26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 13:23 | Son Güncelleme: 09.11.2022 15:17

Twitter reklamverenleri geri kazanamazsa, Musk hisse satmaya devam etmek zorunda kalabilir

Tesla'nın CEO'su Elon Musk elektrikli otomobil şirketinin ürüne harcama yapmasının daha iyi olacağını savunarak uzun zamandır reklamdan kaçınıyordu. Ancak yeni şirketi Twitter reklamverenlerle anlaşmaya varamazsa Musk daha fazla Tesla hissesi satmak zorunda kalabilir
Twitter reklamverenleri geri kazanamazsa, Musk hisse satmaya devam etmek zorunda kalabilir

Twitter'ı satın alan Elon Musk otomobil şirketi Tesla'nın asla yaklaşmasını istemediği reklam dünyasına büyük ölçüde bağımlı bir şirket yönetiyor ve bu durum onun reklamverenlerle arasındaki ilişkiyi korumasını gerektiriyor. SpaceX'in Falcon Heavy roketinin 2018'deki ilk seferi gibi gösteriler düzenlemenin yanı sıra Musk, Twitter'ı kullanarak kendisi ve Tesla için viral reklamlar yaratma konusunda da bir usta. Ustalıkla yaptığı paylaşımlar çoğu zaman da ters tepebiliyor. Musk, şirketin iflas edeceğiyle ilgili şakalar yaptı, şirketi özelleştirmek için finansman sağladığını iddia etti, hisse senedi fiyatını düşürdü. Musk aynı zamanda haber döngülerini domine ediyor ve düzenli olarak müşterilerle etkileşime geçiyor.

Tesla'nın markasını inşa etmek için büyük bir etkiyle kullandığı Twitter'a 44 milyar dolar harcadıktan sonra reklam verenlere bağımlı hale gelen Musk'ın kullanıcılardan mavi onay işaretleri için ayda 8 dolar almasının bu durumu değiştirmeyeceği düşünülüyor. 

Reklamverenleri ikna etmeye çalışmıştı

Musk, Şef Twit olarak ilk icraatlarından birinde, reklamverenleri Twitter'ın kendi deyimiyle her şeyin serbest olduğu bir cehenneme dönüşmeyeceği konusunda ikna etmeye çalıştı. Reklam yöneticileri, aktivistler ve sivil haklar gruplarıyla bir araya gelip konuştuktan sonra işgücünü azaltarak ve hizmetten çekilen şirketlere karşı utanç kampanyası tehdidinde bulunarak kendi Twitter kariyerine balta vurdu.

Musk yaklaşık 4 milyar dolar değerinde hisse senedini elden çıkardığını açıkladı ve son bir yılda elden çıkardığı toplam hisse senedi 36 milyar dolara ulaştı. Böylesine kasvetli bir tablo çizerek, sosyal medya şirketini desteklemek için Tesla hisselerinden daha fazlasını satması gerekeceği yönündeki spekülasyonları körükledi.

Hisseleri 17 ayın en düşük seviyesinde

Musk'ın yeni bir hisse satışını açıklamasından önce Tesla'nın hisseleri son 17 ayın en düşük seviyesine geriledi ve anlaşmanın tamamlanmasından bu yana yüzde 15 düştü. Otomobil üreticisinin piyasa tahlili şimdi CEO'sunun küçümsediği reklam işine daha önce hiç olmadığı kadar bağlı.