16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 26.04.2023 09:59 | Son Güncelleme: 26.04.2023 10:14

Twitter 2022'deki içerik kaldırma taleplerini açıkladı: Türkiye, üç ülkeyle birlikte zirvede

Twitter, 2022'nin ilk yarısında önceki altı aya kıyasla daha fazla içeriğin kaldırıldığını açıkladı. Platform sadece altı aylık süreçte hükümetlerden 53 bin yasal talep geldiğini belirtti
Twitter 2022'deki içerik kaldırma taleplerini açıkladı: Türkiye, üç ülkeyle birlikte zirvede

Twitter sosyal medya platformunun milyarder Elon Musk tarafından devralınmasından önce, 2022'nin ilk yarısında kullanıcılardan 6,5 milyondan fazla içeriği kaldırmalarını istediğini açıkladı. Bu veriler 2021'in ikinci yarısına göre yüzde 29'luk bir artış olduğu anlamına geliyor. 

Twitter, Avrupa Birliği'nin sosyal medya platformunun yetkililerle veri paylaşmalarını, dezenformasyonla mücadele etmek için daha fazlasını yapmalarını ve harici ve bağımsız denetim yapmalarını gerektiren yeni dönüm noktası kurallarına tabi 19 teknoloji şirketi arasında yer alacağını açıkladığı gün bir blog yazısında içerik kaldırma sayısını açıkladı. 

Avrupa Komisyonu'nun web sitesine göre, çevrimiçi platformlara yönelik dünyanın en katı düzenlemelerinden bazıları olan kurallara uyulmaması, küresel gelirin yüzde 6'sına varan para cezalarına ve hatta AB'de faaliyet göstermenin yasaklanmasına neden olabilir.

Musk'tan önce raporlar paylaşılıyordu

Musk'ın Ekim ayında Twitter'ı satın almasından ve personelinin yaklaşık yüzde 80'ini işten çıkarmasından önce Twitter normalde Şeffaflık Merkezi web sitesinde yılda iki kez rapor yayınlıyor ve askıya aldığı hesap sayısı ve veri için aldığı hükümet taleplerinin sayısı gibi bilgileri detaylandırıyordu. Twitter'ın Salı günkü güncellemesi kısa bir blog yazısı şeklinde geldi ve şirket bu yıl içinde şeffaflık raporları için ileriye dönük yol hakkında bir güncelleme yapacağını söyledi.

Hükümetlerden 53 bin talep

Şeffaflık raporlarının yayınlanması AB'nin yeni internet kuralları kapsamındaki gerekliliklerden biri. Şirket, 2022'nin ilk yarısında hükümetlerden belirli içeriklerin kaldırılması için 53 bin yasal talep aldığını ve en çok talebin Japonya, Güney Kore, Türkiye ve Hindistan'dan geldiğini söyledi. Twitter, yerine getirdiği taleplerin sayısını açıklamadı.