26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.03.2023 23:22

TikTok rakiplerini düşük kârlara alıştırdı

Çin merkezli uygulamanın nerelerde yasaklanacağı belirsiz ama rakiplerini düşük kârlı bir modele geçmek zorunda bıraktığı kesin. TikTok ABD’de saat başına Facebook’un üçte biri, Instagram’ın beşte biri kazanıyor
TikTok rakiplerini düşük kârlara alıştırdı


TikTok miadını doldurdu mu? Amerika’daki 100 milyonu aşkın kullanıcısı uygulamanın hükümet tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklanma ihtimalinden endişe ediyor. Silikon Vadisi’nin ise keyfi yerinde. Yerli sosyal medya firmalarının popüler bir rakipten kurtulmaya iyi gözle bakacağı kesin. Kongre’den yükselen her şikayette Meta, Snap, Pinterest ve benzer şirketlerin hisseleri de yükseliyor.

Ancak uygulamanın sosyal medyayı kökünden değiştirdiği şimdiden ortada. Bu durum mevcut aplikasyonların işini daha da zorlaştırdı. TikTok altı yıldan kısa bir sürede dünyayı eski sosyal ağlardan uzaklaştırıp algoritmayla seçilen kısa videolara bağımlı hale getirdi. Sosyal medya aplikasyonlarının en büyük derdi ise yeni modelin bugün ve belki de sonsuza dek eskisi kadar para getirmeyecek olması.
Değişimin hızı baş döndürücü. TikTok 2017 yılında Amerikan pazarına girdiğinden beri kendisinden iki kat uzun süredir faaliyette olan birkaç aplikasyon hariç herkesten daha fazla kullanıcı topladı. Gençler arasında rakipsiz. 18-24 yaş aralığındaki Amerikalılar günde bir saatini TikTok’ta geçiriyor. Instagram ve Snapchat’te bunun yarısı, giderek büyükbaba ve büyükannelerle iletişim kurma aracı haline gelen Facebook’ta ise beşte biri kadar kalıyorlar.

Spotify bile taklit etti

Bu başarı rakipleri de yeniliklere yöneltti. Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta iki aplikasyonun ana akışlarını algoritmik olarak sıralanan “keşif motorlarına” çevirdi ve TikTok taklidi olan Reels’ı hem Facebook’a hem de Instagram’a eklemledi. YouTube (Shorts), Snapchat (Spotlight), Pinterest (Watch), hatta Netflix (Fast Laughs) de benzer uygulamalar yarattı. TikTok’tan ilham alan son yenilik ise 8 Mart’ta Spotify’dan geldi. Müzik aplikasyonunun ana sayfasında artık video klipler de var ve elle kaydırarak geçilebiliyor.

Neticede kısa videolar sosyal medyayı esir aldı. Aracı kurum Bernstein’e göre ortalama bir Amerikalı günde 64 dakikasını sosyal medyaya ayırıyor ve bunun 40 dakikası video izleyerek geçiyor. Daha üç yıl önce videoya ayrılan süre 28 dakikaydı. Ancak dönüşümün eksisi de var. Bu format eski içerik akışları kadar karlı değil.

Zuckerberg: Reels Feed’den çalıyor

TikTok Amerikalı kullanıcılarından saatte sadece 0.31 dolar kazanıyor. Bu rakam Facebook’un üçte biri, Instagram’ın ise beşte biri. Insider Intelligence adlı araştırma şirketine göre TikTok bu yıl her Amerikalı kullanıcıdan yaklaşık 67 dolar kazanacak, Instagram içinse bu rakam 200 dolardan fazla. Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçen ay yatırımcılara yaptığı konuşmada, “Şu anda Reels’ın maddi verimliliği Feed’den çok daha az. Bu yüzden Reels büyüdükçe aslında Feed’den zaman çalıyor ve para kaybediyoruz.”
Kazanç uçurumuna dair teselli veren bir açıklama da var: TikTok, Reels ve diğer kısa video platformları henüz olgunlaşmadı. Insider Intelligence’tan Jasmine Enberg TikTok’un reklam almaya daha 2019 yılında başladığını hatırlatıyor: “TikTok sosyal medya reklamı konusunda hala emekleme çağında.”

Reklam teknolojileri şirketi Skai’den Michelle Urwin, “Süregelen köklü bir performansınız yoksa sihirli değneğinizi sallayıp yeni reklamlarınızın ‘premium’ olduğunu söyleyivermek mümkün olmuyor. Bu yüzden son gelenler sıranın sonundan başlıyor” diyor.