19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2024 04:37 | Son Güncelleme: 23.08.2024 13:22

Alan razı satan razı giden razı

Eskiler “Asla geri dönme” der ama İlkay Gündoğan’ın City’ye dönüşü farkı. Barcelona satmak istedi, İlkay da kalmak istemedi. Zaferler yaşadığı City için ise eski kaptan biçilmiş kaftan
Alan razı satan razı giden razı

Sam Lee/The Athletic

Manchester City ile anlaşan 33 yaşındaki İlkay bir yılı opsiyonlu iki yıllık sözleşmeyle Ada’ya dönüyor. Geçen sezon başında gittiği Barcelona ile sözleşmesi biten oyuncu için bonservis ücreti ödenmeyecek.

Geçen hafta sonu İlkay Gündoğan’ın sadece bir sezon kaldığı Barcelona’dan ayrılacağı haberleri sızar sızmaz Manchester City taraftarı eski yıldızına kavuşma ihtimalinin heyecanına kapıldı.

Sonra taraftarın yalnız olmadığı ortaya çıktı. City’deki karar vericiler de heyecanlıydı. Teknik direktör Pep Guardiola İlkay’ı memnuniyetle karşılayacaktı. Alman Milli Takımı oyuncusu İlkay için de aynısı geçerliydi.
Normalde büyük bir kulübün sadece 14 ay önce aldığı üst düzey bir oyuncuyla yolları ayırmak istemesine şüpheyle bakılır. Ama Barça’nın halini düşünürsek bu tutarsızlığı İlkay’dan ziyade Katalan kulübüne bağlamak makul görünüyor.

Olmo transferi etkili oldu

İlkay geçen yıl haziran ayında gittiği Barcelona’yla etkileyici bir sezon geçirdi. Ancak Barça geçtiğimiz günlerde ondan yedi yaş genç İspanya Milli Takımı oyuncusu Dani Olmo’yu 76 milyon dolara kadrosuna kattı. 26 yaşındaki Olmo da aynı mevkide oynuyor.

İlkay içinde bulunduğu komplike durumdan kurtulmak için bonservissiz ayrılabilir duruma geldi. Ancak geçen hafta yaşananlar Barça ile City arasındaki bir hatırayı akıllara getirdi.

Marti Perarnau’nun “The Pep Revolutiion: Inside Guardiola’s Manchester City” başlıklı yeni Guardiola biyografisinde, 2020 yılında Lionel Messi’nin City’ye gideceğini düşündüğü ancak Katalan kulüpteki bürokrasinin buna engel olduğu anlatılıyor.

Bu yazının yazıldığı saat itibarıyla İlkay’ın City’ye dönüşü de resmiyet kazanmış değil ancak bütün tarafların niyeti bu yönde. City oyuncuyu geri getirmek, İlkay dönmek, Barça da bırakmak istiyor.

Yaşa takılır mı?

Endişe uyandıran tek mesele City’nin geçen yıl oyuncuya iki yıllık sözleşme önermeyerek kulüpten bedelsiz ayrılmasına izin vermiş olması. O sözleşme yapılsa şimdi ikinci yılına girmiş olacaktık.

İlkay ekimde 34 yaşını dolduruyor. Özellikle de Rodri ile aynı pozisyonda kullanılacaksa, sürekli hareket isteyen bu rol için bacakları zihninin hızına yetişebilecek mi? Gerçi buna “Rodri rolü” demek de haksızlık çünkü İspanyol oyuncu 2018’de Villarreal’den gelmeden önce o mevkide İlkay oynuyordu. Ancak İlkay’ın ilerleyen yaşı işleri biraz değiştirebilir.

Öte yandan Almanya Milli Takımı’ndan emekliliği açıklaması bu konuda avantaj olabilir.

City’nin transfer politikası da belirleyici. Premier League’in son şampiyonu transfer döneminin kapanacağı 30 Ağustos’a kadar iki transfer yapmayı planlıyor. Bir tutucu orta saha ve bir santrfor alacaklar. Ancak çok fazla harcama gerektirmeyecek ve alacağı süre konusunda büyük beklentisi olmayan isimleri kadroya katmak istiyorlar.

Yedekliği dert etmeyecek oyuncu

City her hafta oynamak isteyen yeterli sayıda en üst düzey oyuncuya sahip olduğuna inanıyor. Guardiola da fırsat bulamayanların mutsuz olup takımdaki havayı bozma ihtimaline karşı kadroya yeni üst düzey isimler katmak istemiyor.

Gelgelelim Rodri ve santrfor Erling Haaland’a alternatifler bulmaları gerektiğinin farkındalar. Bu yüzden her iki mevki için de hem katkı verecek kadar iyi hem de her hafta oynamak istemeyecek isimler bulmaya çalışıyorlar. Bir yandan da bütçeyi zorlamayacak kadar hesaplı olmalarını istiyorlar.

