27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 12:50 | Son Güncelleme: 27.05.2024 12:51

Real’in “esas ilgi odağı” Arda Güler

The Athletic, 90 dakika başına 1.43 gol atan Arda’yı Real Madrid yetkilileriyle konuştu: Arda şu an takımın ana ilgi odağı. Baskı altında karar verme gücü, herkesin hayran olduğu doğuştan yeteneğinin bile ötesinde. Kalitesi var ama daha da önemlisi bu kaliteyi takımın yararına kullanması…
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Guillermo Rai / The Athletic

Real Madrid’in Villarreal ile 4-4 berabere kaldığı çılgın maçın son düdüğü çaldığında Arda Güler başını eğip gözlerini kapattı. Yorgunluktan hali kalmamıştı.

Yanına gelen Antonio Rüdiger ensesine bir şaplak attı ve 19 yaşındaki oyuncu bütün takım arkadaşlarına ve rakiplerine tek tek jestlerde bulunarak sahadan ayrıldı. Geçen yaz geldiği Madrid’deki en iyi performansını sergilemiş, iki gol atarak maçta kilit rol oynamıştı.

Maçtan sonra teknik direktör Carlo Ancelotti “Arda özel bir performans gösterdi” diye konuştu.

Ancelotti güveniyor

Arda Villarreal maçındaki iki golüyle birlikte La Liga’da Real formasıyla kaleyi bulan altı şutunda altıncı golüne ulaştı ve maç başına gol ortalamasında takımın en iyisi. Üstelik bu performans tam vaktinde geldi çünkü kısa süre öncesine kadar önümüzdeki sezon kiralanacağı konuşuluyordu.

Gerçi Ancelotti’nin oyuncusundan şüphesi yoktu.

İtalyan hoca üç hafta önceki Real Sociedad maçının ardından, “Çok önemli bir oyuncu olacak. Seneye kesinlikle burada” demişti.

Sezon başında ise tam tersi bir durum vardı. Fenerbahçe’den 20 milyon euro’ya transfer edilen oyuncuya yakın kaynaklara göre, oyuncu Real’e geldiğinde menisküs sakatlığı vardı.

Yeni kulübüyle ilk antrenmanlarında öne çıksa da ABD’deki sezon öncesi kampında sakatlandı ve ameliyat olmak zorunda kaldı.

Formaya kavuşmasını geciktiren bu can sıkıcı süreç arka arkaya gelen iki kas sakatlığıyla daha da uzadı. Arda 106 gündür sahada yoktu ve 22 maç kaçırmıştı. O günlerde The Athletic’e konuşan ve ismini vermek istemeyen teknik ekip üyeleri “Sabırlı olmalıyız, Arda daha çocuk” ifadelerini kullanmıştı.
Çocuklar ona bakınca kendilerini görüyor

Arda Real formasıyla ilk maçına 6 Ocak’ta çıktı ve Kral Kupası’nda alt lig ekiplerinden Arandina’ya karşı kalitesine dair ilk ipuçlarını verdi. Ama ilk golü için 10 Mart’ta Santiago Bernabeu’da oynanan Celta Vigo maçını beklemek zorunda kaldı.

Real bu ay lig şampiyonluğunu garantilediğinden beri daha çok süre alıyor ve kulüpteki çeşitli kaynaklara göre şu anda takımın “esas ilgi odağı”. Villarreal deplasmanında takım otobüsünden inen oyuncular arasında çocukların en çok sevgi gösterdiği isimlerden biriydi. Belki de bu gence baktıkça kendilerini görüyorlar.

Sahada da yine yeteneğini konuşturdu. 14. dakikada ceza sahasında sol ayağıyla yaptığı vuruşla gol perdesini açtı ve sağ kanattan sürekli tehdit oluşturdu. Maçı dört dribbling, üç başarılı uzun pas, bir kilit pas ve toplamda 55’te 50 (yüzde 91) pas isabetiyle tamamladı.

Teknik ekip Arda’nın baskı altında karar verme gücüne vurgu yaptı. Bu özelliği, herkesin hayran olduğu doğuştan yeteneğinin bile ötesinde.

The Athletic’e konuşan bir isim “Kalitesi var ama daha da önemlisi bu kaliteyi takımın yararına kullanması. Zamanı en iyi şekilde değerlendiriyor” diyor.
Altı isabetli şutla altı gol

Sol bek Fran Garcia’ya yardım için geri koşması, yedi ikili mücadele kazanması ve birçok kontratağa liderlik etmesi de bunu gösteriyor. Arda ikinci golünde top hakimiyetinin ne kadar iyi olduğunu da gösterdi. Sağ kanattan içeri dalan oyuncu sol ayağıyla topu Villarreal kalecisi Filip Jorgensen’in koruduğu filelere gönderdi.

Böylece La Liga’da 287 dakikadaki altıncı golünü kaydetmiş oldu. FBRef.com’a göre 90 dakika başına 1.43 gol atıyor ve Real kadrosunda bunu yapabilen başka isim yok. Kaleyi bulan altı şutunun da gol olması ise kaybettiği zamanı telafi etmek için gösterdiği çabanın kanıtı.

Carlo: Kaleye yakın olmalı

Real Madrid TV’ye konuşan Arda “Takıma tamamen uyum sağladım. Herkes bana yardımcı oluyor. Gol atmaya ve hem takım arkadaşlarımı hem de bana inananları mutlu etmeye devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Granada’ya attığı golden sonra Arda Instagram’da paylaştığı bir fotoğrafta Real oyuncu izleme ekibinin başında bulunan Juni Calafat’ı etiketlemiş, kulübe gelmesinde önemli rol oynayan ve Arda’nın en büyük destekçilerinden olan Calafat fotoğrafı yeniden paylaşmıştı.

Arda’nın önümüzdeki yıl orta sahaya çekilebileceğine dair son haberlere karşın Ancelotti oyuncunun en etkili olduğu pozisyon konusunda net. “Özel bir yeteneği var. Bu yetenek kaleye yakın bölgelerde pekala kullanılabilir” diyor.

Milli takımda da parlayabilir

Villarreal maçı Real’in umduğu kadar rahat geçmedi. Alexander Sörloth dört gol atıp hem takımını 4-1’den geri getirdi hem de La Liga gol krallığı yarışında zirveye yerleşti. Ama Arda’nın dönüşü sezonun son haftalarında Real taraftarına büyük heyecan kattı. Ligi hallettiler. Sırada 1 Haziran’da Borussia Dortmund’a karşı oynayacakları Şampiyonlar Ligi finali var. Aylar süren bekleyişin ardından hem taraftar hem de teknik ekip Arda’nın performansının tadını çıkarıyor. Türkiye formasıyla katılacağı Avrupa Şampiyonası, daha da parlaması için yeni bir fırsat olabilir.

©2024 The Athletic Media Company. Her hakkı saklıdır. The New York Times Licensing Group tarafından dağıtılmıştır. Bu makalenin orijinali The Athletic’te yayımlanmıştır.