02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 14:18 | Son Güncelleme: 10.01.2023 14:48

Tom Zhu, Tesla'yı ve Musk'ı nasıl fethetti?

Elon Musk'ın Twitter'a odaklandığı bugünlerde Tesla'nın Çin sorumlusu Tom Zhu'nun yıldızı parlıyor. Şimdi herkes aynı soruyu soruyor: Şirketin en yetkili ikinci ismi olan Çinli yönetici Musk'a kendini nasıl kanıtladı? Bloomberg Zhu'nun başarıya giden adımlarını yazdı
Tom Zhu, Tesla'yı ve Musk'ı nasıl fethetti?

Çin'de önceden Tesla satın alarak indirimi kaçıran onlarca kişi haftsonu şirketin teslim merkezlerine giderek protesto düzenledi. Fakat Elon Musk, Tesla’nın Çin sorumlusu Tom Zhu’nun işleri yürütme şeklinden memnun gibi görünüyor. Çünkü Çinli yönetici çoktan ikinci Musk olarak anılmaya başlandı. Bloomberg Zhu'nun nasıl yol kat ettiğini yazdı...

ABD'li otomobil üreticisinin Asya Pasifik çalışmalarına öncülük eden ve Tesla'nın Şanghay'daki fabrikasının dünyadaki en üretken fabrika haline gelmesini sağlayan Tom Zhu, geçen yılın sonlarında şirketin en yeni fabrikasının işletilmesine yardımcı olmak üzere Austin'e getirildi. Tesla henüz resmi bir açıklama yapmamış ve Zhu'yu icra kurulu üyesi olarak atamamış olsa da, Zhu'nun şu anda küresel otomotiv üretimini, satışını ve servisini denetlediği anlaşılıyor. Bu da İcra Kurulu Başkanı Elon Musk'tan sonra tartışmasız ikinci bir sorumlu kişi olduğunu gösteriyor.

Tesla Inc. şirketinin geçen ay Teksas'taki fabrikasında haftada 3 bin Model Y üretmesini kutlayan bir Twitter fotoğrafında, Tom Zhu adını kullanan Zhu Xiaotong, Tesla'nın T'sinin basılı olduğu yeleği ve siyah şapkasıyla büyük kalabalığın içinde gülümseyerek duruyordu.

Musk’ın 1 numarası Tom Zhu kim?

Peki Musk'ın Twitter ile meşguliyeti ve hissedarların Musk'tan sonra sıranın kimde olduğuna dair daha fazla şeffaflık talepleri ışığında rolü daha da önemli hale gelen Zhu kim?

2014’te Tesla’ya katıldı

Çin'de doğan ve Yeni Zelanda pasaportuna da sahip olan Zhu, Supercharger ağının kurulmasına yardımcı olmak için 2014 yılının başlarında Tesla'ya katıldı. Bundan önce de denizaşırı ülkelere açılmak isteyen Çinli müteahhitlere hizmet sunan uluslararası bir mühendislik danışmanlığının kurulmasına yardımcı oldu. Auckland Teknoloji Üniversitesi'nden bilgi teknolojileri alanında ticaret lisans derecesine sahip olan Zhu, daha sonra Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Okulu'nda MBA programını bitirdi.

ABD dışındaki ilk fabrikayı dönüştürdü

Zhu, Tesla'nın kademelerinde hızla yükselerek ilk yılının sonunda Çin'de gerçekleşen çalışmaların yöneticisi oldu. Onun yönetiminde Tesla'nın Şangay fabrikası yani şirketin ABD dışındaki ilk üretim merkezi çamurlu bir tarladan 12 aydan kısa bir sürede elektrikli otomobil üreten pırıl pırıl bir tesise dönüşerek son derece hızlı bir şekilde hayata geçirildi. Zhu, daha 2019 sonunda seri üretim başlamadan önce küresel başkan yardımcılığına terfi etti.

Gece güz çalışarak Musk’ı kazandı

Geçen yılın temmuz ayında, otomobil üreticisi Tayland, Hong Kong ve Singapur'da genişlerken Tesla şirketi Asya Pasifik'in tamamını denetlemek için daha da genişletildi. Zhu'nun Çin ekibi, şehrin Covid karantinaları sırasında Şangay fabrikasını çalışır durumda tutmak için gece gündüz çalışarak Musk'tan sabahın 3'ünde çabası için övgü aldı. Olağanüstü zorluklarla geçen son 12 ay boyunca fabrika, üretim kapasitesini yılda 1 milyon elektrikli araca  çıkarmak için genişlemeye gitti.

Pandemi kısıtlamasında fabrikada kaldı

Tesla'nın geçen yıl Çin'de ürettiği 710 binden fazla otomobil, şirketin dünya çapındaki üretiminin yaklaşık yüzde 52'sini oluşturuyordu. Zhu'nun iş ahlakı karantina sırasında tam olarak sergilendi. Kısıtlamalar getirildiğinde fabrikada kaldı ve tesisin ihlal edilmediğinden emin olan bir avuç güvenlik görevlisiyle birlikte fabrikada uyudu. Tesla'nın kapalı devre bir üretim sistemi yürüttüğü ve işçilerin dış dünyadan yalıtılmış bir baloncuk ortamında çalışmak üzere geri getirildiği iki ay boyunca fabrikada kaldı.

Musk ile benzer yönleri de var

Zhu'nun yer aldığı birkaç YouTube videosu ve yerel basında çıkan haberler, kıyafetine kadar Tesla'ya tamamen bağlı olduğunu gösteriyor. Neredeyse her zaman Tesla markalı bir polar giyiyor. Fabrikaya arabayla yaklaşık 10 dakika mesafede, iki yatak odalı, devlet tarafından sübvanse edilen ve ayda 2 bin yuandan yani 300 dolardan daha az bir maliyeti olan kiralık bir dairede yaşıyor. Ailesinin çoğu, yaklaşık bin 200 kilometre uzaklıktaki Pekin'de yaşıyor. Birçok mevcut ve eski Tesla Çin çalışanı Zhu'yu pragmatik ve duyarlı olarak tanımlıyor. E-postalara ve mesajlara günün her saatinde derhal yanıt verme eğiliminde olduğu söyleniyor. Daha önce verdiği bir röportajda Zhu kendisini inatçı olarak tanımlıyor. 

Musk ile sık sık iletişim halinde

Bunların yanında, pandemiden önce Çin'e son ziyaretini 2019'da yapan Musk ile sık sık iletişim kuruyor. O yılın nisan ayında Musk, "Şangay fabrikasındaki ilerlemenin ekibimizin oradaki olağanüstü çalışmasının bir kanıtı olduğunu biliyorum. Gigafactory programını yöneten Tom Zhu'dan her gün bir düzine fotoğraf içeren günlük e-postalar alıyorum" ifadelerini kullandı. Zhu, herkesin Musk ile iletişime geçebileceğini söyledi. Verdiği son röportajında "Elbette Çin'de Elon ile iletişim kurabilen sadece ben değilim. Aslında tüm çalışanlarımıza, bu fabrikadaki herhangi birine rastgele Elon'la nasıl iletişim kurabileceklerini sorabilirsiniz. Hepsi Elon'un e-postasını biliyor ve ona doğrudan yanıt verebiliyor" dedi.