26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2023 14:33 | Son Güncelleme: 02.01.2023 16:48

Bloomberg'ten Tesla analizi: Analistler olumlu, yatırımcılar şüpheli

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından sonra Tesla'yı yok saydığı söylentileri 2022 yılında elektrikli araba şirketine değer kaybettirdi. Rekor düşüşe rağmen Tesla hala rakiplerinin toplamından daha değerli. Bloomberg, analistlerin ve yatırımcıların şirket ile ilgili çıkarımlarını yazdı
Bloomberg'ten Tesla analizi: Analistler olumlu, yatırımcılar şüpheli

Tesla Inc. hisseleri o kadar hızlı düştü ki, bazı bireysel yatırımcılar bir zamanlar Wall Street'in en çok artan hissesini ucuza alma şansını bu hisselere hücum ederek kullanıyor. İşte fırsatçı yatırımcılar için konuya yakından bir bakış.

Bu yılki yüzde 65'lik rekor düşüşten sonra bile, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın 2020 ve 2021'deki yükselişi, Toyota Motor Corp., General Motors Co., Stellantis NV ve Ford Motor Co. şirketlerinin toplamından daha fazla olan 389 milyar dolarlık borsa değerine sahip olmasını sağladı. Hisseler hala beklenen kazançlara göre, çoğu büyük teknoloji devinden daha yüksek bir değerle işlem görüyor. Bu da şirketin İcra Kurulu Başkanı Elon Musk'ın vaat ettiği baş döndürücü büyümeyi göreceğine ve gelecek yıllarda sektöre hakim olacağına dair beklentiyi gösteriyor.

Tesla’ya olan ilgi artık Twitter’ın

Ancak kısa vadede şirket, artan maliyetler, rekabet tehditleri ve durgunluğun talebi yavaşlatma riski gibi artan zorluklarla karşı karşıya kaldı. Musk aynı zamanda, para kaybeden sosyal medya şirketi Twitter'ı ayakta tutmak için daha fazla Tesla hissesi satabileceği spekülasyonları ile elektrikli araç markası üzerindeki dikkatinin ne kadar dağıldığını gösterdi. Fernwood Yatırım Yönetimi'nde kıdemli portföy yöneticisi olan Catherine Faddis, "Tesla mükemmellik için fiyatlandırıldı ve mükemmelliğe ulaşmak zor.İnsanlar kendilerine soruyor, tam olarak neden bu kadar primli işlem görmeli?” ifadelerini kullandı.

Bu tür endişeler Tesla'da büyük bir satış dalgasını körükledi ve hisseler aralık ayında yüzde 36'dan fazla değer kaybederek 2010'daki ilk halka arzdan bu yana en sert aylık düşüşü yaşadı. Bu durum, iki yıllık bir rallinin ardından 2021 yılı sonuna kadar yüzde bin 163 artış gösteren hisse senedine karşı bahis oynayan ve satış yapanlara büyük bir kazanç sağladı.

2023’e girerken görülmemiş bir indirim

Elektrikli otomobillerin hala küresel olarak otomobil endüstrisinin geleceği olması bekleniyor. Ancak Tesla'nın kısa vadeli görünümü, ekonominin gidişatı ve pillerde kullanılan hammaddelerin artan maliyeti gibi faktörlerle gölgelendi. Bu durum, tüketicilerin hızlı enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla mücadele ettiği bir dönemde Tesla'nın bu yıl fiyatları yükseltmesine yol açtı. Tesla, envanterini temizlemek için yıl sonuna kadar teslimat yapan müşterilere nadir görülen 7 bin 500 dolarlık bir indirim teklif etti ve 2023'te başlayacak potansiyel bir federal sübvansiyonla etkili bir şekilde eşleşti.

Tesla hızla büyümeye devam edecek

Buna rağmen, borsa Tesla'nın hızlı büyümeye devam edeceğini düşünüyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, aracı kurum analistleri bir yıl öncesine kıyasla şirket hakkında genel olarak daha olumlu düşünüyorlar. Bu analistlerin yüzde 29'u 350 doların üzerinde seyreden hisselerin satılmasını tavsiye ediyordu. Hisseler 123 dolar civarına düştüğü için sadece yüzde 11'i bunu yapıyor. 

Tesla hisseleri 12 aylık tahmini kazançlarının 24 katından fazla işlem görürken, GM ve Ford 5 ila 6 arasında seyrediyor. Bu, Tesla'nın satışlarının gelecek yıllarda ne kadar hızlı artmasının beklendiğini yansıtıyor. GM ve Ford'un 2023 gelirlerinin düşük tek haneli rakamlarla artması beklenirken, analistler Tesla'nın yüzde 36 büyüme kaydedeceğini düşünüyor. Bununla birlikte, şirketin azalan taleple mücadele edebileceğine dair endişeler, yıl sonu indirimleri ve Çin'deki fabrikasında üretimin geçici bir süre durması haberleri üzerine son haftalarda arttı. 

SPEAR Invest'in baş yatırım yetkilisi Ivana Delevska, "Tesla için hem fiyatlandırma hem de hacim açısından risk var. Analistler yüzde 50'lik bir hacim büyümesi tahmin ediyor ki bu da tüketici için satın alınabilirliğin odak noktası olduğu bir ortamda zor bir ihtimal" dedi. Tesla son zamanlarda düşüşe geçerken, bazı analistler 12 aylık fiyat hedeflerini geri çevirdi ve ortalamayı yüzde 13 düşürerek 247 dolara indirdi. Morgan Stanley analisti Adam Jonas da bunlar arasındaydı ve çağrısını 330 dolardan 250 dolara indirdi. Jonas hisse senedi fiyatının 2023'te iki katından fazla artabileceğini ima ediyor.