Guardiola geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında, “Erling ve Rodri’yi yedeklemek ve 10 maçın ikisinde forma giymek için yıldız futbolcular getirerek bir şey kazanamayız. Sürdürülebilir bir yapı olmaz. Dengeli olmalıyız. Birine ihtiyacımız varsa da fiyatı uygun olmalı. Aksi halde anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Maçları bitiren oyuncu olabilir

City hücumda kaktı verebilecek birkaç aday belirlemişti. İlkay’ın dönüş ihtimali ise orta sahadaki arayış için gayet makul bir çözüm seçeneği getirdi.

Yeni transferler kadronun 17. ve 18. isimleri olacak gibi görünüyor. Ya ihtiyaç halinde Rodri ve/veya Haaland’ın yerine oynayacaklar ya da skordan bağımsız olarak son 20-30 dakikada oyuna girip takımın maçı istediği gibi bitirmesine yardım edecekler.

İlkay bunu cazip bulmuş olabilir. Sadece yaşı değil Barcelona’da bulunduğu zor durum da bunda etkili. Unutmayalım ki Barça transferi oyuncunun kariyerini en üst düzey kulüplerden birinde bitirmesi için güzel bir fırsattı. Üstelik Manchester’dan çok daha sıcak bir iklimde yeni bir deneyim yaşayacaktı. Ne var ki henüz ilkbaharda İlkay’ın bu transferin sonunu iyi görmediğine dair dedikodular gelmeye başlamıştı.

Üst düzey rekabeti özlemiş olabilir

City’ye dönüp Guardiola ile yeniden buluşarak, daha az süre alsa bile en üst düzeyde mücadele etmek ideal bir kariyer sonu olabilir.

City orta saha denkleminde Rodri’nin yanı sıra Mateo Kovacic’i de hesaba katmak gerekiyor. Kadronun havasını bozmadan kaliteli bir oyuncu eklemenin zorluğu buradan kaynaklanıyor. Kovacic orta saha rotasyonu içinde kendine yer açmayı başardı ve Rodri’nin yerinde veya yanında birçok maça ilk 11’de çıkmayı beklemekte haklı.

Bu yüzden İlkay’ın City’deki son sezonuna yakın miktarda süre alması mümkün görünmüyor. Hücuma dönük orta sahada pozisyonunda Kevin De Bruyne, Bernardo Silva ve Phil Foden’ın varlığı işleri daha da zorlaştırıyor. Ancak bunu kabullendiği takdirde – işaretler o yönde – geri dönüşü tüm taraflar için anlamlı.

Taraftar gollerini unutmadı

Taraftar da bayılacak. Rodri gibi İlkay da sadece orta sahadaki çalışkanlığı sayesinde kilit rol üstlenen bir isim değildi. Attığı kritik gollerle de iz bıraktı. Üç kupayla biten 2022-23 sezonunun FA Cup finalinde Manchester United’a karşı ve bir önceki sezonun son haftası 2-0 geriye düştükleri Aston Villa maçında attığı goller hafızalarda. Villa’ya attığı gol sayesinde Liverpool’un önünde lig şampiyonluğuna uzanmışlardı.

Eskiler “Asla geri dönme” dermiş. İlkay City’ye üç kupalı sezonun kaptanı olarak veda etmişti. Bunun ötesine geçmesi elbette zor. Ama yaptıklarını unutmak da zor.

Dil bilmesi önemli

City transferde oyuncunun İngilizceye hakimiyeti de dahil her faktörü hesaba kattı. Guardiola ise son zamanlarda soyunma odasındaki “inanılmaz karakterleri” överek kadrosundan ne kadar memnun olduğunu sürekli dile getiriyor. Oyuncuların sorunları kendi aralarında çözme becerisi hocayı özellikle memnun ediyor.

İlkay’ın bu ortama nasıl uyum sağlayacağına dair hiçbir soru işareti yok. Gitmeden önce takımın kaptanıydı ve çok da seviliyordu. City’de liderler grubu genellikle yaz transfer döneminin bitişinin ardından oyuncuların oylarıyla seçiliyor. İlkay orada bile kendine yer bulabilir.

Bu sözleri transfer resmiyet kazanmamışken sarf ediyoruz ama İlkay transferi için söylenebilecek kesin bir şey var: Aklın yolu bir.

© 2024 The Athletic Media Company. Her hakkı saklıdır. The New York Times Licensing Group tarafından dağıtılmıştır. Bu makalenin orijinali The Athletic’te yayımlanmıştır.