16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.12.2022 10:26 | Son Güncelleme: 12.12.2022 11:38

Teknoloji liderlerinden ABD'nin çip adımına yanıt: Çin'i yıkması zor

ABD'nin kendi çiplerini üretmeye başlayacağını açıklamasından sonra Japon teknoloji liderlerinden açıklama geldi. Sony ve NEC yöneticileri ilerlemenin yavaşlayabileceğini ancak Çin'in yapay zeka ve diğer alanlarda bir güç olmaya devam edeceğini belirtti
Teknoloji liderlerinden ABD'nin çip adımına yanıt: Çin'i yıkması zor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) küresel çip üretim endüstrisinin iki büyük oyuncusu olan Hollanda ve Japonya ile Çin'in çip üretimi için gerekli araçları elde etmesine kısıtlama getirecek bir anlaşma yapmaya çalışıyor. Bu durumla ilgi olarak, Sony'nin teknoloji müdürü ve NEC'in CEO'sundan uyarılar geldi. Buna göre, ABD'nin adımı, Çin'in yapay zeka ve süper bilgisayarlar alanındaki ilerlemesini engelleyemeyecek.

Sony teknoloji başkanı Hiroaki Kitano, Financial Times'a verdiği bir röportajda, ABD öncülüğündeki yaptırımların Çin'in kabiliyetini geçici olarak etkilemesini beklediğini ancak yapay zekadaki küresel varlığının artmaya devam etmesinin durmayacağını belirtti. Kitano, "Çin'deki yapay zeka gelişiminin gücü, çok büyük veri setlerine erişimlerinin olmasından geliyor. ABD'nin ihracat kısıtlamalarının uzun vadede ne tür bir etki yaratabileceğinden emin değilim" ifadelerini kullandı. 

Çin'in gücünü görmezden gelmek mümkün değil

NEC'in CEO'su Takayuki Morita da kısa süre önce katıldığı bir basın toplantısında, Çin'in çip geliştirme kabiliyetini yavaşlatmak ve askeri amaçlarla kullanılabilecek gelişmiş çipleri elde etmesini engellemek için tasarlanan Washington önlemlerinin uzun vadedeki etkisi konusunda şüphelerini dile getirdi.Morita, "Şahsen, çipler konusundaki ABD-Çin teknoloji anlaşmazlığının Çin'in teknolojik ilerlemesini yavaşlatması mümkün olsa da, genel eğilimin değişmeyeceğini düşünüyorum. Çin'in teknolojideki rekabet gücünü görmezden gelmek mümkün değil ve bu uzun vadede üstünde durulması gereken güçlerden biri haline gelecek" dedi.

ABD’nin Çin gücü için uyguladığı en sert önlem

Japonya'daki şirket ve hükümet yetkilileri, Washington'un ekim ayında uygulamaya koyduğu yaptırımların, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin'in ilerlemesini engellemek için getirdiği en sert teknoloji önlemleri olduğunu söylediler. Bu hamle Sony ve Huawei'ye bileşen tedarik eden diğer şirketleri ağır bir şekilde etkiledi.

 Analistler önlem olarak Komünist Parti'nin yapay zeka ve kuantum bilişimde küresel bir lider olma yolundaki Made in China 2025 yol haritasının bir parçası olan Çin'in yerli çip endüstrisini genişletme çabalarını hızlandırma olasılığının yüksek olduğunu söylediler.Kitano, ana yapay zeka araştırma merkezleri ABD ve Avrupa'da bulunan Sony'nin ABD'nin ihracat kısıtlamalarından etkilenmesinin pek olası olmadığını söyledi. 

Çinli mühendisler mevcut standartlarını koruyacak mı?

NEC de yaptırımlardan etkileneceğini düşünmüyor çünkü şirket yüz tanıma ve yazılım üzerine odaklanmış durumda. Morita, Çin pazarındaki varlığının da gizlilik endişeleri nedeniyle sınırlı olduğunu söyledi. Sony'den Kitano, Çin'in mühendislerinin mevcut standartlarını koruyup koruyamayacağının büyük bir soru işareti olduğunu söyledi. 

Applied Materials ve Lam Research gibi Amerikalı çip ekipmanı üreticileri ve diğer tedarikçilerin destek personelinin yanı sıra ABD'li çalışanlar, Washington'un ABD vatandaşlarının ve yeşil kart sahiplerinin Çin'in yarı iletken endüstrisine yardım etmesini engelleyen ihracat kısıtlamalarını uygulamaya koymasının hemen ardından Yangtze Memory Technology gibi Çinli yarı iletken şirketlerinden ayrıldı. Kitano, "Çin'in bu durumda geliştirmeyi sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda nasıl bir sonuç çıkacağını bilmek zor" dedi.