17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti
Kocaeli, Türkiye'nin rekor ihracatına en güçlü katkı veren kentlerden biri oldu
Limanları ve üretim tesisleriyle Türkiye'nin uluslararası ticaretinde önemli yere sahip olan Kocaeli, depremin ardından geçen 24 yıllık süreçte ihracatını büyük oranda artırdı. "Sanayi kenti" Kocaeli'de faaliyet gösteren şirketler, 2022'de 183 ülke ve bölgeye 19 milyar 238 milyon 880 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Avrupa pazarlarıyla iş yapmak için uygun bir konuma sahip olan ve depolama, kara, demir, deniz ve hava yolu erişimi konusunda önemli lojistik avantajlar barındıran Kocaeli, Türkiye'nin 2022'deki rekor ihracatına en güçlü katkı veren kentlerden biri oldu. İhracat liginde İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Kocaeli'deki fabrikalarda üretilen mallar, dünyanın dört bir yanından talep gördü. Türk imalat sanayisinin yaklaşık yüzde 15'ine ev sahipliği yapan kent, Türkiye'nin ihracat hedefine en güçlü katkıyı veren iller arasında bulunuyor.
Otomotiv endüstrisinin merkez şehirlerinden Kocaeli'deki fabrikalarda geçen yıl montaj hatlarından günde 1563 taşıt indiriliyor. Ford Otosan, Hyundai Assan ve Anadolu Isuzu gibi üreticilerin yanı sıra lastik, kord bezi, çelikord, plastik, kauçuk ve boya endüstrisine ev sahipliği yapan Kocaeli, sektörün kalbinin attığı şehir oldu.
Kentteki saatlik, günlük ve haftalık otomotiv üretim verilerine göre İzmit, Başiskele, Gölcük ve Çayırova'daki tesislerde kurulu bantlardan ortalama olarak saatte 65, günde 1563, haftada ise 10 bin 946 araç iniyor. Kocaeli'de üretilip ihraç edilen taşıtların Türkiye genel ihracatındaki payı da yüzde 48 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin sanayi merkezlerinden Kocaeli'de üretilen malların dünya pazarlarına ulaşmasında önemli rol oynayan Kocaeli limanları da dünyanın en eski ve prestijli yayım organı "Lloyd's List" tarafından ilk 100 liman arasında gösterildi.