26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 10:08 | Son Güncelleme: 27.03.2023 10:40

Twitter'ın kaynak kodları sızdırıldı

Twitter'da son aylarda yaşanan aksaklıklara bir yenisi daha eklendi. Platformun kaynak kodları sızdı. Henüz kimliği belirlenemeyen bir kullanıcı uygulamaya ait kodları GitHub'a yükledi. Olayın fark edilmesinin ardından şirket mahkemeye başvurarak kodları kaldırttı
Twitter'ın kaynak kodları sızdırıldı

Twitter'ın kaynak kodunun bazı bölümleri, şirket tarafından yapılan bir mahkeme başvurusuna göre internete sızdırıldı. Sosyal medya platformunun temel yapı taşları olan kaynak kodun bazı bölümleri FreeSpeechEnthusiast adlı bir kullanıcı tarafından kod paylaşım platformu GitHub'a sızdırıldı. Cuma günü, Microsoft'un sahibi olduğu GitHub, Twitter'ın telif hakkı yasası uyarınca yayından kaldırma talebinde bulunmasının ardından, sızdırılan kodu ve sızdıran kişinin hesabını sitesinden kaldırdı. 

Kaliforniya Kuzey Bölgesi federal mahkemesine yapılan başvuru dosyasına göre Twitter ayrıca GitHub'dan sızdıran kişinin kimliğinin belirlenmesine yardımcı olacak adı, e-postası, IP adresi gibi bilgileri isteyen bir mahkeme celbi yayınladı. Twitter'ın mahkeme celbi ayrıca, sızdıran kişi tarafından yüklenen kaynak kodu verilerini indirmiş, paylaşmış veya değiştirmiş olabilecek tüm kullanıcılar hakkında ayrıntılar istiyor. 

Sızdırılan kaynak kodunun niteliği ve Twitter'ın güvenliğine yol açabileceği potansiyel riskler şu an için belirsizliğini koruyor. Bu ayın başlarında Twitter CEO'su Elon Musk, platformun 31 Mart'ta tweet önermek için kullanılan tüm kodları açık kaynak haline getireceğini duyurmuştu. Musk, Twitter'ın algoritmasının aşırı karmaşık olduğunu ve tam olarak anlaşılmadığını iddia etti. Ayrıca Musk, bu şeffaflığın şirkete gelecek tavsiyelerin kalitesini artırmasına ve kullanıcı güvenini kazanmasına izin vermesi gerektiğini ekledi. GitHub'daki sızıntının Twitter'ın algoritması ya da Musk'ın duyurusuyla herhangi bir bağlantısı olup olmadığı belirsiz. 

Musk, geçen yıl Twitter'ın başına geçtiğinden beri şirketin işgücünün yüzde 75'inden fazlasını işten çıkararak çalışan sayısını 7 bin 500'den yaklaşık bin 800'e düşürdü. İşten çıkarılanlar arasında çok sayıda kıdemli mühendis, Twitter'ın arka planındaki teknolojisi üzerinde çalışan ekipler ve kurumsal bilgiye sahip kişiler yer aldı. Bu durum, bu ayın başlarında yaşanan bir dizi büyük kesinti de dahil olmak üzere platformda ciddi aksaklıklara yol açtı.