19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2023 10:41 | Son Güncelleme: 23.05.2023 10:53

TikTok, uygulamayı yasaklayan Montana eyaletine dava açtı

TikTok, Montana eyaletinin Çin'e ait olan uygulamanın kullanımına getirdiği yeni yasağa itiraz eden bir dava açtı. TikTok, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan yasağın, şirketin ve kullanıcıların kişisel haklarını ihlal ettiğini savunuyor
TikTok, uygulamayı yasaklayan Montana eyaletine dava açtı

ABD'nin Montana eyaletinde Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulaması tamamen yasaklandı. Montana Valisi Greg Gianforte, şubat ayında eyalet meclisinden geçen yasa tasarısını imzaladı. Böylece Montana, ülkede TikTok'u yasaklayan ilk eyalet oldu. Fakat 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan tasarı TikTok’u rahatsız etti. Eyalet tarafından alınan kararının ardından TikTok, Amerika'nın Montana eyaletine karşı dava açtı. 

ABD Montana Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, Montana yasasının iptal edilmesi, uygulanmasının kalıcı olarak engellenmesi ve anayasaya aykırı ilan edilmesi isteniyor. Gianforte, uygulamanın eyalette indirilmesini yasaklayan tasarının ilkini geçen hafta imzaladı ve bunu Montanalıların kişisel ve özel verilerini Çin Komünist Partisi'nden korumak için yaptığını söyledi.

Davada Tik Tok, yasağın asılsız spekülasyonlardan başka bir şeye dayanmadığını  ve uygulamanın Çin hükümetine bilgi sağlayabileceği iddialarına hiçbir destek sağlamadığını iddia ediyor. Montana yasası, Google Play Store ya da Apple'ın App Store'u gibi herhangi bir kuruluşa, bir kişinin uygulamaya eriştiği, erişme olanağı sunulduğu ya da indirdiği her gün için 10 bin dolar ceza keserek uygulamanın eyalet içinde indirilmesini yasaklıyor. Yasanın TikTok'u indiren bireysel kullanıcıları nasıl cezalandıracağı, cezalandırıp cezalandırmayacağı veya yasağın yürürlüğe girmesinden önce uygulamayı indirmiş olan kişilere ne olacağı belli değil. 

Montana’da TikTok’u kullanan yaklaşık 200 bin kişi ve 6 bin işletme var

Yasa imzalandıktan sonra ve dava açmadan önce yaptığı açıklamada Tik Tok, "Kullanıcılarımızın haklarını savunmayı ve kendilerini ifade etmek, hayatlarını kazanmak için Tik Tok'u kullanmaya devam etmeyi planladığını söyledi. Montana, Tik Tok'u tamamen yasaklayan ilk eyalet olsa da, ABD eyaletlerinin çoğunluğu ve Kongre, uygulamanın kullanıcı hareketlerini izleyebildiğini iddia etti ve Tik Tok'un ana şirketi ByteDance'ın Amerikan vatandaşlarını izlediğini belirten raporların ardından Tik Tok'u devlet cihazlarından yasakladı.

ByteDance bağlı uygulamalar engellendi

Gianforte, yasayı imzaladıktan sonra geçen hafta eyaletin Bilgi İşlem Müdürü'ne, ByteDance'a ait Lemon8, Rusya'da kurulan Telegram messenger ve Çinli Tencent'e ait WeChat de dahil olmak üzere tüm yabancı düşmanların sosyal medya uygulamalarının devlet tarafından verilen tüm cihazlarda veya devlet internet ağlarına bağlanırken yasaklanması talimatını verdi. 

Bu ilk dava değil

Bu dava TikTok yasağı nedeniyle devlete karşı açılan ilk dava değil. Geçen hafta beş TikTok kullanıcısı da Knudsen'e karşı dava açarak, yasanın konuşmayı bastırarak Birinci Değişiklik haklarını ihlal ettiğini söyledi ve eyaletin sahip olmadığı ulusal güvenlik yetkilerini kullanmaya çalıştığını savundu.