29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.10.2022 10:04 | Son Güncelleme: 19.10.2022 11:13

Son model iPhone'a vereceğiniz parayı iPhone 1'e verir misiniz?

2007 yılında tanıtılan iPhone 1, açık artırmada yaklaşık 40 bin dolara satıldı. Şu an Amerika'da Apple'ın son model telefonu iPhone 14'ün fiyatı 799 dolar. Müzayede evindeki yetkililer böyle bir ürünü koleksiyonluk yatırım olarak değerlendirdi
Son model iPhone'a vereceğiniz parayı iPhone 1'e verir misiniz?

Çoğu Y kuşağının cep telefonunda YouTube izlemeye ve dokunmatik ekran kullanarak arama yapmaya olanak tanıyan iPhone ilk çıktığı zaman mistik bir cihaz olarak görüldü. Bu kuşağın iPhone'un piyasaya sürülmesiyle yaşanan kültürel sıfırlamayı hatırlayabildiğini söylemek yanlış olmaz. Fakat üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen iPhope 1’in fiyatı şu an satışta olan son model iPhone'ları aratmadı.

Louisiana merkezli bir müzayede evi olan LCG Auctions müzayede evine göre, hala orijinal fabrika mühürlü kutusunda bulunan yaklaşık yarım inç kalınlığındaki iPhone neredeyse kusursuzdu. LCG Auctions, "Koleksiyoncular ve yatırımcılar daha üstün bir örnek bulmakta zorlanacaktır" dedi.

Rekor bir fiyat

LCG Auctions'ın kurucusu Mark Montero Salı günü yaptığı açıklamada yaklaşık 40 bin doların ilk sürüm bir iPhone için rekor bir fiyat olduğuna inandığını söyledi. Satıcının, Ağustos ayındaki bir müzayedede başka bir ilk sürüm iPhone'un yaklaşık 36 bin dolara satıldığını gördükten sonra iPhone'u satışa çıkarmaya karar verdiğini söyledi. Montero, "Böyle bir ürün herkesin ilgisini çekebilir. Koleksiyonluk bir yatırım olarak çok şey ifade ediyor" dedi. Orijinal iPhone, önünde telefonun resmi bulunan siyah bir kutu içinde satılıyordu. İlk iPhone kullanıcıları, iPod uygulaması ve SMS metin düğmesi de dahil olmak üzere eski uygulama widget'larını tanıyabilir.


iPhone 1, 74 gün içinde bir milyon sattı

Apple'ın ilk iPhone'u bugünün standartlarına göre eski bir tuğlaydı ama o zamanın  yeni nesili için bir devrimdi. Telefon 3,5 inçlik bir ekran, şık bir arayüz ve 16 gigabayta kadar depolama alanıyla donatılmıştı. Apple 2007 yılında ilk iPhone'u piyasaya sürdüğünde, şirket onu kısmen dokunmatik kontrollere sahip geniş ekranlı bir iPod olarak tanımladı. Şirket bir milyonuncu iPhone'unu 74 gün içinde satılmıştı

iPhone 1'in ilk satış fiyatı 500 dolardı

LCG Auctions'a göre potansiyel alıcılar Pazar günü satılan iPhone için internet üzerinden 28 kez teklif verdi. Başlangıç fiyatı 2 bin 500 dolardı. Birinci nesil iPhone ilk piyasaya sürüldüğünde ABD'de 500 dolara kadar düşük bir fiyata satılmıştı. LCG Auctions tarafından satılan iPhone'un 8 gigabayt depolama alanı vardı, bu da yaklaşık 4 bin fotoğrafı saklamak için yeterli.

Montero, sahiplerinin son aylarda iki iPhone'un rekor fiyatlara satıldığını gördükten sonra daha fazla yeni orijinal iPhone'un piyasaya çıkmasını beklediğini söyledi. Montero şimdilik müzayede evinin iPhone'u Avustralya'daki alıcıya gönderdiğini ve alıcının iPhone'u nasıl saklaması gerektiğini sorduğunu söyledi. Alıcıya telefonun çok hassas olmadığını, ancak serin ve karanlık bir yerde saklaması ve kaç kişinin dokunduğunu sınırlaması gerektiğini söylediğini belirtti.

Türkiye'de iPhone fiyatladı

iPhone 14 Pro: Başlangıç fiyatı: 39.999 TL
iPhone 14: Başlangıç fiyatı: 30.999 TL
iPhone 13: Başlangıç fiyatı: 24.999 TL
iPhone SE: Başlangıç fiyatı: 16.999 TL