufak işler yerine daha büyük işlere yönelmek zorunda kalacaklarını ve becerilerini geliştirecekleri olduğunu savundu
Nobel ödüllü profesörden yapay zeka yorumu: Çalışma süresini 4 güne indirebilir

ChatGPT'nin geçen yıldan bu yana popülerliğinin hızla artması birçok sektörde insanların işlerini yapay zekaya kaptırabileceğine dair endişelere yol açtı.  Makroekonomi, iş ekonomisi, ekonomi politikası ve ekonomik büyüme, otomasyonun iş üzerindeki etkisi konularında çalışmaları olan işgücü piyasası sürtüşmeleri hakkındaki çalışmasıyla Nobel Ödülü alan, Londra Ekonomi Üniversitesi Profesörü Christopher Pissarides, ise bu endişeleri tersine çevirecek bir açıklama yaptı.

"Üretkenliği artıracak"

Pissarides, sohbet robotlarının gelecekte çalışma günü haftada 4'e indirebileceğini öne sürdü. Pissarides ‘’İşçi pazarı ChatBot temelli yapay zekaya çok kolay adapte olabilir, esas endişe verici kısım teknolojideki hızlı ilerlemenin toplu iş kayıplarına sebep olma ihtimali. Yapay zekaya üretkenliği arttıracağını düşündüğüm için pozitif bakıyorum. İnsanlar sıkıcı işlerden kurtulacak ve daha önemli işlere kafa yoracak. Yapay zeka ile kolaylıkla 4 gün çalışmaya geçilebilir‘’ açıklamalarında bulundu. 

Open AI’ın ChatGbt yazılımı ve Google’ın Bard yazılımları uzmanlar tarafından dönüştürücü teknolojiye öncülük ettikleri, ileride üretkenlik patlamasına sebep olabilecekleri için övülürken, yüz milyonlarca beyaz yakalıya iş açığı çıkaracağı düşünüldüğü için de eleştirilmekteydi. 

Open AI kurucularından Elon Musk gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz ay yapay zeka gelişimi üzerine yapılan çalışmaları açık bir mektup ile durdurma çağrısında bulunmuştu. Musk ‘’İnsanlar gerçekten çalışmak istiyorlarsa, onların üretkenliği için sınır yoktur" demişti. Konu ile ilgili Pissarides ‘’Teknolojinin etkisinin hissedilmesi uzun bir zaman alacak, bu süreçte insanlar buna uyum sağlayacak. Uyum sağlamak içinde becerilerini geliştirmek zorunda kalacaklar’’ dedi.

GSYH'de yüzde 7 artışa sebep olacak

Geçtiğimiz ay yayınladığı raporda New York merkezli yatırım bankası Goldman Sachs yapay zekanın dünya çapında 300 milyon farklı iş yapabilecek seviyeye geleceğini, bunun da dünya genelinde gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 7 oranında arttıracağını öne sürmüştü. Raporda gelişmiş ülkelerin pandeminin getirdiği finansal krizden bu yana üretkenlik kazanımlarında büyük kayıp yaşadığını, bu durumun yurtiçi hasılada büyümeyi büyük ölçüde yavaşlattı bilgilerine de yer verilmişti.